maandag 1 juli 2019

Wensen en Grenzen klas 3


Maanden al bezig, zelfs in mijn time-out periode, want we gingen weer de doorlopende leerlijn oppakken met wensen en grenzen voor klas 3.Het bedenken van het programma was dit keer niet zo moeilijk, wel was het lastig om de keuze te maken wat wel en wat niet.

Ik wilde weer heel graag een ervaringsdeskundige, dus via Stichting Voorkom, konden we dat regelen over drugsgebruik. Ze kwamen met een lesprogramma waarin de gevaren van drugs maar ook het gezond leven word besproken, maar ook een ervaringsdeskundige kwam langs, om zijn verhaal te vertellen van zijn verslaving..  Omdat dit de eerste keer is dat deze groep mensen bij ons actief is, wilde ik in ieder geval 1 sessie van de drieluik bijwonen om te weten wat er zoal speelt en wat niet.

Daarnaast hadden we de onderdelen, leefstijl in twee lessen, de ene ging over hoeveel suiker overal in zit, de ander ging over hoe je gezond kan leven en gezonde keuzes kan maken. oa Over sporten etc.

Het is tegenwoordig erg in dat men te pas en te onpas roept over dat iemand een racist is,dus we hadden een les hierover, een prachtig eilandspel waarin de leerlingen op een eiland wonen, en elk eiland heeft zijn eigen gebruiken en rituelen.. 1 eiland vergaat door een ramp, en de overlevende gaan naar andere eilanden en moeten zich dus aanpassen..  heel goed om ze zo te laten ervaren hoe het is om ergens opnieuw te beginnen.

De les is zeker wat chaotisch maar is wel erg leuk. ik zie dat ze tegen hun onvermogen aanlopen, ze het heel lastig vinden om hun aangeleerde dingen, in het spel dan ineens los te moeten laten, omdat ze bij een ander eiland komen..

Het spel is simpel van opzet maar geeft alle problematiek weer die er is als iemand uit zijn land weg moet maar ook als je in  een land komt en je wilt je eigen stukje land krijgen... ook als mensen bij mensen komen waarbij ze eerst zgn op een eiland woonden ze vliegen elkaar in de armen en ze hebben het meteen over hun eigen eiland.. heel bijzonder.

Als je dit later terugkoppelt naar ze dan blijkt dat ze ineens  beseffen wat iemand uit een ander land meemaakt en doormaakt. geweldig is dat.

kortom er zijn al aardig wat grenzen overschreden in hun gedachtes en in hun aannames. erg gaaf
een aanrader voor elke school het eilanden spel



Geen opmerkingen:

Een reactie posten