zaterdag 10 december 2016

Soof 2


Gisteravond met vriend Fans naar de film Soof 2 geweest in Rotterdam. Via de postcodeloterij had ik 2 kaartjes gewonnen en dus is het logisch dat ik vriend Frans mee vraag. De zaterdag zelf was een heerlijke dag, ik heb na het sporten bij de intratuin nog een kerststuk gehaald voor op tafel en daarmee zijn de inkopen voor de kerst klaar. Erg blij was ik om te ontdekken dat de kerstmarkt in de Intratuin minder leuk en goed was op gezet dan die in Groenrijk. Daardoor ging ik er lekker snel doorheen en kwam ik niet in de verleiding om een heleboel extra dingen te kopen.

De rit naar Capelle was dit keer weer een eitje, niet druk op de weg, wel regen maar daar zijn de ruitenwissers erg geschikt voor. Dus ik was lekker op tijd bij Frans en dus konden we samen onderweg naar de Kuip om daar de film te gaan zien.
De rit erheen verliep ook hier goed, de parkeerplek en de parkeer garage was wat lastiger maar ook dat was goed te doen uiteindelijk. Kortom het was eigenlijk alles wat we nodig hadden voor een perfecte avond.
De film begon, al stond het geluid erg hard, maar dat went gelukkig en ik heb 90 minuten ademloos zitten te kijken een heerlijke feelgood movie, met daarin leuk spel, de chaos van Soof zelf kortom een film om te bekijken.. en ook met een prachtige opmerking aan het eind.. over de scheiding..
Volgens de recensie hieronder geen aanrader, ik vind het juist wel een aanrader.

recensie van de film:

Soof 2 is minder grappig dan het origineel en de grappen die worden gemaakt, vallen niet altijd even goed. Het is op, maar Sophie, alias Soof, heeft het zelf nog niet door.
We treffen Soof bij de relatietherapeut, naast echtgenoot Kasper (Fedja van Huêt), die nu écht wil scheiden. De openingsscène van Soof 2 zal een deceptie zijn voor wie geloof hechtte aan het zo opgewekte slot van de succeskomedie uit 2013.

Soof 2

Komedie
Regie: Esmé Lammers.
Met: Lies Visschedijk, Fedja van Huêt, Achmed Akkabi, Dan Karaty, Daan Schuurmans, Maryam Hassouni, Anneke Blok.
98 min., in 130 zalen.
Die film, een van de betere Nederlandse romantische komedies, kwam destijds met de boodschap dat elk huwelijk weleens op springen staat, maar bij elkaar blijven en opnieuw verliefd worden toch ook een optie is. Dat is mislukt, blijkt in dit vervolgdeel. Soof belandt in een crisis: hangend op de bank, rap verslonzend en weinig betrokken bij haar restaurant, dat terstond wordt afgeserveerd door de eetcriticus van De Telegraaf: ziel weg uit Kooksoof. Kasper valt (alweer) voor een jonge vriendin. Hij verkent het hipsterleven.
Zo zetten de filmmakers vlot de lijntjes uit: de rigoureuze splitsing van het koppel moet ruimte bieden voor nieuw avontuur. En Soof zelf blijft een fijn personage: soms nuchter, soms verdwaasd, een tikje lomp en toch ook aantrekkelijk, zonder maniertjes vertolkt door Lies Visschedijk.
De eerste Soof was losjes gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman, maar het tweede deel kennelijk niet: op de aftiteling blijft ze ongenoemd. Ook regisseur Antoinette Beumer haakte af, zus en scenarist Marjolein bleef wel aan voor het vervolg. Esmé Lammers (Lange leve de koningin, Amazones) nam de regie over.

Gebleven is de goedmoedige, spottende kijk op het moderne bestaan: Soofs restaurant moet mee in de doorgeslagen foodiecultuur en balanskookkunst. En ook dansster en lustobject Dan Karaty schuift aan; Soofs venster op dat andere, meer glamoureuze leven.
Eenmaal in stelling gebracht, wordt Soof 2 toch niet zo grappig als het origineel
Maar eenmaal in stelling gebracht, wordt Soof 2 toch niet zo grappig als het origineel. Dat zit 'm deels in timing, de grappen vallen niet altijd even goed. Het zijn er ook iets minder, lijkt wel. En de algehele scenario-opzet kent een zwakte: er staat te weinig op het spel voor Soof. Dat huwelijk is toch al stuk. En al is Soofs geflirt met nieuwe personages, zoals een dierenarts (Daan Schuurmans) en kok Bauke (Achmed Akkabi) nog wel amusant, het doet er niet werkelijk toe voor de plot.

Vaak, erg vaak, leunen de makers op emotieversterkende muziek. Of nog zo'n paardenmiddel binnen dit genre: even een teug kerstsfeer. Het maakt Soof 2 minder fris, wat sleets. Daarmee kom je in de bioscoop nog wel een keer weg, ook gezien de reputatie van het eerste deel, maar dit doet vrezen voor de al aangekondigde tv-serie. Soof is toe aan iets nieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten