woensdag 3 mei 2023

Berlijn april 2023 ( dag 2)

 

.na een heerlijke nacht in de Tiny kamer, wat me verbaasde hoe weinig ruimte je eigenlijk nodig hebt als je er over nadenkt, staat er een drukke dag voor de deur. Eerst een freetour door de stad, dit om mezelf de rondgang door de stad te besparen, in de middag gaan we naar unterwelt waar we de tocht maken door de tunnels van de koude oorlog, die heb ik al een keer gedaan maar hij blijft leuk, zeker voor iemand die erg van geschiedenis houd, daarna in de avond naar dark matters een museum met lichtreflecties waar ik nog nooit geweest ben. Aangezien we al twee dagen missen zal er weinig alternatiefs staan te gebeuren. 

We hebben op mijn kamer ontbeten , ik had natuurlijk mijn dompelaar mee en we hadden nog wat broodjes over van gisteren dus we konden het goedkoop houden. 

Om half 10 vertrokken we naar de freetour. Over de tweede wereld oorlog, ik had er al een keer eentje gelopen met Rick en Chris maar we zijn op een gegeven moment afgehaakt omdat de gids zichzelf erg graag hoorde praten. Maar dit keer hadden we leuke gids met humor. We hebben verschillende de dingen gezien en bezocht zo ook checkpoint Charley. Waar ze een prachtig verhaal vertelde over de foto’s die er hangen. Dat zijn niet de soldaten die daar hebben gestaan, het waren modellen die ze daarvoor hadden gehuurd.. weer een mythe weg. Wel goed om te weten dat hier de Ballon ligt waar ik een oost Duits gezin de grens is over gevlogen. Die film heb ik ooit gezien dus ik moet in de zomer toch daar even terug. 

Wat ik niet was dat er op een plein een monument was voor de boekverbranding... prachtig onder de grond zie je door een glazen plaat allemaal lege boekkasten.. van de boeken die destijds in de tweede wereldoorlog zijn verbrand... en die er niet meer zijn.. die nooit meer te lezen zijn.. prachtig vorm gegeven, daarom loop ik graag dat soort tours voor de nieuwe wetenswaardigheden

Aan het einde van de tour zijn we nog even ergens wat gaan drinken want het was stervenskoud. Met zelfs natte sneeuw. De voorspellingen waren droog en mooi.. klopte niets van. Dus we zijn meteen even gaan opwarmen. Daarna zijn we nog even door het monument gelopen ter nagedachtenis aan de vermoorde Joden. Tevens door de brandenburger Tor, en heb ik mijn broer meegenomen naar de gedenkplek voor de vermoorde zigeuners.. daar word ik altijd heel stil.. zo mooi. 

Even naar de Reichstag om het te zien. Daarna besloten om naar  berlin underground te gaan. Daar had ik een tour geboekt over de tunnels onder de muur door. WoW wat indrukwekkend was deze tour.. 2 uur duurde deze tour, maar de verhalen die je hoort. Maar dat we ook een echte tunnel konden zien.. ik was erg onder de indruk. Deze tour raad ik Iedereen aan. 

Na de tour zijn we naar Dark matters te gaan, een aanrader van mijn nichtje. Bewegende objecten op geluid met licht. We waren van plan om daar in de buurt wat te eten maar er was daar niets, dus zaten we weer op sultanas met water.. goed voor de lijn maar minder gezellig.

Gelukkig mochten we eerder in de tentoonstelling, we zouden om half 9 maar we konden al om half 8, war was dit een mooie afwisseling met al de info over de tweede Wereldoorlog, prachtige stellages. 

Nadat we alles hadden bewonderd zijn we naar de tram gelopen die aangaf dat we nog 30 minuten moesten wachten. Dus besloten we om alvast naar de volgende halte te lopen om daar op de tram te wachtten, omdat het gewoon koud was bij de halte. 

Terwijl we er bijna waren, nog net te ver om hem te kunnen halen kwam de tram er aan… dus uit pure wanhoop zijn we toen maar de Aldi ingegaan. 

Daarna hoefde we maar even te wachten op de tram. Bij aankomst bij de halte van ons hotel hebben we eerst wat gegeten om daarna haar ons hotel te lopen… al hadden we geen idee waar ons hotel was, dus wij maar zoeken , uiteindelijk Google Maps geopend om te zien waar we heen moesten. We hadden nog geen twee stappen gezet of we zagen levensgroot op de muur de naam van ons hotel staan we zaten dus vlak bij..  en dit bleef het probleem we bleven telkens zoeken naar ons hotel.. een leerpunt voor de volgende keer dat ik toch maar bij mijn vertrouwde hotel moet blijven..














prachtige tekst die waar is

Geen opmerkingen:

Een reactie posten