woensdag 23 december 2015

Kerst met een roze randje 4 (modern kerstverhaal in 4 delen)

deel 4 en slot



Michel en Silvia waren laat vertrokken de kerstavond, Jonas en Taco hadden nog lang nagepraat over hoe het ineens was gaan lopen. Ze waren superblij maar ook omdat Jonas en Taco druk moesten nadenken over welke dag ze zouden gaan trouwen. Ze besloten meteen om Silvia en Michel ook te vragen als getuigen, maar dan anders om, Silvia de getuige voor Taco en Michel de getuige voor Jonas.



Tevreden waren ze in slaap gevallen in elkaars armen. De volgende ochtend, hadden ze het meteen al druk, de afwasmachine moest uitgeruimd worden, daarnaast moesten ze zich haasten om naar de ouders te gaan van Jonas. Dit deden ze traditiegetrouw altijd, om zo tweede kerstdag vrij te zijn.



De cadeautjes werden snel ingepakt in de auto gelegd, al  vroeg reden ze richting het prachtige Nijmegen, waar de ouders van Jonas woonden. Onderweg raakten ze niet uitgepraat over hoe ze het de ouders van Jonas zouden vertellen over hun voorgenomen huwelijk, maar ook om het te plannen, waar ze het gingen doen, hoe ze het gingen vieren, wie ze wel en wie ze niet wilden uitnodigen.



Als ze aankomen staat de vader van Jonas, zoals altijd op de uitkijk, hij kijkt de twee mannen aan en zegt meteen, ik zie dat er iets gaat gebeuren. Jullie ogen staan anders, jullie stralen meer. Jonas knuffelt snel zijn vader en loopt gauw het huis in om zijn moeder te begroeten. Taco, inmiddels volledig door de ouders van Jonas gezien als hun zoon, knuffelt ook zijn schoonvader en gaat mee het huis in. Als ze aan de koffie zitten, de cadeautjes onder de boom liggen.  Schraapt Jonas zijn keel. Hij kijkt zijn ouders aan, zegt dat hij een bijzondere mededeling heeft voor zijn ouders.  Zijn ouders kijken vol verwachting naar hun zoon, die stralend verteld dat hij en Taco gaan trouwen in december volgend jaar. De ouders van Jonas springen op en omhelzen beiden jongens. De vader zegt meteen dat hij zo blij is met dit, mede omdat Taco altijd al een zoon voor hem was, maar nu eigenlijk een beetje een echte zoon word. Hij heeft ineens twee zonen. Taco krijgt een brok in zijn keel, weet niet wat hij moet zeggen. De moeder van Jonas, lost het op door te zeggen dat ze wel verwacht dat er dan ook snel kinderen gaan komen.  Iedereen begint te lachen, waarop Jonas de opmerking maakt, dat hij het niet kan beloven maar dat hij wel erg zijn best zal blijven doen.



Als de rust terug gekeerd is, schraapt ineens de vader van Jonas zijn keel, hij zegt dat hij ook iets te zeggen heeft,  Hij kijkt zijn vrouw aan, die naast hem komt staan, dan begint hij te vertellen, hoe hij het afgelopen jaar heel vaak  op reis is geweest naar het dorp waar de ouders van Taco, wonen. Hij heeft daar regelmatig de ouders van Taco gesproken, ook heeft hij daar gesproken met de dominee van het dorp. Dit heeft hij gedaan omdat hij zo graag wilde dat zijn zoon en zijn schoonzoon, ook daar meer dan welkom zullen zijn. Hij verteld verder dat hij voor vandaag de ouders van Jonas heeft uitgenodigd om met kerst te komen eten.  Hij verteld er ook bij dat hij ze gevraagd heeft om 12.00 uur er te zijn, om zo zijn zoon en hun zoon te ontmoeten. Dit om een nieuwe start te maken, tenslotte zo had hij gezegd leven we in 2015 en mag dat ook wel een keer.

Taco kijkt zijn schoonvader met grote verschrikte ogen aan, hij weet niet wat hij moet zeggen, hij weet niet of hij blij of verdrietig moet zijn, misschien wel boos, hij weet het niet. Jonas pakt alleen zijn hand en zegt tegen hem dat hij zich geen zorgen moet maken, ze zijn samen en samen kunnen ze alles aan.



Om iets voor 12 komt er een vreemde auto de straat in rijden, Taco staat voor het raam te kijken en herkent zijn ouders bijna niet als ze uitstappen. Zijn moeder is grijs geworden met veel meer rimpels in haar gezicht dan hij ooit heeft geweten, zijn vader is kaal geworden en heeft het bekende goede leven buikje gekregen.  Ze staan beiden wat aarzelend te kijken naar het huis. Taco steekt zijn hand op, hij ziet dat zijn moeder slikt, dat er tranen in haar ogen komen en dat ze begint te huilen, dan houd Taco het niet meer, hij rent naar buiten en vliegt zijn moeder in de armen, beiden huilen bijna hysterisch. Zijn vader loopt ook naar zijn zoon toe en begint hem ook te omhelzen, Voor het eerst in zijn leven knuffelt zijn vader hem, hij huilt alleen maar meer en meer. Hij kan bijna niet meer stoppen van geluk, van de spanning die na zoveel jaar eindelijk loskomt. Hij weet niet meer hoe te stoppen. ( de surprise show en All you need is love de kersteditie, is hier niets bij, hier huilen ze nog meer nog harder)



Dan voelt hij ineens de arm van zijn schoonvader om hem heen die zegt dat ze maar naar binnen moet komen voor ze door hun tranen vastvriezen aan de straat.



Met de armen om elkaar heen geslagen gaan ze naar binnen waar Jonas met zijn moeder staat te wachten. Jonas is erg zenuwachtig, stel dat de ouders van zijn vriend hem niet zien zitten wat moet hij dan?  De moeder van Taco komt het eerst binnen en geeft heel zakelijk een hand aan Jonas, ze stelt zich voor als mevrouw, de vader echter loopt naar Jonas toe, pakt zijn hand vast met beide handen en zegt dat Jonas hem maar vader moet noemen en dat hij zo blij is hem eindelijk te ontmoeten.  Door deze woorden draait de moeder van Jonas zich om, ze loopt terug en omhelst Jonas, ze zegt blij te zijn dat ze hem ook leert kennen.



Als ze aan tafel zitten verteld de moeder van Taco dat ze eerst heel veel hebben gepraat met de dominee, er was inmiddels een nieuwe dominee gekomen die had net het omgekeerde gezegd dat de oude dominee. De oude dominee zei namelijk altijd, als het op een partner aankomt gaat het eerst om het geloof dan om de liefde. Deze zei echter dat het eerst om de liefde ging, dan pas het geloof. Dat de liefde eigenlijk de grootste boodschap was van het geloof. Daarnaast zei hij ook dat dat wat in de bijbel stond niet al te letterlijk moest worden gelezen. Ze moesten hun zoon maar gauw gaan opzoeken en met hem praten en hun schoonzoon uitnodigen voor een kop koffie of zo.

Ze verteld dat ze het zo moeilijk vonden om deze stap te zetten en dat ze daarom zo blij waren met deze uitnodiging  op voor hun beiden neutraal terrein.

Ze verteld er bij dat ze heel blij is dat ze nu eindelijk weer contact hebben en dat het natuurlijk wel moeilijk is om weer het vertrouwen te winnen maar dat ze dat zo graag wil net als haar man.



Taco kijkt naar zijn ouders, die hij ineens heel klein vind, en zo teer, hij snikt nog een keer, dan zegt hij dat hij het wel begrijpt en dat hij zo blij is dat ze nu normaal met elkaar om kunnen gaan en dat hij nog iets heeft te vertellen.

Dan verteld hij dat hij samen met Jonas gaat trouwen volgend jaar in december. Dat Michel en Silvia hun getuigen zijn ,maar dat hij heel graag wil dat zijn moeder de tweede getuige is voor hem. Hij wil zijn vader vragen om hem aan Jonas te geven in het gemeentehuis.  De tranen schieten weer in de ogen bij de ouders, ze weten niet wat ze moeten zeggen.  Maar zeggen beiden volmondig ja. Waarop Jonas zegt dat hij ook graag wil dat zijn vader zijn getuige is en dat zijn moeder hem weggeeft aan Taco. De vier ouders zijn ineens allemaal in tranen.


De hele middag valt er veel te vertellen over de afgelopen jaren, dat wat er gaat komen en voor ze het weten is het laat. Is het tijd om naar huis te gaan.

De ouders van Taco nemen afscheid met de belofte dat ze heel snel een keer op bezoek komen bij de jongens, en ze bedanken de ouders van Jonas wel tig keer voor dat ze dit zo hebben geregeld. Als Jonas en Taco in hun auto stappen staan de ouders van Jonas arm in arm ze uit te zwaaien.  Ze zwaaien lang. In de auto kan Taco zijn geluk niet op, wat heeft hij toch een geluk dat hij Jonas leerde kennen, dat hij Michel leerde kennen, en zijn schoonouders.



Terwijl op de radio het lied  “Im dreaming of a White christmas “, kijkt hij nog een keer extra naar Jonas en geeft hem een kus op zijn wang.. hij legt zijn hand op het been van Jonas en Jonas legt zijn hand op de hand van Taco, zo rijden ze naar huis, in alle stilte, om bij te komen van alle emoties…. Terwijl Nederland langzaam nog witter word door de neervallende sneeuw



Allemaal een mooie kerst en een geweldig mooi en gelukkig 2016

ps voor de goede lezer, die mijn nieuwe site had bezocht, had dit verhaal al kunnen lezen, hij stond er als een soort sneak preview, bij de kerstflarden, onder kerstverhalen, waar alle kerstverhalen staan, die ik de afgelopen jaren heb geschreven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten