zondag 12 augustus 2012

Park Güell Barcelona


Ach om nog wat in de sfeer te blijven van Barcelona nog even wat info over het prachtige park waar we hebben gelopen en genoten. van zoveel diversiteiten... heerlijk.
De eerlijkheid gebied me om te vertellen dat mijn foto's helaas hier niet komen te staan, ik krijg dan niet voor elkaar helaas, dus heb ik maar foto's gepakt van het web en tevens het verhaal achter het park hier neer gezet voor de belangstellenden...

Over het park

Eusebi Güell was de opdrachtgever van dit beroemde, door Gaudi ontworpen, park. Zij wilden in dit project een ideale synthese tussen woon- en recreatiegebied realiseren. Zestig driehoekige percelen waren voorzien op het woonpark. Slechts twee percelen werden verkocht, waaronder één aan Gaudi. In de woning waar deze Catalaanse architect heeft geleefd is het Casa-Museu Gaudí ondergebracht. Er zijn door hem ontworpen toegepaste kunstvoorwerpen te zien, vooral meubelen. De woning van Güell stond al op het terrein voordat Gaudi met dit grote project begon.
Park Guëll met zicht op Barcelona ?of foto Sander
De plaats waar het park is gebouwd bevindt zich ten noordwesten van Barcelona. De stad bevond zich aanvankelijk op grote afstand. Bebouwing was niet gemakkelijk omdat het een sterk hellend terrein betrof. Gaudi heeft het terrein op een creatieve wijze begaanbaar gemaakt. Hij heeft onder andere viaducten en wegen van meerdere verdiepingen aangelegd. Het puin dat bij de aanleg vrij kwam werd gebruikt als bouwmateriaal voor de rest van het park. De vormgeving is vaak geënt op de natuur. Hij heeft bijvoorbeeld grotten gesuggereerd terwijl meerdere zuilenconstructies op bomen lijken.
Het heuvelachtige park Guëll
Het park met een oppervlakte van ruim vijftien hectare is aangelegd op een kaal rotsachtig gebied. Gaudi zorgde voor irrigatie. Een waterreservoir van 12.000 liter bevindt zich achter het beeld van de Python op de monumentale trap achter de hoofdingang. Python is de bewaker van de ondergrondse wateren. Dit beeld vormt samen met een slangenkop een overloopventiel voor het waterbekken. De rode en gele strepen achter de slangenkop verwijzen naar het Catalaanse wapen. Dergelijke vermengingen van functionele zaken, decoratie en inhoudelijke verwijzingen vallen bij Gaudi wel vaker samen. Achter de beelden bevinden zich gigantische zuilen. De holle zuilen dragen het centrale gedeelte van het park en dienen eveneens als waterleidingen. Ze geleiden het regenwater.
Deze holle zuilen dragen het centrale plein en dienen eveneens als waterleidingen
Het Park Güell is door een muur ontsloten. Deze muur had tot doel de bewoners te beschermen. De hoofdingang is geflankeerd door twee woningen die voor de bewakers waren bedoeld. Ze maken deel uit van de muur die door de golvende vorm goed uitkomt in het heuvelachtige landschap. De hoofdingang wordt geflankeerd door het kantoorhuis en het portiershuis. Hun façade loopt over in de muur. Er zijn zeven toegangspoorten.
Het centrale plein in park Guëll
In park Guëll is veel gebruik gemaakt van kleurrijke mozaïeken van glasscherven en keramiekscherven. Ze komen terug in de toegangspoorten, op de daken, banken en enkele beelden. Ze zorgen voor decoratie en vormen een waterafstotend laagje. Zo beschermen ze het klimaatgevoelige puin dat eronder is gelegen.
Het centrale plein van park Guëll is gedeeltelijk omarmt door een bank die eveneens als afrastering dient. Ondanks het feit dat deze bank een gebied afbakent van 86 x 40 meter is het door de bochten mogelijk om je als gezelschap af te zonderen. Deze ruimte was bedoeld als marktplein en amfitheater. Gaudi noemde het plein het Griekse theater. Het plein bevindt zich gedeeltelijk bovenop een ruimte die voorzien is een Dorische zuilenhal en deels boven de vaste grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten