dinsdag 2 juli 2019

Wensen en grenzen (deel 2)

Gisteren was ik de positie dat ik twee verschillende lessen mocht geven, namelijk de les over Rasisme en discriminatie, maar ook de les media-wijsheid.

Het leuke van deze lessen is dat ik er veel van leer en dat weer kan toepassen in de toekomst, de woorden die tegenwoordig erg in zijn zoals Sexting, Shame-sexting, Grooming, Sex-tortion, Cyber-pesten en Slut-shaming, zijn nou niet de woorden die ik of mijn leerlingen dagelijks tegenkomen, dus dat is een mooie uitdaging om dit uit te leggen aan ze, maar ook de gevolgen die er van kunnen komen.

Naast deze twee onderwerpen, besteden we ook aandacht aan drugs en de gevolgen hiervan.. dit doen we 3 lesuren omdat dit toch wel iets is wat vaak de kop opsteekt, leefstijl en voeding, omdat wij het belangrijk vinden dat de leerlingen zich bewust worden van wat voeding maar ook een gezonde leefstijl kan bewerkstelligen, al vinden ze het nu stom, later hebben ze er wat aan, het onderwerp grensoverschrijdend gedrag doen we ook, om ze te leren waar grenzen liggen bij anderen, maar ook wat wel en niet kan,  diversiteit en rolpatronen, vertellen we over gezond seksueel gedrag maar ook de verschillende vormen, zoals transgender en  homoseksualiteit, in klas 2 hebben ze dit ook gehad maar we vinden het belangrijk dat we dit ook weer herhalen. 

De lessen die ik draaide, waren deze lessen voor het eerst, maar wat waren ze leuk om te doen, zeker als de leerlingen een campagne poster moeten maken tegen sexting, er komen zulke grappige en leuke dingen uit..  dat ik er wel om kan lachen ook... maar ook hoe serieus ze bezig zijn met deze opdrachten... mooie dingen gezien.

Dit keer was er bij de les over drugs een ervaringsdeskundige, de leerlingen hingen aan hun lippen, het was een jongen en twee meisjes.. ze waren diep onder de indruk van wat deze mensen vertelden.. prachtig om te zien.

Daarnaast liepen de lessen, die gegeven werden door bevlogen docenten erg goed en lekker, ze deden echt hun best en de leerlingen genoten.

We hadden weer een prachtig programma waarin het onderdeel grensoverschrijdend gedrag ook goed is uitgelegd en begrepen.

Kortom het is een programma en een project om weer eens op te pakken en volgend jaar weer te presteren



Geen opmerkingen:

Een reactie posten