woensdag 18 januari 2012

lotus film

Woensdagavond met een stel vrienden naar de film lotus geweest. eerst zal ik vertellen wat ik er van vond en daarna een prachtig verslag over de inhoud van de film.
De film was voor mij een geweldige eyeopener, mede omdat ik een aantal dingen herkende uit mijn eigen leven, de vrouw van de man met een dubbel leven waarin ik mij herkende wegens de spanning die het oproept, de angst om het bespreekbaar te maken maar ook het onvermogen van de spanning. Prachtig neergezet. Dan het stel dat gescheiden is maar dat steeds weer een paar dagen bij elkaar komt als hun autistische zoon thuis komt. Ze de woning in oude staat herstellen, en dan doen alsof ze samen zijn. De vrouw die tijdens het eten van de boerenkool ( in de zomer dat hoort niet) ineens zegt dat je boerenkoop met aardappelen moet prakken en dit heel duidelijk doet als een soort van protest. Daarna als blijkt dat ze haar mok is vergeten in het nieuwe huis waar ze woont, omdat hij in de afwasmachine staat, waarop de man de opmerking maakt, zo hebben we haast met leven... heerlijk.. genieten. De film zit vol dubbele lagen als je ze wil zien, de woorden die ze zeggen, chris zegers in een prachtige rol, in een revalidatiecentrum die weg mag, zijn vriendin die er nooit is geweest maar hem op komt halen in een cabrio, waarop hij zegt als hij niet in de auto kan, dat het niet gaat, dat ze dat toch ook wel ziet.. zo mooi. En het eind van het gezin, dat de vrouw weer op het peron zit voor de trein, met haar bloemen haar schermlamp en al haar koffers met spullen omdat ze weer naar haar eigen huis gaat.. zo mooi De verhaal lijn van de vrouw met een eutanasie wens, die zo mooi is, het briefje wat ze heeft achtergelaten voor haar dochter, met de tekst  Dank je wel Hannah zo mooi en zo waardevol. Eigenlijk een film die je moet zien, een van de betere nederlandse producties, en een keer zonder sex en met een minimaal aan vloekwoorden... heerlijk gewoon genieten... tot het einde van de film. heerlijk  \de muziek zo mooi zo prachtig  ik hoop dat ik het kan vinden om te downloaden want de liedjes zijn goudinhoud film:
LOTUS is een film die de levens van verschillende mensen laat zien. Gedurende een middag, avond en daaropvolgende ochtend maken ze allemaal iets mee wat hun leven daarna verandert.
De film begint met het leven van Petra, een dochter die een moeder met een euthanasiewens heeft. Ze zijn het duidelijk niet met elkaar eens en Petra wil er niets mee te maken hebben.
Mike, een invalide voetballer, zit in een revalidatiecentrum. Hij lijkt het er op het begin naar zijn zin te hebben, maar wordt echter gek van alle mensen in het centrum en ziet zichzelf niet zoals alle andere invaliden. Als hij eindelijk weg mag uit het centrum en er een afscheidsfeestje voor hem wordt georganiseerd door de zwangere Elsa, gaat hij helemaal tekeer tegen iedereen.
LOTUS vertelt ook het verhaal over een familieman die een dubbelleven leidt. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen, maar zoekt toch andere afleiding. Als hij naar een afgelegen terrein rijdt komt hij een motorrijder tegen, die net als hij, afleiding zoekt. Ze raken aan de praat en tijdens het gesprek komen zijn ware gevoelens naar boven.
Een hip stel leeft langs elkaar heen. Totdat ze samen op een kermis lopen en er een jong meisje uit een attractie vliegt en dood voor het stel neervalt. Ze zijn totaal in shock en hebben elkaar meer dan nodig. Door deze gebeurtenis groeien ze weer naar elkaar toe en wordt hun relatie hechter dan ooit.
Wubbe, de autistische zoon van Johan en Ineke, komt een paar dagen op bezoek. Omdat hij in een zorgstelling zit, krijgt hij niet veel mee van de thuissituatie. Zijn ouders zitten namelijk in een huwelijkscrisis en wonen gescheiden van elkaar. Omdat hun zoon dit niet weet, besluiten ze net te doen alsof ze nog samen zijn. Echter komt Wubbe toch achter de waarheid en gaat door het lint, omdat hij hier niet goed mee om kan gaan.
Ze leven allemaal in één stad en in 24 uur blijken ze meer verbonden dan ze denken. De film geeft een pijnlijke, maar ook liefdevolle kijk op de complexiteit van eenzaamheid.

LOTUS is een film die het publiek uitdaagt vragen te zetten bij hun eigen eenzaamheid en die van anderen.
In de film is er niet één centrale gebeurtenis die de verhaallijnen bij elkaar houdt, waardoor de film wat lastig te volgen is.Thema's als afscheid en grote eenzaamheid verbinden de verhalen. Gedurende de film moet je goed opletten en zorgen dat je elk verhaal afzonderlijk begrijpt, zodat je op het einde de bedoeling van de hele film doorhebt.


Regie: Pascale Simons
Genre: Drama
Categorie: Lange Speelfilm
Tijdsduur: 94 minuten
Jaar: 2011
Acteurs: o.a. Monic Hendrickx, Gaite Jansen, Georgina Verbaan, Chris Zegers, Birgit Schuurman en Jack Wouterse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten