donderdag 31 december 2020

You’re name engraved herein (film)

Prachtige film die denk ik voor veel mensen net een brug te ver is, toch schets deze film een prachtig gevecht tussen twee jongens die worstelen met hun gevoelens voor elkaar, de angst van ontdekking.. met alle gevolgen van dien.. beiden lopen tegen hun onmogelijkheid hierin aan, ze worstelen, zowel fysiek als geestelijk met de gevoelens, het is een film die soms wat taaie stukken heeft maar toch mij ademloos gevangen heeft gehouden.. ik heb wederom aan het einde zitten snikken.. het raakt toch weer mijn verhaal  aan, wat het dan weer extra mooi maakt voor mij.
Deze film op Netflix, was net geplaatst toen ik hem keek, 23 december 2020. en  is de moeite waard om te bekijken al is het alleen al bij de telefoonscene waarin A-Han via een liedje zijn liefde nogmaals verklaard aan Birdy... de tekst van het lied zo mooi.. helaas niet in de vertaling te vinden op internet.. maar zo mooi....  en ontroerend.... 
vooral voor mensen die Thaise films niet schuwen en die ook verder kunnen kijken dan alleen maar vermaak, het is een film met zoveel mooie diepe lagen..... de moeite waard
 
hieronder zowel de trailer van de film
als het ware verhaal van deze film
recensie van de film:

Taiwanees historisch drama over een romance tussen twee tienerjongens zal buiten de Taiwanese landsgrenzen hoogstwaarschijnlijk geen hoge ogen gooien.

Het is 1988 en de staat van beleg is ten einde in Taiwan. Tieners A-Han (Edward Chen) en Birdy (Jing-Hua Tseng), leerlingen op een militaristische kostschool voor jonge mannen, worden verliefd op elkaar. Terwijl het schoolbestuur met alle middelen poogt te voorkomen dat jongens en meisjes met elkaar vozen, door een hek te plaatsen tussen twee scholengemeenschappen, lijkt ze niet in de gaten te hebben dat er tussen de mannen onderling ook iets opbloeit. Mede omdat homoseksualiteit volgens de homofobe Taiwanese maatschappij toentertijd, niet bestond. In het op een waargebeurd verhaal gebaseerde Your Name Engraved Herein toont Liu Kuang-Hui de opmaat naar de intrede van het Taiwanese homohuwelijk.

De film, die werd bekroond met twee Golden Horses (de Taiwanese Oscars), is de drukst bezochte LHBTI-film tot nu toe in Taiwan. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de notie dat veel mensen uit de LHBTI-gemeenschap zich in het verhaal zullen herkennen. Dat ze net als A-Han en Birdy hun gevoelens geheim moesten houden, uit angst voor repercussies. Zo zien we in de film hoe mensen die anders zijn, die volgens de Taiwanese maatschappij niet in het strakke stramien passen, hard worden aangepakt. Misschien is het wel juist die repressie die uiteindelijk voor meer vrijheden zorgde voor mensen met een andere seksualiteit, lijkt de suggestie in de film.

Maar ondanks de maatschappelijke impact die Your Name Engraved Herin had in Taiwan, zal de film buiten de Taiwanese landsgrenzen hoogstwaarschijnlijk niet zulke hoge ogen gooien. Dat komt omdat Kuang-Hui’s film generiek oogt, en memoreert aan een keur aan (betere) films over de verboden liefde. Zoals de films van Kuan-Hui's landgenoot Tsai Ming-Liang.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten