donderdag 10 december 2020

zout in de wonden....

  

 
 
 zuur voor veel mensen, heel zuur denk ik, als je de reclame folder openslaat van de liddle.. zie je daar een paar prachtige pagina's, zeker als je bedenkt dat ze vol staan met schitterend vuurwerk... maar ja het mag niet..

hou me ten goede, ik ben ergens er erg blij om dat het niet mag. maar dan meer door de zorg dat die niet overbelast gaan worden, het zou handig zijn als de gemeentes gewoon zelf een vuurwerksessie gaan doen die voor iedereen te zien is. in plaats van niets te doen. Dit gebeurt al een tijdje in  diverse steden zoals Rotterdam, waar er jaarlijks een grote vuurwerkshow is wat men kan zien vanuit alle hoeken van de stad.
Dit heb ik ooit eens mogen mee maken vanaf 5 hoog en ik was diep onder de indruk, ik heb daar echt van genoten.

Dit jaar is het dus verboden in Nederland, maar het carbid schieten mag wel.. en daar zit toch iets angstigst in vind ik. Dit heb ik een paar keer kunnen aanschouwen, tijdens het vieren van oud en nieuw op schietmonnik oog, en het viel me toen al op, hoe link het is met de deksel van de melkbus. als hij niet goed vastzit kan hij met een behoorlijke knal los knallen en met heel veel vaart iemand behoorlijk verwonden.... de snelheid is enorm als hij niet vast zit.

Daar komt bij dat de mensen die dit doen zijn hiervoor speciaal opgeleid van vader op zoon, van buurman op buurjongen.. en nu gaan leken er mee aan de gang.. 
Ik vraag me af of dit wel zo handig is. maar nogmaals ik heb er geen verstand van, ik weet het niet.

Wel besef ik dat het een vreemd en stil jaar zal worden in mijn gedachten al denk ik dat er misschien nog wel meer vuurwerk gaat worden afgeschoten dan ooit te voor. Mensen zijn het tenslotte zat, ze hebben er genoeg van en willen dit niet meer. Ze willen gewoon feest vieren en genieten, ze willen niets anders dan dat.

Eigenlijk verwacht ik dat ze wel heel veel zullen laten knallen, dat ze juist omdat het niet mag nog meer zullen afsteken.. ik vraag me ook af hoe ze dit kunnen handhaven.. volgens mij een onmogelijke taak, maar dat kan ook aan mij liggen.. maar we zullen het gaan beleven.

Even onder ons ik heb bij de Lidle geen vuurwerk zien liggen, maar het kan ook zijn dat ik niet goed genoeg heb gekeken.. of zo..

en ach laten we eerlijk zijn het is wel zo rustig voor de dieren die een vreselijke onrustige nacht en dag hebben als het wel word afgestoken..  en dat is ook wel een keer aardig voor ze.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten