maandag 15 augustus 2016

15 augustus

Precies 5 jaar geleden blies mijn vader zijn laatste adem uit om 14.30 op deze dag... Vandaag is toch een dag waarbij je er even bij stil staat, zeker omdat het wel lijkt dat in onze familie van mijn vaders kant veel rond de 15de gebeurt. Mijn oma van vaders kant is op de 13de augustus overleden, zo ook mijn lievelings--tante en zo zijn er meer mensen overgegaan rond de 15de augustus. Mijn moeder zegt altijd als het maar niet op 13 augustus is want dan zou je er bijna iets van denken. Het lijkt wel alsof de boomstammen van onze familie met hun jaarringen ergens in augustus omvallen en overgaan.

Mijn dierbare nicht, de dochter van mijn lievelings-tante is ook overgegaan in augustus vorige week
Mijn moeder zei al, als ze maar niet op 15 augustus word gecremeerd, maar zoals het lot het wil, werd zij ook vandaag gecremeerd, kreeg ze vandaag haar afscheid.

Mijn maandag was al behoorlijk gevuld, maar aangezien mijn broer momenteel op vakantie is, heb ik in overleg met mijn afspraken, geregeld dat ik toch maar afreis naar Emmen om mijn moeder te ondersteunen en haar bij te staan op deze dag. Het mensje van 82 heeft het zwaar deze dag, en zeker nu twee dierbaren op deze dag eigenlijk een soort van samenkomen.

Omdat mijn agenda nogal vol is, helaas houd de dood daar geen rekenschap mee, had ik besloten om bij de crematie te zijn en om daarna meteen terug te gaan naar het Westen wegens andere verplichtingen in Alphen. 
De dienst was erg mooi, ze lag er mooi bij en ik vond het een ingetogen dienst, er werden foto's getoond van haar leven, en je zag de levenskracht van haar erin terug. Haar man, en dat vond ik heel knap, begon met het verhaal van mijn nicht Rita te vertellen en heeft de hele dienst zelf geleid, hij kondigde de volgende mensen aan die iets gingen zeggen. Erg mooi vond ik de brief die werd voor gelezen door haar jongste zusje die ze zelf had geschreven toen ze wist dat het hem niet meer ging worden.  Zo mooi om zo haar eigen woorden terug te horen. Daarnaast was haar zusje, die net na haar kwam aan de beurt en die las mijn flard voor, ik was zeer vereerd hierom, vond het prachtig dat ze dat deden. Daarnaast werd door haar nichtje ook een gedicht voor gelezen.
De dienst vond ik erg mooi en sober maar ook vrolijk.

Na afloop heb ik afscheid van mijn moeder genomen, het ging goed met haar, ze had wel een paar vochtige ogen tussen door maar dat mag, en ik had gehoopt dat ze zou huilen, maar dat deed ze niet.
Daarna ben ik de rit naar huis weer gaan maken, en dat is lekker, harde muziek op, ik moest tenslotte nog cd's uit de auto uitzoeken die weg kunnen maar wat kom je dan soms leuke meezingers tegen van vroeger... heerlijk, genieten gewoon. Daarnaast ook draken van nummers en het is meteen ook een wandeling langs memorie lane.. heerlijk




getuigen van levens
ergens verscholen
in een hoekje
lagen ze daar
de getuigen van levens
ze gaven de jaren weer
van hoe oud ze soms zijn geworden
ze raakten onbedoeld
het leven even aan
ik zag ze liggen
als stille getuigen van
de mensen die hier
begraven zijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten