donderdag 9 augustus 2012

American Beauty (film)


Al eerder deze vakantie kwam ik achter een geweldige dvd die al maanden in mijn bak met nog te bekijken dvd's ligt, zoals ik ook vele boeken heb liggen die nog moeten worden gelezen, ik doe dat in grijze bakken zodat ik ze niet zo zie liggen.. wat zijn voordeel heeft dat je ze niet ziet, en het nadeel is dat je soms niet weet wat je nog hebt.. en dus soms dubbel hebt. van een dvd of een boek... maar dat mag de pret niet drukken. Maar deze keer ben ik maar eens in de film met maar liefs 5 oscars bekroonde film gedoken en het is een beauty, het is prachtig... ik moet zeggen deze film heeft me geen moment verveeld, ik heb ademloos zitten te kijken hoe het verhaal zich ontwikkeld, en er komt zoveel in na voren.. prachtig kortom deze film is wederom een aanrader voor een ieder 

recentie van de film:


 hoofdpersoon Lester Burnham (Kevin Spacey) realiseert zich dat maar al te goed, zo blijkt uit de voice-over tijdens de opening van 'American Beauty'. Hij heeft genoeg van zijn leven. Genoeg van de dagelijkse sleur, genoeg van auto en werk, genoeg van zijn huis en strak gemaaide voortuin en vooral genoeg van zijn vrouw Carolyn (Annette Bening): "I feel like I've been in a coma for the past twenty years."

De komst van nieuwe buren, familie Fitts, verandert de zaak. Vader is een oerconservatieve legerkolonel, moeder te depressief om naar te kijken en zonder dat ze het weten houdt zoon Ricky er een aardig drugshandeltje op na. Lester ontmoet zoon Fitts en steekt na lange tijd weer eens een jointje op, waardoor zijn ogen worden geopend.

Hij wordt bevangen door een nostalgisch verlangen, een roep tot terugkeer naar een soort oerman waar menigeen in 'Fight Club' ook al last van had. Lester besluit zijn hervonden leven positief te gaan benaderen en ruilt direct zijn managersbaan in voor een baan met zo weinig mogelijk verantwoordelijkheden: hamburgers bakken bij het plaatselijke fastfoodrestaurant.

Bovendien koopt hij de auto die hij altijd al had willen hebben, begint zich seksueel op te winden bij de gedachte aan de beste vriendin van zijn dochter en haalt zijn Pink Floyd-platen maar weer eens uit kast. De familie Burnham verandert in een totale staat van verwarring wat zijn weerslag heeft op de familie Fitts. Wanneer Carolyn dan ook nog een buitenechtelijke relatie aangaat en dochter Jane een relatie begint met Ricky Fitts wordt het allemaal te veel en komt de film tot een sterke en vooral verrassende climax.

'American Beauty' was een zogenaamde surprisehit in Amerika en zal het ongetwijfeld ook in andere werelddelen uitstekend doen. De suburbia-problematiek is immers geen louter Amerikaans probleem. Het onderwerp is een gemakkelijk prooi voor cultuurpessimisten en andere doemdenkers. Daardoor is het voor 'American Beauty' op verschillende vlakken gemakkelijk scoren.

Dit zoveelste nachtmerriebeeld van de Amerikaanse middenklasse verliest echter zijn kracht door de zelfbewuste filmstijl van debuterend regisseur Sam Mendes. Ieder shot wordt omringt door een sfeer van arrogantie waarmee Mendes de belangrijkheid van zijn film maar al te graag wil aanstippen. Desondanks moet toegegeven worden dat de film intelligent en vaak komisch geschreven is door (ook al) debuterend scenarioschrijver Alan Ball en over het algemeen uitstekend geacteerd is.

Spacey is een unieke acteur die de film volledig draagt (al is het alleen al met zijn monotone voice-over). Hij wordt getipt als een sterke oscarkandidaat dit jaar. Evenals Bening, die met haar hysterische optreden eerder irritant dan overtuigend overkomt. De film zelf zal ongetwijfeld ook in de prijzen vallen. Quasi-kritische, nostalgische cultuurtripjes doen het namelijk altijd goed bij de Academy.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten