dinsdag 22 december 2015

Kerst met een roze randje 3 (modern kerstverhaal in 4 delen)

Deel 3Taco denkt terug aan het moment dat zijn jeugdvriend Michel de eerste keer langs kwam, het klikte meteen met Jonas en met elkaar hebben ze de afgelopen jaren zo vaak gestapt, zijn samen op vakantie geweest, dagjes uit met elkaar,  dat inmiddels Michel een belangrijke schakel is geworden voor Taco tussen het dorp waar hij woonde en het leven in de stad. Via zijn zusje krijgt hij regelmatig iets te horen over hoe zijn ouders leven, wat ze nu doen, maar ook dat er nooit meer word gesproken over hem. Hij is doodverklaard en leeft niet meer voor ze.


Heel vaak stuurt hij een kaartje naar zijn ouders maar nooit komt er een reactie van zijn ouders kant. De bossen bloemen die hij stuurde naar zijn moeders verjaardagen zijn retour gezonden, zo ook de boeken voor zijn vader. De cadeautjes  voor zijn zusje, heeft zijn zusje op tijd kunnen onderscheppen,  waaronder een prachtig zilveren kettinkje met haar naam, die draagt ze sinds haar verjaardag altijd. Vaak zegt ze dan aan tafel dat ze zo blij is met dit hangertje die ze heeft gekregen van haar grote broer. Haar ouders zwijgen dan en zeggen niets. Silvia krijgt het niet voor elkaar om zijn ouders te laten veranderen. Ook dit jaar weet Taco dat zijn kerst dit jaar weer gevierd gaat worden met zijn schoonouders en met Jonas, Michel zal ook komen  die dit jaar een verrassing in petto heeft. Stil hoopt hij altijd nog dat zijn ouders langs komen dat ze eindelijk kunnen accepteren dat hun zoon met een man samen woont, dat Michel dit heeft kunnen regelen.
Eindelijk is het kerstavond, de avond waarop Michel,  samen met zijn verrassing, Jonas en hij, samen de kerstavond vieren. Ze eten dan altijd samen, een simpele stamppot, en geven elkaar cadeautjes. Michel had al gezegd dat hij en Jonas moesten zorgen voor wat meer eten, omdat hij een vriendin had en dat hij die mee zou nemen, om haar aan zijn beste vrienden voor te stellen.  Een beetje zenuwachtig waren de mannen wel, dit was nieuw, Michel die kennelijk heel serieus was met een meisje en dus inderdaad echt haar wilde voorstellen aan zijn beste vrienden zoals hij dat zelf had gezegd.

In de keuken stond alles klaar voor de kerstavondmaaltijd, de pakjes lagen onder de boom.  Jonas en Taco hadden lang nagedacht wat ze nu moesten geven aan de vriendin van Michel, ze hadden geen idee. Uiteindelijk hadden ze besloten om een cadeau bon te doen, dat is altijd goed en komt altijd van pas, al is het wat onpersoonlijk.

Net voor de afgesproken tijd, terwijl de sneeuw inmiddels Nederland wit kleurt, gaat de bel. Meteen weten Jonas en Taco dat het Michel is die belt namelijk altijd 3 keer lang en 1 keer kort. Dit is ook het afgesproken teken omdat ze hebben afgesproken dat Michel altijd welkom is, al is het midden in de nacht, hij mag altijd langskomen en blijven slapen.Jonas staat op en loopt naar de voordeur, hij opent de deur en ziet meteen dat Michel zijn vingers op zijn lippen legt ten teken dat Jonas niets mag zeggen. Voor hem staat een prachtig meisje, meteen herkend Jonas Silvia de zus van Taco, en zegt niets. Heel stil komen ze binnen en terwijl Michel Jonas tegenhoud loopt Silvia de kamer in, waar Taco zit te wachten.Als hij zijn zusje ziet, springt hij op, vliegt zijn zusje in de armen, hij heeft haar ook al een paar jaar niet kunnen zien omdat hun ouders haar vreselijk in de gaten hielden. Hij weet van geluk niet wat hij moet zeggen, en staat alleen maar met zijn armen om haar heen, en lacht en huilt tegelijk. In de deur van de kamer staan Michel en Jonas toe te kijken. Michels plan is gelukt. Hij heeft dit keer het mooiste cadeau bedacht voor Taco.  Terwijl eindelijk Taco Silvia los laat, kan ze haar jas uit doen en kan ze Jonas begroeten. Ze geeft hem spontaan een kus en maakt meteen de grap dat dit dus de man is die haar broer van haar heeft afgepakt.
Jonas lacht wat en zegt terug, dat hij dat heeft gedaan omdat hij haar zo graag als schoonzus wil. Het ijs is meteen gebroken. Taco vraagt nog wel even of Silvia inderdaad het vriendinnetje van Michel is, en dat blijkt waar te zijn. Michel en Silvia zijn inmiddels al een paar  jaar met elkaar en ze zijn inmiddels verloofd. Michel legt ook uit dat hij dit niet had verteld aan Taco omdat dit misschien te pijnlijk zou zijn voor hem. Taco begrijpt dat meteen en zegt dan ook dat het goed is.
Tijdens het eten komt er van alles ter sprake, toch omzeilen ze heel duidelijk het onderwerp over de ouders van Taco en Silvia, dit om te voorkomen dat de sfeer misschien minder gezellig zal worden.
Aan het einde van de avond, als de maaltijd ten einde is, de cadeaus zijn uitgepakt, schraapt Michel zijn keel. Hij zegt dat hij nog één grote verrassing heeft, terwijl hij dit zegt, gaat hij op zijn knieën liggen voor Silvia en vraagt haar ten huwelijk. Silvia begint spontaan te huilen en zegt natuurlijk meteen ja. Waarop Jonas ook spontaan op zijn knieën gaat en ook aan Taco vraagt of hij met hem wil trouwen. Meteen schiet Taco vol en zijn antwoord is natuurlijk meteen ja, dat hij dat wil.
Terwijl ze alle vier in en huil en feest stemming zijn, vraagt Michel stilte, hij begint zijn speech met de woorden dat hij terug denkt aan die keer dat hij Taco tegenkwam op het station dit net door zijn ouders het huis was uitgezet. Dat hij daarvoor nog steeds dankbaar is omdat hij zo twee beste vrienden heeft gekregen voor het leven. Daarnaast heeft hij, omdat hij het beloofd had, regelmatig op bezoek geweest bij de ouders van Taco om te proberen te bemiddelen,  Silvia leren kennen, met alle gevolgen van dien. Nu is het dan zover dat hij met haar gaat trouwen. Dan komt zijn vraag of de beiden mannen zijn getuigen willen zijn als hij gaat trouwen met Silvia.
Taco valt stil en kijkt naar Michel, hij zegt alleen maar dat dat toch niet kan omdat zijn ouders dan niet zullen komen op hun huwelijk, dit kan hij zijn zusje niet aandoen. Silvia kijkt naar Taco en zegt heel gewoon en heel oprecht, dat als hun ouders niet willen komen, dat is dan hun probleem, zij wil dat hij er is, samen met Jonas, en het zou helemaal geweldig zijn als Jonas getuige voor haar wil zijn, zodat ze beiden getuigen bij het huwelijk, en niet alleen maar voor Michel. Taco slikt zijn tranen in en vliegt zijn zusje in de armen, zijn geluk kan niet op. Dit is het moment waarop alles van de afgelopen jaren ineens weg valt. Hij heeft zijn zusje terug door zijn beste vriend, en zijn eigen vriend wil met hem trouwen. Het is één en al feest.


morgen deel 4 en slot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten