zondag 26 juli 2020

hallo.. Heiloo




Te lang geleden dat ik vrienden Albert en Nadira had gezien, dus daar moest verandering in komen.
Natuurlijk hebben we in de lockdown light wel contact gehouden maar niets gaat boven elkaar zien, elkaars energie voelen en genieten van het alleen al samen zijn.

Nadat ik uitgeslapen had, kreeg ik al een app van Nadira dat het lopen waarschijnlijk niet door zou gaan, omdat het weer niet meewerkte, dat klopt dat zag ik ook,. maar bikkel als ik ben denk ik dan, niet zeuren gewoon gaan, genieten van het wandelen..
Nadat ik ben opgestaan, eerst nog even ingepakt voor het kampeer avontuur, tenslotte vertrek ik binnen de kortste keren naar Lauwersoog om daar met Heleen en Ayaz onze traditie te vervolmaken.. daar te gaan genieten met elkaar van de tijd die we hebben en voor mij het ongemak van het kamperen. maar ook dat is leuk.

Rond 14 uur was ik in Heiloo, de routewijzer wil me altijd een weg opsturen waarvan ik weet dat ik die niet moet pakken, dat is een doodlopende weg. dus dat schiet niet op.. dus ik rij dan een stukje door.
Bij aankomst is het toch een gevoel van thuiskomen, ondanks de 1,5 cultuur, het niet kunnen knuffelen en aanraken is het een warm bad waar ik dan inkom...

Eerst op de bank met elkaar zitten praten onder het gemak van een kop thee, een koekje maar vooral gezelligheid.

Rond een uur of half 4 zijn we in de auto naar de Abdij van Egmond gereden,  waar nog een mannenklooster is, met een kruidentuin, met van alles en nog wat. een winkel, maar vooral de begraafplaats is een belevenis, je kijkt je ogen uit, er zijn zulke speciale graven mooi van opzet, soms mooi van eenvoud maar ook soms lelijk dat het weer mooi gaat worden. Kortom het is een belevenis, zeker als je het graf van Floris van Egmond ziet.. met daarnaast 2 gravinnen die daar hebben gelegen
De oude kerk is dan wel helemaal verdwenen maar door de aanleg van bomen hebben ze de vorm van de kerk bewaard. Prachtig.

In de Abdijkerk zag we dat Floris slechts 12 jaar is geworden maar had wel 3 kinderen.. vraag me dan af hoe dan.. het is toch gek, het idee dat iemand van 12 zo jong is getrouwd, dus op zijn 9de en dan al 3 kinderen heeft.. voordat hij ging sterven.. ik blijf dat toch bijzonder vinden, Terwijl ik toch op internet even heb gekeken denk ik dat het zijn regeer periode is geweest, dat hij 12 jaar aan de macht is geweest, zeker als ik kijk naar afbeeldingen van hem, is het een volwassen man, al heb ik het vermoeden dat ik de Florissen door elkaar heen haal, namelijk dat het Floris van Egmond is en dan kan het plaatje wat ik zie wel kloppen


Nadat we door de kruidentuin waren gedwaald de cel van een monnik hebben bekeken, door het raam, wat een sober iets, geen licht en geen keuken gewoon een heel hard bed en een tafel, daar moet je het maar mee doen.. maar wel vrijstaand. dat weer wel.

Tijdens de terug toch zijn Nadira en ik nog een stukje gaan lopen, we zijn de struikelstenen gaan bekijken, maar ook nog langs het vrouwen klooster, met daarbij een vereerplaats voor Maria, het hele park staat trouwens vol met kleine altaren waar je kan bidden. De berg waarop Jezus incluis het christus beeld er aan. was er ook nagemaakt. De eeuwige bron was ook te zien, wel heel bijzonder het lijkt alsof een boomstronk is afgezaagd, daar een put om heen is gemaakt en dat er dus water uit de boom komt, al denken we dat het en pompje is die het water zo mooi laat stromen.

Kortom een plek om nog een keer te bezoeken.

Terug in huis wederom natuurlijk vreselijk zitten te praten, samen een heerlijke maaltijd gehad en rond half 10 was het tijd om terug te rijden naar huis, in de hevige regenval maar wat was het weer een mooie dag zo samen.. genieten om mensen om je heen te  hebben waar afstand en tijd geen rol speelt maar waar je thuis bent..  en gelukkig heb ik veel van deze mensen om me heen waar ik altijd thuis kom










Geen opmerkingen:

Een reactie posten