dinsdag 22 mei 2012

Verboden liefde

Vanavond hadden we de premiere van de film "Verboden liefde". De 3-d klas van mijn lokatie waar ik werk hadden naar aanleiding van een project over de tweede wereld oorlog besloten dat ze er meer van wilden weten. Dus zijn ze met elkaar aan de slag gegaan. Bij diverse vakken hebben ze films gekeken over de oorlog. Ze hebben aan opa's en omá's ouders etc allemaal vragen gesteld over de oorlog en hoe dat was. Tevens zijn ze overal informatie gaan halen, overal spullen geleend, materialen gemaakt. Ze wilden naast dat ze een film wilden maken ook maquette maken van het kamp in Polen Sobidór. Het kamp waar veel joodse mensen zijn vernietigd. Ze hebben met de hele klas daar keihard aan gewerkt. Tevens hebben ze en script geschreven voor een film die ze hebben gemaakt. Een film die helemaal op school is gemaakt en opgenomen, ze hebben perfect gebruik gemaakt van de ruimte waar we werken, en van de omgeving. Af en toe leek het alsof we echt op een heel andere plek waren. Deze kinderen hebben heel hard gewerkt aan dit geheel en de film was prachtig. Het begon met het gegeeven dat twee joodse kinderen op een bankje gingen zitten waar geen joden op mochten zitten.. en ze werden gesnapt door duitse soldaten. Deze soldaten overvallen later hun school en ze worden opgepakt en worden getransporteerd naar Sobidór, waar ze het verhaal spelen van dat de moeder verliefd word op een duitse soldaat en die helpt haar om haar kinderen weer te zien Ze worden echter betrapt met als gevolg dat de soldaat en de hele familie dood word geschoten.. Ik vind het zo bijzonder als je ziet en ervaart hoe deze hele klas zo hard werken met elkaar en dat ze zon mooie film maken. Tevens dat ze de hele avond prima verzorgd hebben, met drinken, popcorn, chips en noem maar op . zelfs bij aankomst was er een rode loper, want het was tenslotte een premiere... Ik heb genoten, al was het geheel maar een uurtje, dat je de ouders en opa's en oma's ziet komen , broertjes  en zusjes en de hele mikmak dat die komen, denk ik dat ze het heel goed hebben gedaan, en dat niet alleen de leerlingen veel hebben geleerd met elkaar en door elkaar maar tevens dat ze ook geleerd hebben aan de familie die mee was.
Een prachtige opmerking van een vader, tijdens een klein stukje film uit de film Vlucht uit Sobidór, waarin een man een andere man een bijl in zijn nek slaat, hoor je hem zeggen tegen een klein meisje dat naast hem zit.. daar zat een vlieg.... ik moet dan vreselijk lachen dat wel.
Kortom een prachtige avond waarin wij weer als school hebben laten zien waar we goed in zijn de kinderen te motiveren en te leren over waar ze mee te maken krijgen.. Alleen jammer dat alleen de coach een mede collega en ik er waren vanuit de school om deze kinderen te laten weten dat ze iets bijzonders hebben gemaakt.. en helaas niemand van de directie of mt.. maar ja dat zal wel aan het warme weer hebben gelegen of zo...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten