donderdag 2 juli 2020

de wereld als facebook maken .....




Terwijl ik de wereld om mij heen bekijk, waarin van alles speelt, waarvan ik soms heel verdrietig kan worden, maar ook met grote verbazing zie wat er aan de hand is.....

Meestal zie ik en heb ik een menig over wat er speelt, maar het maakt me soms ook wat somber omdat ik het niet kan pakken waarom en hoe dan.....

Kortom het is eens tijd om dan maar eens een blik te werpen op dat wat mij opvalt.. wie weet open ik meer ogen, of gaan ze juist dicht dat zou ook kunnen.

Terwijl in de hele wereld mensen van hun voetstuk worden gehaald, soms zelfs vernietigd worden. terwijl  men massaal demonstreert  tegen alles wat er in de wereld gebeurt. en terecht dat zeker, al heb ik mijn bedenkingen bij de tegen de corona regels..  dat men elkaar massaal staat af te lebberen, etc..  daarbij denk ik dan toch aan de mensen in de zorg die de slag van hun leven hebben geleverd.. die tot wanhoop gedreven soms toch maar weer aan de slag zijn gegaan. om zo toch ook er voor te zorgen dat men overleeft en anders proberen het afscheid,zonder familie leden zo humaan mogelijk te maken, wat zullen die zich niet serieus genomen voelen..  dat applaus hadden we dan net zo goed niet kunnen doen... als we nu zo onzorgvuldig omspringen met de regels van nu.

Maar dat is een andere discussie.

Het valt me de laatste tijd dat we van onze werkelijke wereld een soort van sprookjeswereld willen maken waarin het kwaad niet bestaat.. of heeft bestaan.. 

dit doet me denken aan iets wat meer dan 15 jaar geleden speelde.

Mijn  huidige drama lokaal, heeft een wand met daarop posters van dingen die spelen in de buurt in theater en in de bioscoop, ook wat er speelt in musea etc.. kortom de leerlingen konden voor ckv daar ideeën uithalen
In mijn volledige onschuld heb ik daar een poster van de film Omen 666 opgeplakt.. ik ben van mening, dit is ook te zien, en je moet je ogen niet sluiten voor wat er allemaal in de wereld speelt, je moet het laten zien en bespreekbaar maken, ga een gesprek aan  en ontken niet wat er is gebeurt.. door het te bedekken of te verwijderen... maak je het juist mysterieus.. en aantrekkelijk.. zeker voor pubers.
Echter bij mij op school was een collega, die dat afschuwelijk vond, die vond dat dat niet kon etc.. aangezien ik toen en nog steeds van mening ben dat je alles aan leerlingen moet tonen en laten zien en bespreken bleef ik bij mijn standpunt

Om een lang verhaal kort te maken dit is tot in de hoogste regionen uitgevochten.....
Aangezien ik op een gegeven moment er wel klaar mee was, heb ik er maar een poster overheen geplakt van de meest brute film namelijk Slachtnacht. waarop bloederige mensen stonden die vochten, met veel mensen die niet meer onder ons waren, met doodskoppen etc..   en dat was prima...

Ik denk dat ik mijn punt daarmee heb gemaakt op dat moment....

Om dit door te trekken naar nu. de wereld is geen Facebook waarbij je de geschiedenis kan wissen.. waarbij je mensen door een simpele klik kan verwijderen..  als ik in Duitsland loop, met name in mijn stad Berlijn, zie ik de restanten van de gevallen mensen, de ingeslagen kanonskogels in de gebouwen, zie ik de struikelstenen.. kortom ik  voel daar de oorlog,  Als  men in Berlijn is, staat de muur er niet meer maar toch het is zon belangrijk onderdeel van de geschiedenis dat ze een gedenk gedeelte hebben laten staan maar dat ook door de stad steeds  een steen ligt waarop je kan zien waar de muur heeft gelopen,  men houd wat men afschuwelijk vond, toch zichtbaar met de gedachte dit nooit meer..
zo weet ik is er ook een  kerkhof waarop oud nazi mensen liggen, die is helemaal beveiligd met camera's met hekken met stroom, omdat sommige mensen daar toch wel een reliek  willen halen om te vereren..  In de Reichstag heb ik een rondleiding gevolgd om ook langs een soort grote kast te komen met daarin alle paspoorten van bondskanseliers..  een soort overzicht we aan het roer zijn geweest.. daar was natuurlijk ook en bakje waarin het paspoort van Hitler lag, men ontkent het niet... maar het bijzonder was dat daar het licht uit was, alsof me deze duistere periode in de geschiedenis zo wilden benadrukken maar ook dat men zijn naam steeds doorkraste.. 

Mijn bezoek aan Auschwitz heeft diepe diepe indruk gemaakt waarbij ik denk.... dit zou ieder kind moeten zien, dit zou een ieder moeten weten en ontdekken.. zodat men weet dit nooit maar dan ook nooit meer.. het staat dan ineens voor je geest.. de berg met haar, met grote lege ruimtes vol met brillen , of met schoenen. afschuwelijk maar door het te zien, door het er over te hebben, maakt dat je het besef krijgt dit niet .. nooit meer aub.


ik bedoel maar je als je dingen bedekt maakt  het mensen toch nieuwsgierig met alle uitwassen die je niet wil.

Ergens zit er in mijn hoofd en hart het stemmetje. laten we de boel bespreekbaar houden, laten we met elkaar niet de geschiedenis verstoppen we kunnen hem niet uitwissen, maar laten we het bespreken en open houden...  en niet uit een soort van haat van schaamte de geschiedenis wissen,, het was er en is er.. en laten we de wereld geen wereld laten worden waarin we dingen wissen uit het verleden maar er juist van leren wat niet moet. wat niet meer mag en kan..
dan pas gebruik je de geschiedenis goed.. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten