dinsdag 14 augustus 2012

een jaar later



Vandaag om precies half 3 is het een jaar geleden dat het kaarsje van mijn vader uitging.. hij blies zo vredig zijn adem uit en het was goed... het voelde goed, het ging goed en het blijft goed. Volledige vrede met het gaan van mijn vader en dat nog steeds. Het eerste jaar is nu dus voorbij, het moeilijkste jaar wat men zegt omdat je alles nu voor het eerst zonder je vader doet.. en ik moet zeggen dat ik het zo niet heb ervaren. het was een mooi en kostbaar jaar.. het was goed zoals het ging en is gegaan.. Het jaar had natuurlijk zijn hoogte en diepte punten op vele vlakken, en natuurlijk heb ik wel eens gedacht hoe zou de ouwe daar nu tegen aan kijken of wat zou hij ervan zeggen.. maar dat weet ik ergens ook heel erg van binnen wat hij zou zeggen en denken. hij zit tenslotte in mij opgesloten en ik ben tenslotte ook uit een deel van hem ontstaan..
Het is bijzonder om deze foto weer eens te zien, en vooral om hem hier neer te zetten, omdat dit mijn vader is zoals ik hem mij wil herinneren. die lach op zijn gezicht, de muziek die niet alleen in zijn accordion zat maar die overal zat in heel zijn lijf en leven.. soms wat minder leuke stukken maar toch. het was en bleef muziek..  ik heb niet voor niets de prachtige tekst gekocht een maand naar het overlijden van mijn vader die in mijn studeerkamer hangt   "Live is a dance  to the music within you" en zo is het ook voor mij ik dans op dagen en het leven en geniet, mede als kado wat ik heb mogen krijgen van mijn vader het genieten.. Zijn bekenste uitspraak, en ik heb hem er best wel vaak om vervloekt omdat ik gewoon niet begreep wat ik er mee moest.. "Alles waar je last van hebt moet je zover mogelijk weg gooien en vergeten.. het leven is te leuk om daar mee te blijven rondlopen" en natuurlijk had hij gelijk maar dat wil je als kind niet horen als je midden in een depressie zit omdat wederom iets eindigd wat nog niet had mogen eindigen... maar ja.. hij had wel gelijk.. dat moet ik toegeven.
Ik heb aan mijn broer en zijn familie en aan mijn moeder een kaart gestuurd met een vlinder er op die vliegt.. en er bij gezet dat verdriet ook net als het leven van een vlinder in fases verloopt, eerst weet je niet wat je overkomt en graas je maar door omdat je gewoon moet overleven maar geen idee hoe , dan ineens blijkt het vedriet je te verstarren kan je niets meer, zit je opgesloten zoals een pop van de vlinder, je nesteld je zelfs helemaal in en uiteindelijk breek je uit deze cocon en dan ga je de wereld in om te genieten van alles en van het leven... ondanks het verdriet wat er is.. en zo moet het ook je moet het leven blijven vieren.. Heb het afgelopen jaar heel vaak tegen mijn moeder gezegd wat voor een kado ze geeft aan mijn vader nu hij er niet meer is.. als ze zit te grienen en het leven niet meer ziet zitten dat is geen mooi kado aan diegene die over leden is.. je kan het leven gaan vieren en genieten omdat je van diegene die is gegaan zoveel geleerd hebt en dus ga het leven vieren, geef als achterblijver een mooi kado aan de overledene..omdat diegene in je leven was.. en natuurlijk missen we hem en dat is ook prima maar wel het leven vieren.. want dat is ook mooi.



Strelende handen op het witte laken
 
Even nog
Snel langs bij hem
Die mij zo dierbaar is
Maar die ook zo ver
Weg is van mij
Ik raak hem nog even aan
Zeg dan dat ik ga
Bedank hem voor alles
Bedank hem dat hij
Mijn vader wilde zijn
Streel zijn handen
Nog even
Op het witte laken
Om hem zo weer
In al zijn eenzaamheid
Te laten zijn
 
Laatste streling
Zijn haren nat
Zijn gezicht al droog
Behoefte aan water
Wat niet meer mag
Omdat hij dan misschien
Zich verslikt
Ik raak hem aan
Streel trouw
Zijn gezicht
Zeg steeds
Dat hij mag gaan slapen
Ga nu maar
Het is goed
Het kan
Ik blijf hem strelen
De hele nacht lang
Hij is me zo dierbaar
Zo intens in mijn hart gegaan
Mijn vader die nu als een klein kind
Ineens in zijn bed ligt


Geen opmerkingen:

Een reactie posten