zondag 29 april 2012

My week with Marilyn

Vanavond met vriendin Heleen en vriend Ayaz naar de film  My week with Marilyn geweest. Ik had deze film al heel lang op mijn lijstje staan om hem te willen zien en eindelijk kon het dan op de vooravond van de dag van de verjaardag van de koningin... heerlijk...Bij aankomst was de hele boel al klaargezet voor morgen het feest der feesten in het park. Maar vanavond de film dus.. En wat een mooie film, ik had er niet veel van verwacht maar het is een film die je vanaf het begin tot het eind aan het scherm gekluisterd houd. Ik heb geen moment gedacht om op mijn horloge te kijken. Het is een film met prachtige zinnen zoals een oude dame zegt over mascara: "Je moet als je jong bent veel mascara gebruiken, en als je ouder word nog veel meer...."      prachtig vind ik dit en humor. De tragische kant van Marilyn komt ook uit de doeken, haar onzekerheid, de mensen die maar gebruiken. maar ook haar natuur talent van het acteren.. De opmerking van de derde regiseurassistent  ( de do/go boy= de jongen die overal achter aan moet rennen of moet doen) over waar een gevierde acteur bang voor is. Men was in die tijd gewend om nog via types te spelen maar Marylyn maakte gebruik van de methode van Stanislawsky, de inleefman...  en dat riep naast weerstand ook angst en bewondering op bij de oude garde.. het spel dat werd ingeleefd vanuit een gevoel maakte het lastig voor de oude garde.. heerlijk om te zien en deze film ook een aanrader. Het onvermogen om echt lief te hebben van haar wegens haar verleden. Ze had een foto van haar moeder, die net voor ze naar het gekkenhuis ging een witte piano voor haar had gekocht.. en ze groeide op bij verschillende gezinnen. De foto van de man, Abraham Lincon was ook leuk, ze kende haar vader niet dus het zou best Lincon kunnen zijn geweest.  dus een film die je moet zien is mijn ervaring.

Inhoud van de film:
In de zomer van 1956 bracht filmicoon Marilyn Monroe (Michelle Williams) voor het eerst een bezoek aan Engeland voor de opnames van The Prince and the Showgirl, waarin zij het scherm deelde met Brits acteur en legende Sir Laurence Olivier (Kenneth Branagh), die de film tevens regisseerde. In dezelfde zomer mocht de net aan Oxford afgestudeerde Colin Clark (Eddie Redmayne) voor het eerst voet zetten op een filmset. Met de ambitie om ooit beroemd filmmaker te worden, neemt hij een baantje aan als 3e assistent op de set van The Prince and the Showgirl, een ervaring waar hij 40 jaar later een boek over schrijft. Eén week mist echter in zijn schrijven... MY WEEK WITH MARILYN is gebaseerd op dit pas jaren later gepubliceerde hoofdstuk over deze week en geeft op intieme wijze inzicht in de korte, intense connectie tussen de grootste filmster alle tijden en een jonge man die haar beter begreep dan iedereen.

Recenstie van de film:
Was Marilyn Monroe de verleidelijkste vrouw die ooit op deze aardbol rondgelopen heeft? Het zou best kunnen. 'My Week With Marilyn' probeert alvast te bewijzen dat ze een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefende op het andere geslacht. En het was een magnetisme dat ze naar goeddunken kon aan- en uitschakelen. Op zijn 25ste en zonder veel levenservaring viel Colin Clark, het hoofdpersonage uit de film, dan ook als een blok beton voor haar, zeker toen ze lang niet zo onbereikbaar ver leek als hij had gedacht.

Je hebt niet veel inlevingsvermogen nodig om te begrijpen dat die paar dagen in het gezelschap van de Hollywoodgodin Clark voor het leven getekend hebben. 'My Week With Marilyn' laat ook zien dat die periode zijn buitengewone momenten heeft gekend. Vreemd genoeg heeft de film toch alle moeite van de wereld om de kijker die magie te doen voelen. Het zou onfair zijn tegenover de acteurs om te stellen dat 'My Week With Marilyn' afstandelijk is maar wie had gehoopt om net als Clark vlinders in de buik te krijgen, komt van een kale reis thuis. Je moet de verliefde jongen op zijn woord geloven dat het allemaal onvergetelijk is geweest en dat is een pak minder dan de titel belooft. (RN)

Michelle Williams in de rol van Marilyn

en de prachtige Eddie Redmayne in de rol van Colin Clark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten