woensdag 14 maart 2012

wat doet nu een lotus.....

Gisteravond was ik de gastspreker op een avond voor diverse kaderinstructeurs.Ze hadden me gevraagd of ik vanuit de lotus eens wilde vertellen wat ze konden verwachten en wat een lotus verwacht van een kader. Ik heb als begin een blokje op tafel gelegd met de vraag bedenk als instructeur hier een letsel bij.
De kader instructeurs hadden van allerlei letsels bedacht.. waarop ik de vraag stelde.. als je mij nu als lotus de opdracht geeft, bedenk maar een leuk letsel bij dit blokje. en ik kom dan aan met een hoofdwond terwijl jij had bedacht dat het een gekneusde enkel moet zijn wat gaat er dan mis... Het werd meteen ook duidelijk dat het vooral ligt aan de instructie en de vraag van de kader waaruit blijkt wat er verwacht word. Tevens natuurlijk de vraag dat ik als opdracht krijg doe maar wat leuks.. dat ik dan soms zomaar mijn clownsneus opzet... omdat dat toch leuk is.... maar dat is niet de bedoeling.. dus wederom wees duidelijk.De lotus is infeite levend lesmateriaal, en geef aan wat je verwacht van de lotus dan is het prima en goed naar mijn idee. Ik heb ook uitgelegd dat een lotus vooraf officieel een uitleg moet krijgen over wat ze moeten spelen, maar dat dat vaak niet gebeurt wat ook niet erg is inmiddels.. want we zijn erg geroutineerd . Wel blijft het van belang dat zowel de lotus als de kader een half uur voor aanvang er is om dan samen te overleggen over wat men wil en wilt doen. Het mooie vind ik dat de kaders erg geinteresseerd waren in mijn kant van het verhaal van de lotus maar ik ook, ik vind het prachtig om te horen hoe men denkt en handeld. Ook kwam de vraag in hoeverre je een lotus de les kan laten geven. Waarop ik kort en duidelijk ben geweest, dat ik vind dat als je als lotus dit wilt doen moet je het niet laten, maar dat het natuurlijk erg scheef is als het zo gaat omdat het gek is als je niet als docent betaald word... en daarop begon met te gniffelen en ik denk dat de boodschap duidelijk is geweest. Ik heb ook verteld over het feit dat soms een kader je vraagt om aan een groep de reanimatie te leren maar dat weiger ik als lotus want dat is niet mijn taak en niet mijn ding.. niet van mij en voor mij en dat vond men ook terecht. Tevens kwam natuurlijk de nieuwe examens om de hoek kijken en dat is een ramp. We kwamen tot de conclussie dat eigenlijk een specialist examens moet worden gevormd omdat ze het niet redden met alle handelingen die gedaan moeten worden binnen een kwartier.... en dat klopt ook als lotus moet je snel schakelen, snel grimeren en ook nog ... eens snel spelen en je kandidaat met je spel geruststellen... dat zijn heel heel veel dingen.
Het was een boeiend en leuke avond en ik heb er van genoten.. heerlijk om zo met een aantal gedreven kader instructeurs voor de ehbo en bhv etc te stoeien en gedachten te wisselen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten