woensdag 12 oktober 2022

Statiegeld op kleine flesjes

 

Op een ochtend liep ik naar mijn werk, ineens zie ik daar een mevrouw op leeftijd aan komen fietsen, duidelijk een fiets met ondersteuning, die met grote fietstassen compleet voldoet aan het beeld dat ik heb van mensen met fietsen met ondersteuning.. 
Terwijl ik zo het laatste stukje door het kleine stukje park loop, zie ik ineens dat ze stopt bij een paar bankjes, ze buigt zich, raapt een paar kleine plastic flesjes op, en stopt die in de fietstassen, ze werpt ook nog een blik in de afvalbakken, maar daar ligt kennelijk geen flesje meer in en ze stapt weer op haar fiets en gaat verder het park in en kijkt weer overal naar flesjes.

Even dacht ik nog dit is een medemens die het leuk vind om haar tijd zinvol te vullen met zwerfvuil op te ruimen, maar nee deze dame was dus duidelijk bezig om haar pensioensinkomsten te verhogen.
Gelijk heeft ze.

Dit doet me denken aan een actie van mijn vader, die ging met mijn moeder op vakantie naar het wondermooie Polen. Mijn vader kwam erachter dat de plastic flessen daar geen statiegeld hadden, dus hij besloot om de lege flessen die hij zag mee te nemen naar Nederland en deze dan in te leveren bij de supermarkten die het inname deden met een machine, het enige probleem waar hij tegen aan liep was, juist dat deze machines de flessen snel lieten vallen, gaf een storing, dus kwam er een medewerker en zei dat deze flessen niet goed waren. dus... hij besloot om er wat water in te doen en dat werkte enorm. dus hij ging zo regelmatig met wat van die flessen, tussen andere statiegeldflessen naar een supermarkt en leverde dan deze flessen in.. mijn vader had meer van dit soort dingen wat hij uitzocht, geweldig eigenlijk en zo slim ook..

Ook zie ik bij mijn sportschool een bak staan waar ze dan kleine flesjes verzamelen voor een goed doel. alleen staat er niet voor welk goed doel, daar heb ik dan altijd mij bedenkingen bij, maar ik zie dan de hoeveelheid flesjes die in gaan, dan denk ik dat ze aardig veel geld ophalen daar.

Daarnaast hoorde ik van vrienden van mij dat ze de kleine flesjes met moeite ergens konden inleveren omdat niet elke supermarkt alle flesjes accepteer . 

Kortom de waarde van het statiegeld voor kleine flesjes is kennelijk nog niet goed doorgedrongen tot de mensheid in Nederland lijkt het.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten