vrijdag 9 december 2022

Paarse vrijdag

 

Natuurlijk hadden we op school ook de paarse vrijdag,  de meeste docenten hadden toch iets paars aangetrokken, ja ik ook, maar minder opvallend, ik had paarse sokken aangetrokken, mede omdat ik vond dat je moet laten blijken dat je vind dat iedereen respect verdient, ongeacht geaardheid, geloof of afkomst. 
 
Ik was al vroeg op school waar ik meteen een paar paarse armbandjes om heb gedaan, tevens heb ik de zakjes gehaald met de smarties die ik uit kon delen aan de leerlingen, waarmee we wilden laten zien dat het gaat dat iedereen zijn eigen kleur mag hebben.
Toen ik echter mijn zakje ging halen, bleken alle klassen in 1 grote doos te liggen, dus dat was zoeken, meteen maar even de boel gesorteerd, dit ook omdat het anders zo onoverzichtelijk werd, dat ik vond dat ik dat meteen moest doen.  Dus alles per klas neergelegd, en ja hoor de klas die ik had was echt de allerlaatste die ik vastpakte.
 
Dat is niet erg, zo heb je meteen de boel voor de andere klassen ook geregeld.
 
De eerste les begon ik met de leerlingen te vertellen dat het paarse vrijdag is, heb daarbij natuurlijk ook even met heel veel bombarie en poespas mijn paarse sokken laten zien.. het was wel heel mooi symbool omdat het als het ware verborgen was omdat het onder mijn broek zit, dus ik liet het licht zien, eigenlijk zou dit ook heel goed kunnen bij de comming out day, al heb ik daar soms mijn bezwaar bij, iedereen moe op zijn tijd en moment uit de kast komen is mijn gedachten, en niet omdat het toevallig comming out day is.
Maar goed ik begon ook te vertellen over waarom we dit deden op school, dat we de regenboog vlag hingen bij de school en de paarse vlag omdat we vinden dat we als school toch ook verantwoordelijk zijn voor dat iedereen welkom is en iedereen mag zijn wie hij is.
 
Toch is het nog steeds dat een aantal leerlingen  hierop heel vreemd reageren ze willen geen paars dan denken ze dat men denkt dat ze homo zijn.. terwijl het daar natuurlijk niet om gaat in mijn opinie, het gaat er om dat je met elkaar laat zien dat iedereen welkom is en mag zijn die hij is.
 
Natuurlijk is het wel heel er gericht op de gay wereld, zeker door de kleuren paars en de regenboogvlag, maar toch.. het zit volgens mij net iets dieper, iets meer er achter dan alleen dat.
 
Het waren soms met sommige klassen best pittige gesprekken, maar het was goed om deze gesprekken te voeren, ook met leerlingen buiten, waarbij ik gesprekken had hierover.. soms lastig tot iemand door te dringen maar het mooie was wel dat deze gesprekken soms zorgden voor mooie contacten met onze leerlingen op een heel andere vlak
 
Al denk ik soms dat het nog een lange weg is die we moeten gaan, maar ook dat is niet erg, het komt wel op een dag,. maar het kost tijd en gewenning ook anno 2022... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten