zondag 24 december 2023

Met een pan soep.... stoofpeertjes.. een vers gebakken appeltaart......

 

Ja het is kerstavond en ja ik ga onderweg naar mijn moeder... dit jaar zal het een speciale worden. Mijn moeder gaf aan, wat begrijpelijk is met haar 89 jaar, dat ze het te druk vond worden met kerst, ze had daar duidelijk een reden voor. Dus ik zei meteen, mam dan doen we het als volgt, we vragen of het bij mijn broer kan in zijn nieuw woning kerst konden vieren. Met de boodschap dat ik dan voor het voorgerecht zou zorgen,  ma voor het nagerecht.. waarbij ik meteen al afsprak, dat ik een appeltaart ging bakken, dat ik slagroom zou kopen, al zij dan 2 bakken vanille ijs zou kopen dan komt het wel goed.... 

Dus ik nam waar meer voor mijn werk. De stoofpeertjes zijn een soort van traditie omdat mijn moeder deze stoofpeertjes zo lekker vind. Volgens het recept van mijn lieve collega en vriendin. Laura.. die ze ook altijd met kerst kookt op school.

Het recept is simpel

Wilde Giezeman stoofperen ( naar behoefte)

rode port, de goedkoopste

steranijs

kaneelstokjes

aardbeien limonade.

dat in een pan doen en gewoon even aan de kook brengen en dan ze 3 uur laten sudderen totdat ze mooi rood zijn. ik doe altijd hele stoofpeertjes omdat ik dat zo leuk vind met het steeltje etc

Ik ben niet zo kieskeurig ik gooi er gewoon maar wat in, ik doe het op de gok, bijna altijd een heel pakje steranijs en ook kaneelstokjes. en dan een hele fles aardbeien limo en natuurlijk ook nog rode port. en dat ook ruim.. soms vul ik het aan met wat water

Als het klaar is en stoofpeertjes gaan in een bakje dan doe ik er nog even snel poedersuiker over, zodat het overgebleven vocht een soort gelei gaat worden.

Daarnaast had ik zaterdag in mijn hoofd om twee appeltaarten te bakken, eentje voor bij mijn broer en de kerst, een paar kleintjes waarvan 1tje voor mijn moeder en de rest te verdelen over de buren. Helaas had ik te weinig vulling voor de appeltaart,dus het bleef bij 1 taart, dus daarna maar even koekjes gebakken ook lekker dacht ik zo voor de buuf

Het inpakken ging in fases nog nooit zoveel mee hoeven nemen naar mijn moeder, ik had natuurlijk de kerstcadeautjes voor de familie, had al dat eten en dan nog mijn eigen spullen voor de nacht,. kortom het was veel heel veel wat mee moest maar ach, dat maakt ook dat ik me een wereldreiziger voelde..Gelukkig was het niet zo heel warm en kon al het eten gewoon in de auto blijven staan, daar zou het niet bederven naar ik hoopte en anders is het pech.. het is dan maar wat het is dacht ik maar meteen.

De rit naar mijn moeder was winderig en stormachtig, maar goed te doen waardoor ik keurig op tijd bij mijn moeder aankwam. 

Onderweg had ik al bedacht de appeltaart ga ik een stuk vanaf snijden zodat ze niet ook nog wat heeft voor tweede kerstdag. 

De stoofpeertjes konden in de koelkast. En daarna samen  op de bank om te kijken naar All you need is love.. met mijn moeder is het hilarisch… met haar opmerkingen draait ze álle romantiek de nek om.

Dus het was dit keer zonder tranen en eigenlijk merk ik dat ik het ook wel een beetje gezien heb, het begint te voorspelbaar te worden. Ook de reacties van de mensen.. volgens mij is het tijd voor een ander jasje voor dit programma.. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten