maandag 19 oktober 2020

i am Greta ( film)

 

Aangezien vriendin Paulien en ik elkaar al veel te lang niet hebben gezien, maar het ook erg leuk vinden om samen iets te doen, de vorige keer naar Voor Linden. een absolute aanrader, hadden we eerst het plan om in Rotterdam de streetartroute te gaan lopen, maar met de steeds meer oplopende besmettingen zijn we van dat plan afgestapt.... 

Wat nu, we hadden nog al wat musea staan waar we ook graag een keer naar toe wilden, maar helaas konden we die niet in.. die waren dicht op maandag, de enige dag dat Paulien kon.

Dus na lang overleg besloten we om naar de film te gaan,  een matinee voorstelling, waar waarschijnlijk niet zo heel veel mensen naar toe gaan, en waar, heel belangrijk, geen kinderen zijn.

Ondanks dat Alphen zich een stad noemt, wel een film huis heeft maar geen Pathe, besloten we om een niet al te drukke stad uit te zoeken om te gaan.

Dit werd Haarlem, een klein stadje met wel een mooie stadskern, waar je heerlijk kunt lunchen etc..  dus dat was de deal. totdat, juist de nieuwe, terechte strengere maatregels, roet in het eten gooide.. dus wat nu... 

Creatief als we zijn, besloten we toch naar de film te gaan, dank zij mijn vele wandelen, mijn punten te sparen bij samen gezond, konden we gratis naar de film ( juist dat is de reden dat we naar Pathe gingen, daar kan je deze vouchers inleveren), dus dat was snel geregeld. 

Er waren 3 flims die mij wel aanspraken dus heb ik daaruit de keus gelaten aan Paulien, die toch meestal dezelfde smaak heeft als ik, en ja hoor ze koos de film die ik ook al in mijn hoofd had..

De film gaat over de activiste Gretha Thunberg, juist die..  waarover een documentaire is gemaakt, dat past natuurlijk helemaal in deze tijd.. tenslotte hebben we nu ook heel veel mensen die toch wel in actie stand zijn met de corona regels.

De Film is onderhoudend en roept toch heel veel vragen op... maar het neemt niet weg dat het indruk maakt.. zeker als je weet hoe het er nu voor staat met het milieu.... 

een film die je zeker moet gaan kijken als je meer wilt weten over klimaat beheersing en vooral hoe de wereldleiders er mee omgaan..


korte inleiding over de film:

Een prachtige en bijzonder roerende film over klimaat-activist Greta Thunberg. Dankzij unieke toegang tot haar leven, zie je het verhaal achter de bekende nieuwsfeiten.

Een indrukwekkend, intiem en buitengewoon verhaal waar volharding, tragiek, levensgeluk en inspiratie op een manier samenkomen, zoals je zelden zag. Een nogal serieus uitziende 15-jarige scholier zit elke dag, moederziel alleen en tegen de wens in van haar ouders, voor het Zweedse parlement. Ze staakt van school om de klimaat-crisis op de agenda van de politiek te krijgen. Zonder enig succes. Maar in de loop van deze weken sluiten andere leerlingen zich bij haar aan en worden haar video’s meer en meer gedeeld.

Drie jaar eerder. Greta raakt in een diepe depressie na het zien van een film op school over hongerige ijsberen, orkanen en droogte. Ze stopt met eten en praten en wordt heel erg ziek. Pas als ze bedenkt dat ze er ook iets aan kan gaan doen, krijgt ze weer levensmoed. Met het groeien van haar actie, bloeit ze op en terwijl de wereld om haar heen ontploft en haar ouders soms staan te stuiteren van de zenuwen lijkt zij juist te ontspannen. Koppig, eigenwijs en intelligent als ze is, hebben haar ouders bijna geen vat op haar. Ze weet hoe ze het wil en ze wil het zelf doen.

Wat volgt is een werkelijk ongelofelijk verhaal, dat Hollywood niet beter had kunnen verzinnen en die haar huiveringwekkende climax vindt in de zeiltocht die haar naar de VN-conferentie in New York moet brengen. Een film waar je diep geroerd weer uitkomt.

I Am Greta van Nathan Grossman is een zeer persoonlijke en intieme documentaire over de Zweedse activist Greta Thunberg, gemaakt in cinéma vérité stijl waarin hij haar met instemming van haar ouders van zeer nabij volgt tijdens ontmoetingen met wereldleiders, protestbijeenkomsten en thuis bij haar familie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten