woensdag 26 december 2018

eerste kerstdag met de familie

Traditiegetrouw gaan we met de kerstdagen met het hele gezin naar mijn moeder, tenminste dat is een beetje een stilzwijgende afspraak, soms wijken we af, omdat er iets tussenkomt maar eigenlijk vinden we dat we kerst thuis moeten vieren bij mijn moeder.

Het mensje is 84 en het is voor haar toch wel veel gedoe om bijvoorbeeld naar Alphen te komen, ze is na zon lange reis, al zit ze alleen maar in de auto, toch vermoeid.. en dat is te begrijpen.
Al hebben we over haar ondernemingslust en haar strijdlust niets te klagen.. ze is nog steeds vreselijk actief en regelt haar zaakjes perfect, ze komt nog steeds op voor mensen die het minder goed hebben, ze vecht nog steeds voor onrecht en zoals we haar kennen. ze laat zich de kaas niet van het brood eten.. heerlijk altijd als zoon dit te weten  en vanaf de zijkant hier glimlachend naar te kijken.

Mijn neef stelde voor om te gaan gourmetten.. dus we hebben met elkaar besloten dat mijn moeder alleen maar voor 2 stokbroden zou zorgen, ik zorg voor het gourmetstel, die heb ik op de een of andere vage reden in mijn bezit, ik gebruik hem eigenlijk nooit maar toch..het is wel handig. Daarnaast zou ik zorgen voor de gesneden groente, voor sausjes en ook voor de vega gedeelte, dus eigenlijk voro mijn eigen spullen.. mijn moeder zou ook nog voor wat eieren en pannenkoekbeslag zorgen.. mijn broer met schoonzus en kids zouden zorgen voor het echte vlees en wat salades.. dus het was een familie gebeuren wat alleen maar leuk en gezellig kan zijn.

Mijn moeder stelde voor om om 10.00 af te spreken in Musselkanaal, dan konden we eerst koffie met gebak eten voordat we gingen eten.... ik heb het aangehoord en de subtiele opmerking gemaakt dat ik dan dus om 6 uur op moet staan en dat ik dan om 7 uur moet vertrekken om op tijd te zijn.... en daar achteraan dat mij geen moeite te veel is voor mijn moeder maar dat ik het niet erg vind om de koffie en gebak over te slaan.. dat ik wel om 10 uur vertrek zodat zij ook wat tijd heeft met mijn broer, schoonzus, neef en nicht...  hoe subtiel kun je dingen brengen.. mijn moeder begreep heel goed de boodschap. Ik ben dus keurig om 10.00 vertrokken, ook erg vroeg, ik vertrek meestal rond 11 uur, tenslotte moet ik ook nog terug in de nacht.


Bij aankomst was het druk bij de flat, kennelijk hadden meer mensen bedacht dat eerste kerstdag een ouder(s) dag was, dus ik moest parkeren op het plein voor het huis. Met al mijn tassen en tevens het gourmet stel ben ik dus naar moeders gelopen, ze stond al beneden en hiel de deur voor mij open.. het grappige is wel dat ze naar beneden komt om te helpen maar dus niet helpt, maar kijkt hoe ik alles draag en het was veel... maar goed dat mogen moeders.. die hoeven niets meer als ze ouder zijn... ze hebben al meer dan genoeg gedaan voor hun kinderen.

Samen lekker zitten praten over van alles en nog wat, heerlijk een bakkie thee drinken en het is altijd lekker om te kletsen met haar, even privé. rond half 2 kwamen mijn broer, schoonzus en neef binnen, mijn nichtje had geen tijd/ zin om te komen, dus die was er niet bij. Vond ik wel erg jammer zo vaak zie ik haar niet en zeker voor mijn moeder is dat niet echt leuk

Gelukkig is ons gezin toch van de positieve instelling en dus konden we vroegtijdig aan de gourmet en dat was heerlijk.. erg gezellig met elkaar, ook de stoofpeertjes vielen weer erg in de smaak, omdat mijn nichtje er niet was kreeg mijn moeder er 4 in plaats van drie om die op tweede kerstdag te eten.. en ze vind het zo lekker.

Na het eten natuurlijk de cadeautjes uitgepakt, ik kreeg een prachtige schotel met daarop een vetbol voor de vogels. vond ik erg gaaf voor op mijn balkon, van mijn moeder kreeg ik een snijmachine en wat geld. ook erg praktisch zeker omdat ik binnen kort een Turkse salade moet maken en daar veel voor moet snijden.

Kortom een meer dan welkom kado

De terugreis ben ik om 18.00 begonnen met natuurlijk weer tassen vol met eten.  kniepertjes, rolletjes voor oud en nieuw, een kerststol, een heerlijke ambachtelijk brood, kortom heel veel te veel om op te noemen

Bij thuiskomst alles opgeruimd, de spullen voor de afbraak van de kerstboom naar boven gehaald.. en meteen maar afgetuigd, spullen in de bakken, ingepakt en klaar.. terug in zijn hok. tot volgend jaar november..  ik was  hem nu al zat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten