maandag 16 april 2012

kunstwerken in Alphen aan den Rijn (de STier)

Ik heb me maar eens voorgenomen om zo af en toe een keer door Alphen aan den Rijn te toeren en dan wat kunstwerken te fotograveren, en als ik er iets van weet hier neer te zetten, eigenlijk dus een nieuwblogonderdeel, naast dat ik flarden publiceer, wijsheden, en gewoon dagelijks leven, nu dus ook fotos van kunstwerken in alphen aan den rijn en wie weet ga ik ooit nog over op kunstwerken uit nederland,... of.. ja wie weet.
maar nu eerst maar eens over dit beeld.
Ik weet nog dat ik voor het eerst in Alphen kwam en deze stier zag staan, ik had geen idee waarom en wat.. dit beeld betekende. Maar hij intrigeerde wel...
Dus ben ik eens gaan zoeken op het internet om achter een aantal gegevens te komen:

Het beeld is gemaakt door kunstenaar Pieter de hond die in 1980 dit beeld maakte en is overleden in 1997
de omschrijving is als volgt:
Balancerend op een poot verheft de robuuste stier zich. Door de beweging, stevige vormen en volumes en de kenmerkende krachtige weergave van het dier voldoet het beeld in alle opzichten aan de associaties met de titel. De Hont heeft vele beelden, ook in openbare ruimtes, gemaakt en geldt als belangrijk representant van deze figuratieve sculpturale stijl.

Ik heb ooit als uitleg gehad dat de stier de krachtbronnen verbeeld, gas, electra en licht en dat die krachten gebundeld door de poot gaan die vast staat maar of deze uitleg klopt ik wet het niet..
maar wie weet, weet een lezer hoe dat zit met dit beeld

1 opmerking:

  1. Leuk!!! Alphen heeft een hoop leuke dingen, beelden en dergelijke!!
    Over de stier, ik heb gehoord dat deze van een Nuon kado gedaan zou zijn aan Alphen. Of het waar is geen idee? Maar het klopt wel met wat jij schrijft, dat de stier voor de krachtbronnen gas, electra en water zou staan.

    BeantwoordenVerwijderen