maandag 21 december 2015

Kerst met een roze randje 2 (modern kerstverhaal in 4 delen)



 Deel 2

Dan  zegt zijn zusje  dat zij het leuk vind, dat ze Jonas een mooie jongen vind en dat ze hem graag wil ontmoeten. Zijn moeder, slaat met haar hand op de tafel, in haar woede gooit ze de bijbel ook nog op de grond. Dan gaat ze staan, ze kijkt recht in de ogen van Taco, zegt dat ze wil dat hij nu haar huis verlaat, hij is niet meer welkom bij haar, hoe durft hij de duivel in eigen persoon in haar huis te brengen. Hoe durft hij dit te doen, op kerstavond waar vrede op aarde moet zijn, hoe hij het durft om zich zondig te kleden en dan ook nog hun gezin en positie in de kerk zo ten schande te brengen. Dat ze er genoeg van heeft en dat hij nu op moet houden.


Hij had haar aangekeken en alleen maar gezegd met de tranen in zijn ogen, dat hij niet anders kan, hij is zo geboren, hij heeft jaren gedaan wat ze van hem verlangde, het verzwijgen , maar hij kan niet anders dan het zo doen, hij wil zich niet langer verstoppen, hij wil vrij zijn en ook van de liefde genieten die er voor hem is, hij wil met Jonas samen oud worden.


Zijn moeder roept dat hij deze naam niet meer in haar huis mag noemen en slaat hem met een platte hand in zijn gezicht. Ze verbied hem om deze naam ooit nog in haar bijzijn uit te spreken.  Als hij hun zoon nog wil blijven moet hij het uitmaken met die vent en weer normaal doen. Taco kijkt zijn moeder aan, de tranen staan in zijn ogen.  De woorden die hij dan spreekt, komen vanzelf over zijn lippen, alsof hij er geen controle over heeft.

“Als je er zo over denkt moeder, en vader, denkt ook zo,  je niet kan toestaan dat ik gelukkig ben met de man waar ik van hou, als je niet kan accepteren dat ik homo ben, en het inderdaad met een man doe, dan zal ik mijn spullen pakken en gaan, maar vergeet nooit dat ik hoe dan ook jouw zoon ben en zal blijven. Je hebt me onder je hart gedragen, maar kennelijk is dat niet meer belangrijk, en als ik moet branden in de hel omdat ik hier gelukkig ben, dan is dat maar zo, dan heb ik in ieder geval de hemel op aarde gehad.”

Hij had haar aangekeken, had zijn zusje over haar haar gestreken, terwijl die totaal verbijsterd het gebeuren had gevolgd, zijn vader aangekeken, met de vraag in zijn ogen of zijn vader ook er zo over dacht. Zijn vader zweeg alleen maar en keek naar het lege bord.

Hij had zijn spullen gepakt zijn jas aan gedaan, en volledig beheerst naar zijn moeder gekeken, gezegd dat hij ging, en dat hij begreep dat hij niet meer welkom was hier, maar dat zijn hart groot is en dat zij, zijn zusje en zijn vader altijd welkom waren in zijn huis, dat ze woonden in zijn hart en dat hij hoopte dat als de storm ging liggen, ze er aan waren gewend, ze zouden komen  om hem en zijn vriend te leren kennen. Dat zijn moeder nooit moest vergeten, dat hij geboren was uit de twee beste delen van hen en dat hij dus zo geboren is, en dat de vraag er lag uit welke genen dit is gekomen, uit vaders of moeders kant.. Je word zo geboren en niet zo gemaakt.


Hij had zich omgedraaid en terwijl hij door de deur liep hoorde hij ineens een bord tegen de deurpost kapot vallen, die zijn moeder had gegooid. Haar stem die riep dat hij door de duivel was bezeten.


Terwijl hij daarover nadenkt, buiten het ouderlijk huis staat, kijkt hij naar de ramen die verlicht zijn, lees hij de tekst  Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen.

Nou ze kunnen wat hem betreft de pot op met hun vrede en welbehagen, hij gaat wel op zoek naar zijn eigen welbehagen in een andere wereld dan deze wereld,  in zijn kleine kamertje heerst er meer vrede en welbehagen dan waar ook.  In de stad, waar volgens zijn ouders de zonde heerst, was de man van zijn dromen die op hem wachtte, die net als hij heel gespannen was over hoe het zou verlopen. Ze hadden al afgesproken dat zodra hij het verteld had dat hij hem zo appen en dat ze dan zouden besluiten wat te doen.  Jonas zou dan op eerste kerstdag de trein nemen naar het dorp waar hij nu was, of Taco zou thuis komen naar zijn kamertje, waar Jonas op hem zou wachten, en zouden ze samen naar de ouders van Jonas gaan , waar ze altijd meer dan welkom waren,  waar ze in een warm bad kwamen als ze er waren.


Hij appte onderweg naar het station naar Jonas, en schreef dat het niet goed was gegaan. Hij had het nog niet geappt of Jonas belde, Taco vertelde het hele verhaal aan hem, maar werd warm van binnen bij de stem van Jonas en ook de woorden die hij sprak, hij zou proberen om zo snel mogelijk thuis te komen.


Terwijl hij naar het station loopt in de sneeuw die geduldig valt, zingt hij zachtjes “I’m dreaming of a white christmas”, zijn voetstappen maken een spoor door de witte laag die inmiddels is ontstaan.


Terwijl hij met een verbeten trek verder loopt, hoort hij voetstappen achter zich, zijn zusje van 16 komt er aan. Ze roept al van verre zijn naam en dat hij moet wachten. Ze  geeft hem een cadeautje voor de kerst, die ze speciaal voor hem had gekocht. Hij weet niet wat hij moet zeggen hierop. Zijn zusje geeft hem een knuffel en zegt de mooie woorden,” Taco, jij bent en blijft altijd mijn broer en ik kom je opzoeken in de stad, wat papa of mama ook zeggen. Ik wil heel graag Jonas leren kennen!”


Hij loopt met een iets warmer gevoel naar de trein, wetende dat hij in ieder geval niet zijn hele familie kwijt is. Als hij het station inloopt ziet hij Michel staan, dit is een vriend van hem die hij nog kent van zijn middelbare school.


Michel kijkt naar hem en zegt meteen: “Wat is er met jou, je ziet er uit alsof je door een gigantische draaimolen bent gehaald, en daarna omgekeerd bent op gehangen! “ Voor Taco het weet vertelt hij dat hij het huis is uitgezet door zijn ouders op kerstavond. Michel reageert hierop met de vraag waarom dat zo is, Taco aarzelt om de ware reden te vertellen. Dit omdat hij net een hele akelige ervaring achter de rug heeft en zeker geen zin heeft in een volgende ervaring  van afgewezen te worden.


Michel kijkt  hem aan terwijl hij langzaam uitspreekt dat hij wel denkt te weten waarom Taco het huis is uitgezet, dat hij niet dom is en dat hij een vermoeden heeft dat Taco eindelijk zijn ouders heeft verteld dat hij op mannen valt, en dat hij verliefd is geworden op een jongen.

Taco is met stomheid geslagen, hoe weet Michel dit, waarop hij ineens in paniek raakt, als Michel het weet dan weet waarschijnlijk het hele dorp het. Hoe moet dit nu, hij kan niet meer naar zijn ouders, maar als hij in het dorp komt en de hele gemeenschap weet het kan hij nergens meer naar toe. Al zijn vrienden in het dorp zullen van hem walgen, mede omdat het een zeer christelijk dorp is. Hij is in hun ogen een zondaar.


Terwijl al deze gedachten door zijn hoofd malen, zegt Michel dat hij zich niet zo druk moet maken, er veranderd tenslotte niets, hij is nog steeds Taco, en ach dat kleine stukje meer is niet van belang voor velen, hij is goed zoals hij is. Al zijn vrienden hebben dit altijd al geweten, voor hen veranderd er niets in dit geheel Michel zegt zelfs dat hij een keer bij zijn ouders langs zal gaan en kijken wat hij kan doen.


Als Taco de trein in wil stappen, houd Michel hem tegen en geeft hem een dikke knuffel met een zoen. Hij zegt dat hij snel langskomt en dat hij het leuk zou vinden om Jonas te leren kennen. Ze kunnen misschien wel een keer samen stappen, omdat het hem leuk lijkt een keer in een homo disco te kijken. Taco is met stomheid geslagen, zegt dan ook dat Michel meer dan welkom is, en dat hij er naar uit ziet.  Snel wisselen ze telefoonnummer uit en stapt Taco in de trein.


Hij zwaait als zijn trein vertrekt naar Michel en bedenkt zich ineens, hoe vreemd de wereld in elkaar zit, hij mag niet meer thuis komen en juist diegene, die wel een vriend van hem was, maar ook een echte stoer vent is, zegt hem dat hij het voor hem gaat opnemen, dat hij een keer komt stappen. Hij begrijpt niets meer van deze wereld.

Tijdens de treinreis denkt Taco na over hoe gek het kan gaan, ineens heeft hij het gevoel wees te zijn, hij heeft geen ouders meer.



Morgen deel 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten