zaterdag 9 mei 2020

batman the beginning (fillm)

Op een zondagavond was de film Batman the beginning.. en aangezien ik dol ben op dit soort films, was ik blij,. heel blij, zeker omdat ik nu al weet dat de komende zondagavonden in het teken zullen staan van  de Batman films.. heerlijk.. deze film heeft mijn stoutste dromen overtroffen wat een prachtige film is dit.. genieten. als je hem niet hebt gezien dan raad ik je aan hem alsnog te gaan zien.. geweldig deze film


recensie van de film:
Als kleine 8-jarige jongen is Bruce Wayne ervan getuige hoe zijn ouders, als zij een operabezoek op verzoek van Bruce eerder afbreken, door een overvaller wordt vermoord. Zijn vader was een rijke zakenman en dokter die ervoor streed dat ook de armen in Gotham een goede toekomst konden krijgen. Maar als Bruce (Christian Bale) wat ouder is en de moordenaar van zijn ouders na 14 jaar gevangenisstraf vroegtijdig wordt vrijgelaten, wordt het hem duidelijk dat de misdaad het voor het zeggen heeft in Gotham.
Bruce verlaat Gotham en reist de wereld rond op zoek naar de kracht om zijn ouders te wreken. In het verre Oosten komt hij terecht in de gevangenis, waar hij door toedoen van ene Henri Ducard (Liam Neeson) uit gered wordt. Henri introduceert Bruce bij Ra’s Al-Ghul (Ken Watanabe), leider van een soort Ninja school. Bruce ondergaat hier een zware training in diverse gevechtstechnieken en leert hier ook zijn eigen angsten onder ogen te komen. Dan vraagt Ra’s Al-Ghul Bruce iets te doen, wat hem tegen staat en is gedwongen te vluchten.
In Gotham aangekomen ziet Bruce ook de stad steeds verder in de handen van de georganiseerde misdaad is terecht gekomen. Met steun van de butler Alfred Pennyworth (Michael Caine), die als ene vader over Bruce heeft gewaakt, transformeert Bruce zich tot een symbool voor de strijd tegen het onrecht: Batman. Hij krijgt hierbij ook hulp van Lucius Fox (Morgan Freeman), een vroeger bondgenoot in het bedrijf van zijn vader maar nu door de huidige topman Earle (Rutger Hauer) aan de kant gezet. Binnen het politieapparaat vindt Batman een medestrijder in de politieman Jim Gordon (Gary Oldman) en de assistent openbare aanklager Rachel Dawes (Katie Holmes). Als kind waren Bruce en Rachel bevriend, maar Rachel ziet in de Bruce van nu een verveelde playboy. Samen met deze bondgenoten begint Batman de strijd tegen misdaadbaas Falcone (Tom Wilkinson) en de vreemde dokter Jonathan Crane (Cillian Murphy). Als Batman heeft Bruce al zijn hightech wapenarsenaal, zijn gestaalde lichaam en zijn scherpe geest nodig om de strijd aan te binden met de duistere krachten die de stad Gotham in haar voortbestaan bedreigt.

In 1989 verfilmde regisseur Tim Burton op bijzondere wijze het verhaal van Batman, de als vleermuis verkleedde man in strijd tegen het kwaad. Michael Keaton speelde de getormenteerde Bruce Wayne en zijn alter ego Batman. Tim Burton koos voor een cartooneske verfilming, waarin Jack Nicholson op evenzo cartooneske en licht overdreven wijze de slechterik The Joker speelde. De verfilming van Burton werd een groot succes, zodat een vervolg drie jaar later geen verrassing was. Wederom regisseerde Burton de film en wederom speelde Keaton de hoofdrol.
Regisseur Joel Schumacher maakte daarna in 1995 en 1997 nog twee vervolgfilms, met Val Kilmer en George Clooney in de rol van Batman. De films van Joel Schumacher waren, in vergelijking tot de twee film van Burton, anders en minder donker van toon.
En nu is het acht jaar later. We leven in een periode waarin Hollywood vooral ‘prequels’ maakt. Films die gebruik maken van een eerder succes met een verhaal dat zich afspeelt voor het oorspronkelijke verhaal. Denk hierbij aan George Lucas met zijn laatste drie Star Wars films die zich in de tijd afspelen voor de drie originele Star Wars films.
Met Batman Begins vertelt Christopher Nolan de ontstaansgeschiedenis van de legendarische ‘dark knight’. Nolan schreef samen met schrijver David S. Goyer (bekend van onder andere Blade) het script. Bij dit script zijn ze tamelijk nauwgezet trouw gebleven aan de ontstaansgedachte zoals verwoord in het originele verhaal van Batman, dat in 1939 in een nummer van de Detective Comics verscheen. De wijze waarop Nolan het karakter tot leven brengt is indrukwekkend. Met grote aandacht voor details en ontwikkeling van de karakters heeft Nolan een zeer serieuze maar ook zeer geloofwaardige verfilming van dit ‘comicbook’ verhaal gemaakt. Een verhaal met precies de juiste dosering van actie, de kracht van de onverschrokken held maar ook de onzekerheid en kwetsbaarheid van de mens achter de held, een goed opgezet misdaadverhaal, hightech gadgets, special effects, drama en enkele perfect geplaatste humoristische kwinkslagen. Een film waarin de sfeer van het stripverhaal tot leven komt, met een realistisch vormgegeven Gotham City als achtergrond.
In de persoon van Christian Bale heeft Nolan een uitstekende vertolker van de vliegende held gevonden. Charmant en kwetsbaar als Bruce Wayne, onverschrokken als de held Batman. Maar ook voor de andere rollen heeft Nolan uitstekende spelers gecast. Puike rollen van Michael Caine, Morgan Freeman, Tom Wilkinson, Katie Holmes en Gary Oldman. Uiteraard nog vele andere acteurs, waarbij onze eigen Rutger Hauer zeker niet vergeten mag worden.
De vele special effects in de film komen (gelukkig) niet alleen maar uit de computer. Zo is de ‘Batmobile’ een echt gebouwde auto die op hoge snelheid het bijzondere bochtenwerk kan uitvoeren zoals vertoond in de film.
Als afsluiting heeft Nolan een zeer geslaagde koppeling gemaakt naar de eerste Batman verfilming van Tim Burton. En hiermee verdient Nolan ons respect. Een prachtige verfilming die recht doet aan het stripverhaal, de kijker serieus neemt met een fraaie mix van actie, drama, donker getinte fantasie, enkele humoristische kwinkslagen en een uitstekende aanvulling is op de eerdere Batman films.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten