dinsdag 11 december 2018

Google translate

Bij mijn lessen met de isk leerlingen maak ik vaak gebruik van Google Translate, die is soms handig, zeker als je leerlingen hebt die net in Nederland zijn.

Ik schrijf soms dan stukjes op wat ze moeten doen in het Nederlands en vertaal dat in verschillende talen, in dit geval kies ik dan voor Turks,  Thais,,Japans, Chinees, Arabisch, Portugees, Engels, Pools, en Koerdisch.

Het mooie is wel dat deze vertalingen bijna allemaal, behalve het Koerdisch kunnen worden gehoord,  het word uitgesproken. Dit is heerlijk en zeker als ik  met woordjes werk leren we zo veel van elkaar, erg leuk.

Vandaag had ik bedacht dat we een les gingen doen over het konijn. Natuurlijk vertelde ik eerst het verhaal in het Nederlands om het daarna te vertalen op google translate.

Ik begon met het liedje van Youp van het Hek over Flappie, ik vertelde dit verhaal wat er gebeurt was en vertelde dat de konijn van het jongetje werd geslacht met kerst en dat in Nederland veel gebeurt.

Ze moesten een toneelstukje maken met het konijn in de hoofdrol.

Ik typte het verhaal in de Google Translate, en besloot om eerst het Thais te laten horen... Mijn twee leerlingen luisterden, zeiden What the Fuck, ze spreken ook al een aardig woordje Engels, en vroegen me of ze het nog een keer mochten horen.. dus ze luisterden, waarop het meisje uit Thailand mij vroeg of dat echt waar was.. ik eerst nog ja dat klopt. Grote ogen van schrik.. en ze vroeg is het dan normaal meneer dat ouders hun kind opeten met kerst... 

Ik moest even schakelen, ik moest even nadenken, en las nog  een keer mijn tekst om te kijken of ik het niet gek had opgeschreven.. gelukkig ontdekte ik dat ik iets te gehaast had geschreven en dat als je het vertaalde het zou kunnen overkomen dat het kind werd geslacht en werd opgegeten. Ik heb dus maar gauw verteld dat het fout was en dat we zeker in Nederland geen kinderen opeten...

We hebben er met elkaar smakelijk om gelachen maar ik heb wel weer geleerd dat ik toch even goed moet kijken of ik het wel goed heb geschreven in kort en bondig Nederlands.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten