woensdag 27 december 2023

Wonka (film)

 

Als een kind zo blij kwam ik uit deze film, wat was er veel humor in deze film, wat is hij prachtig vormgegeven en wat een mooi verhaal. Ik heb vreselijk genoten van het eenvoudige verhaal dat er was, maar ook van de humor, de  opbouw en de prachtige liedjes die werden gezongen..  het gevoel wat ik lang geleden had bij de eerste Harry Potter film, dat je verdwaald in de magie.. had ik nu ook weer, en dan vind ik het altijd zo jammer dat er een pauze in zit..  dat breekt zo het gevoel van de film af...

maar deze film is een absolute aanrader...

recensie van de film:

Er is een fantastische en behoorlijk fantasierijke film op komst: Wonka! En je hebt het al geraden: deze film richt zich op de jonge jaren van de excentrieke chocolatier uit Roald Dahls meesterwerk, ‘Charlie and the Chocolate Factory’ of ‘Sjakie en de chocoladefabriek’. De muzikale film laat zien op welke wonderbaarlijke wijze ’s werelds grootste uitvinder, goochelaar en chocolatier de geliefde Willy Wonka werd die we nu allemaal kennen.

Nieuw hoofdstuk in het leven van Willy Wonka

Eerlijk gezegd hield ik mijn hart vast toen ik de aankondiging zag: hs iet mogelijk (en nodig) om een film te maken, gebaseerd op één van de meest fantastische kinderboeken ooit geschreven? Is het haalbaar om diezelfde diepgang en humor te verwerken in een film? Het kon hier twee kanten op gaan: in de 2005-uitvoering van Charlie and the Chocolate Factory (die met Johnny Depp inderdaad) sloegen ze wat mij betreft de plank finaal mis. Om die basis dus uit te breiden naar een eerder tijdstip is best gevaarlijk, maar schept ook mogelijkheden. En hoewel Wonka het voor de echte Dahl-fans niet zal halen bij de diepgang en humor van het originele verhaal, is deze Wonka een absolute kersttraktatie; het is spectaculair, fantasierijk, zachtaardig en grappig.

Jonge Wonka

Timothée Chalamet weet een jonge en vooral charmante Willy Wonka neer te zetten, waarbij je zomaar gelooft dat hij uit kan groeien tot de Gene-Wilder-variant. Je ziet hem zijn eerste stappen zetten in het vooroorlogse Parijs, vastbesloten om zijn fortuin te verdienen met de bijzondere en magische chocoladerecepten die zijn moeder heeft uitgevonden. Het bijna elfachtige gezicht van Timethee werkt daar zeker aan mee. Wonka stapt vol goede moet Parijs binnen, want zijn recepten zullen de chocoladebusiness zonder meer wakker schudden. En dat doen ze ook… helaas vind de gevestigde orde dat er geen plek is voor zijn smaken. En dus wordt hij in de kiem gesmoord met snode plannetjes, corruptie en wreedheid op zijn Roald Dahls, maar hij maakt ook nieuwe vrienden waarmee hij de strijd aangaat.

Fantastische ondersteuning

Het verhaal gaat natuurlijk veel verder dan dat. Het begint eigenlijk op het moment dat Wonka wordt opgesloten in de wasserette van Mrs. Scrubbit en Mr. Bleacher, na het tekenen van een onrechtvaardig en bizar lang contract. Daar maakt hij kennis met vijf andere gevangenen die hun huur moeten terugbetalen: de jonge Noodle, de boekhouder Abacus Crunch, loodgieter Piper Benz, telefoniste Lottie Bell en komiek Larry Chucklesworth. Zij raken in de ban van Wonka’s charme en doen er alles aan om hem te helpen zijn droom te verwezenlijken (en doen ondertussen hun best om te ontsnappen. 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten