zaterdag 15 december 2018

paarse vrijdag

Op alle locaties is het bij ons al traditie dat men op paarse vrijdag hier aandacht aan besteed. Op de locatie waar ik werk gebeurde dat niet zo heel erg. men dacht dat onze leerlingen dat niet nodig vonden of er geen aandacht voor hadden.

Tot dit jaar.. Ineens hing de school vol met posters voor en over Paarse vrijdag,, een aantal leerlingen hadden keurig de docenten gemaild, ze hadden posters op gehangen en liepen vandaag rond op school met paarse bandjes die ze uitdeelden, ze hadden stickers meegenomen die ze uitdeelden aan mensen. zodat men toch allemaal iets paars hadden.

Aangezien een aantal mensen misschien niet goed weten wat Paarse vrijdag inhoud, heb ik maar een klein stukje van internet gehaald over Paarse vrijdag:

"Paarse Vrijdag is in 2010 als Spirit Day begonnen in de Verenigde Staten toen leerlingen paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans waren.
De kleur paars is gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur paars voor ‘spirit’ staat. Spirit kun je vertalen als geestdrift of enthousiasme.
Mensen die zich onzeker voelen om wie of wat ze zijn, voelen zich extra gesteund door iedereen die paars draagt op Paarse Vrijdag.
Door op Paarse Vrijdag paars te dragen laat je zien dat je echt heel erg oké bent met alle genders en seksuele oriëntaties."

Kortom ik vind het heerlijk dat op mijn schooltje deze leerlingen dit oppakken en dat ze dit doen.Ze laten zien dat het mag en kan, en ik weet dat er op mijn school veel leerlingen zijn die ook deze gevoelens hebben en nu weten ze dus dat ze er mogen zijn.

Natuurlijk is het ook voor mij en mijn mede collega's die, zoals men het zo mooi zegt, anders geaard zijn, geweldig dat leerlingen dit laten blijken en men vind dat het mag en kan... een mooie opsteker ook voor ons, dat, doordat ze ons kennen, het niet meer zien als een probleem, maar men het accepteert, al is het dan misschien die ene vrijdag. toch is het prachtig.

De meiden en jongens die dit georganiseerd hebben, hebben goed werk verricht en ik ben superblij dat ze dat hebben gedaan. 

Het was prachtig om te zien dat heel veel docenten maar ook leerlingen met  een paars bandje omliep, dat ze de leerlingen complimenteerden over hun maatschappelijke betrokkenheid.

Voor het eerst is het dus op de locatie waar ik werk dit georganiseerd door een aantal geweldige leerlingen. zo blijkt maar weer hoe groots pubers zijn in hun daden..  iets om met heel veel trots op terug te kijken. 
Wat zou het mooi zijn als ze het volgend jaar de tweede vrijdag in december weer organiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten