zaterdag 3 maart 2012

Kings of Devil's Island


inhoud film:
Op historische feiten gebaseerd drama over een brute jongensgevangenis begin vorige eeuw op het Noorse eiland Bastøy. Wanneer Erling (17) arriveert is hij vastbesloten te ontsnappen en zet daarmee een dramatische keten van gebeurtenissen in werking. Met een geweldige Stellan Skarsgård.

Ze zijn tussen de 11 en 18 jaar, de jongens die terechtkomen in het heropvoedingsinstituut Bastøy, op een eiland in het Oslo-fjord. Soms crimineel, soms alleen maar straatarm en afgeschreven. De leiding van het instituut probeert hen met grimmige discipline en sadistische straffen in het gareel te brengen. Het doel is hen op te voeden tot aangepaste burgers die hun plaats kennen: onderaan de maatschappelijke ladder.
Wanneer de 17-jarige Erling in het instituut arriveert, maakt hij meteen indruk door zijn halsstarrige houding. Al snel zien de andere jongens hem als leider. Bij de directeur (Stellan Skarsgård) haalt hij het bloed onder de nagels vandaan. Erlings enige doel is van het eiland te ontsnappen, maar de omstandigheden maken hem tot leider van een gewelddadige opstand.
De vierde speelfilm van Marius Holst speelt zich af in 1915 en is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Met fraai camerawerk in blauw-, grijs- en bruintinten en een indrukwekkende cast vol jonge acteurs vertelt King of Devil's Island een beheerst, tijdloos verhaal over moed en kracht.


Vanavond met vriendin Els op stap geweest, eerst zijn we naar het turkse restaurant Sofra  bij mij geweest om lekker te eten, heerlijk gewoon om daar te eten, ik ben er al een keer eerder geweest maar nu was het extra leuk, omdat het gewoon een goede tent is en het jammer is dat er zo weinig mensen komen. Men zit net tever buiten het centrum maar het is goed eten en perfecte gastvrije bediening. Het begint al als je belt om te reserveren waarop je krijgt te horen, voor u maken we plek. ik weet inmiddels ook wel dat ze niet veel gasten hebben maar ja.... daar kan je niks aan doen. maar het is erg leuk dat ze dat zeggen. Het eten was weer meer dan genoeg en erg lekker... de bediening ook geweldig goed. Na afloop als je gaat dan krijg je een geurtje waarmee je je handen wast, en dat ruikt naar een oude dame.. dus als een oude dame ruikend naast Els naar het  Parktheater waar ik nu voor het eerst mijn pasje kon gebruiken dat ik lid ben en dus ik helemaal trots hierop. Het is een aanrader deze film, hoe het verhaal gaat, en de hoofdrolspeler, heeft vanaf het begin mijn sympathie en niet alleen van mij maar van veel meer zoals ik begrijp. De film pakt je vanaf moment 1 tot aan het eind. Wel even jammer dat je op een gegeven moment toch een soort van titanic tafereel krijgt maar daar moet je doorheen kijken  maar het is mooi en aangrijpend deze film.. kortom heb je de kans ga nog kijken het is een film die je tot nadenken brengt en die je ook wederom in beweging zet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten