woensdag 30 december 2020

eindjaars blog 2020

Het is een soort van traditie, het jaar terug bezien.. al klinkt het gek, ik vond het het jaar van verstilling.. maar niet van stilstand... er zijn zulke mooie momenten geweest, die extra dierbaar werden, er zijn prachtige dingen ontstaan... die zo iets moois gaven.. maar ook heel veel rust en sereniteit op de een of andere manier.. het is verstilling op zoveel vlakken..

Het begin van 2020 leek normaal te gaan verlopen, ik zie me nog op mijn balkon staan met de buuf,  beiden met onze party popper, en een sterretje, waarbij we elkaar een goed en gezond 2020 gingen wensen..  we hadden er zin.. dit zou ons jaar worden...

Dat het ons jaar is geworden, is het zeker, alleen op een heel ander vlak... het was al bekend dat covid-19 zijn intrede had gedaan in de wereld.. maar ach. hoe onwetend we toen waren , we dachten nog even het is een griepje.we maakten zelfs grapjes als iemand hoestte... niet wetende  dat als de keiharde realiteit tot je door drong. dat je later als iemand hoest je bijna plat op de grond gaat liggen.. of als iemand niest. je vroeger zei gezondheid, nu denk je Corona.. en probeert zo snel mogelijk uit de buurt van die gene te komen. want ja je weet maar nooit.

Gelukkig heb ik nog wel naar London gekund met  dierbare vriendin Susan, ons jaarlijks tripje.. geweldig en het was gaaf, zeker omdat ik toen Erwin nog even kon zien, die ik daarna door covid 19 niet meer kon zien, laat staan aanraken,   een dierbare vriend die ik samen met Susan het langst ken. ze zijn  mijn dierbaarste en langste vrienden. en zoals het hoort vrienden zijn op  een goede afstand van elkaar gepland, net als bomen, zodat ze de ruimte aan elkaar kunnen geven en krijgen.Het was prachtig en uniek deze twee samen te zien.. zeker om te ontdekken dat het met elkaar ook klikte.. zo mooi... 

De avond dat we met elkaar in London, naar de chinees gingen waarbij Erwin nog grapte kom laten we een hapje corona voer halen.. liet ons smakelijk lachen.. later zouden we beseffen dat een hapje, of beter een teugje covid-19 ineens een heel mensenleven kan verwoesten.

Toch was die een gouden avond waarop ik nog heel lang heb geteerd..  kostbaar en mooi, dierbaar en in mijn hart gezet.

De lockdown light. was voor mij ook een soort van openbaring.. dat ik gewoon kan wandelen, een nieuwe hobby, naast het sporten...  dat ik ineens bewust werd van wat er allemaal in de natuur gebeurt, prachtige foto's kunnen maken van bloemen, dieren, al dan niet overleden, bijzondere dingen gezien. voor het eerst het dansen van de koeien gezien omdat ze uit de stal mogen en buiten in de wei mogen. zo mooi en dierbaar.

De kostbare momenten van beseffen dat het prima is zo.. dat ik zelfs heb ontdekt waarom een ex een ex is.. ik had met geen van die gewezen liefdes het vol kunnen houden in mijn huis.. al is het misschien al anders als je er aan gewend bent maar kortom het was een periode van bezinning en van beseffen en bewust worden.

Dan natuurlijk de verhuizing van mijn oude dierbare lokaal naar het nieuwe lokaal in het nieuwe gebouw.. naast als de opdrachten die ik had uitgezet en na aan het kijken was, 100 dozen inpakken, kleding wassen voor het lokaal,  opruimen, spullen weg gooien. veel werk maar het moet nu eenmaal dus ik heb me een paar dagen flink kwaad gemaakt en behoorlijk doorgepakt.

Bij de verhuizing hetzelfde alles uitpakken en een plek geven, in mijn nieuwe lokaal, het was wennen maar ik merk wel dat het goed gaat tot dusver.. pas na een jaar kan ik echt zeggen of het groot genoeg is en of ik er alles kan maar dat ontdek ik nog tot aan de zomer. maar op dit moment kan ik stellen voor mezelf. het is goed..  het is een uitdaging en daar ben ik voor geboren.. ik zoek het ook altijd op

Het kopje vrienden is ook een bijzondere ontwikkeling.. ik merk gewoon dat ze me zo dierbaar zijn, dat ze in mijn hart zitten en dat we elkaar gelukkig nog regelmatig zien binnen de toegestane regels.. en dan is er veel mogelijk, het is mooi en kostbaar  ze zijn gebleven en blijven er nog steeds

Ook dit jaar helaas afscheid moeten nemen van moeder Dini, de moeder van vriendin Susan, het raakte, ook omdat ik niet naar de begrafenis kon en ook omdat ik Susan in dit moeilijke moment niet fysiek kon steunen. .alleen maar luisteren en haar met mijn warmte van mijn  hart omarmen.. maar dan merk je dat je toch woorden genoeg hebt maar je armen doen ook veel..  het is zoals het is.

De zomervakantie was ook bijzonder.. mede omdat ik niet weg kon, ben nog wel even een paar dagen bij mijn moeder geweest, waar ik ook meteen een afspraak had met vriendin Ebba, in Groningen waar ik heerlijk mee heb bijgekletst, het Forum heb gezien en heb genoten van het er zijn. de stad waar ik behorlijk lang heb gewoond,  .heerlijk zo.. het was mooi.

De herfst vakantie was mooi, uiteindelijk een paar dagen naar Arnhem gegaan, daar een prachtige route gelopen, de parkenroute, om daarna een indrukwekkende film te zien, te eten op mijn hotelkamer, allemaal nieuwe ervaringen..  maar ik had mezelf verwend ik had een kingsize bed.. wow. wat is dat groot..  Heerlijk ontbeten, en daarna naar het open lucht museum en ontdekken dat het in je eentje prima is, dat je je vermaakt en dat het goed is.. heel dierbaar ook weer..

Inmiddels ook begonnen op een andere locatie voor 4 uurtjes en dat is leuk, wat een warm nest is dit, wat is het genieten daar..  ik voel me daar als een vis in het water

Dan het sporten, ik geniet ervan, het is en blijft een leuke groep mensen die toch met elkaar reageren en op elkaar reageren op een positieve manier.. bijzonder ook hoe we met elkaar omgaan,, het word steeds meer en meer een vriendengroep.. wat erg leuk is.

 Het schrijven van flarden van gevoel en gedachten leek even in een dipje terecht te komen. ik miste de input van buiten. zoals ik zo vaak zeg, ik vang dingen op, ik hoor,. voel dingen en dan ontstaan de flarden..  maar pas toen ik kon afdalen naar dat wat er nog is, verborgen lag diep in mijn hart, begon ik weer te schrijven met als gevolg weer veel fotoflardeer bundels die ook allemaal in de KB zijn beland. ook de grote bundel met de prachtige titel "Nu de herfst mijn zomer aanraakt"is uit gekomen, en hij is wederom goed verkocht... dus ik heb op dit gebied niets te klagen.

Het aanbod om wederom mee te doen met de open dagen van het Afscheidshuis, waar ik dan flarden schrijf bij de bloemstukken. heb ik natuurlijk aangenomen, helaas ging dit door covid 19 niet door, maar er kwam een mooi ander aanbod voor terug, namelijk met Rika prachtige flarden schrijven voor bij een expositie die ze ging houden, met prachtige foto's kortom er is veel gebeurt op het gebied van de flarden... 

Steeds vaker besef ik me, er is ons niets afgenomen, we hebben er zoveel voor terug gekregen, op een ander manier. dus we kunnen genieten van deze tijd... en laten we hopen dat we in 2021 weer het oude leventje kunnen en mogen oppakken, maar dat we nog steeds bewust blijven van wat we nu als winst hebben ontvangen.. we kunnen denk ik alleen maar blij zijn  met de verstilling in ons leven.

Natuurlijk zijn er ook voornemens... er zal weer een grote bundel verschijnen, ik zal als het goed is weer kunnen reizen. dan staan Berlijn, Londen als eerste op het lijstje maar ook Athene en naar Spanje naar Sevilla.. om daar weer te dwalen door deze prachtige stad met al zijn mooie momenten en gevoelens om te zien.. en waar ik dan hordes paracetamol ga halen en ook de geweldige spier verwarmer die ze goed werkt.. daarnaast zal ik blijven ontwikkelen op het vlak van mijn baan, de nieuwe uitdaging on line drama lessen bedenken gaat ook zeker gebeuren.. kortom om 2021. kom maar ik ben weder om klaar voor.. wat er ook op mijn pad zal komen ik zal ook daar weer mee weten te leven en om te gaan..  '

Daar ben ik 2020 erg dankbaar voor dat hij me heeft geleerd  dat ik kan genieten van de kleine dingen, dat ik dankbaar ben met wat ik nog steeds kan en mag, ondanks de beperkingen maar ook dat ik geleerd heb dat ik krachtig genoeg ben om ook  wat het afgelopen jaar op ons pad is gekomen. te aanvaarden en er mijn weg in te vinden... over de ontstane obstakels heen te stappen en dat wat in de weg staat aan te  pakken of zelfs het gevecht aan te gaan...  kostbaar om vast te houden.

Ik wens al mijn lezers van de blog, een mooi en goed 2021 vol mooie nieuwe herinneringen.. en straal momenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten