vrijdag 23 december 2016

dat kleine kaarsje

Elk jaar weer, en ik weet het ik doe het nu weer op deze zaterdag.

Elke klas vraag ik het, nu vraag ik het ook aan mijn volgers op internet van mijn blog, mijn flardensite, mijn facebook vrienden....

Elk jaar vraag ik aan een ieder of ze om 19.00 een kaarsje voor het raam willen zetten in de vensterbank op kerstavond. Dat ze dit kaarsje ontsteken voor iedereen die het deze kerst wat minder gemakkelijk heeft dan andere jaren. Misschien omdat ze iemand moeten missen die overleden is, of omdat hun familie niet bij hun kan zijn om diverse redenen. Om deze kaars te branden voor een ieder die misschien wel al weet dat ze niet meer het eind van volgend jaar halen... Gewoon om aan te geven dat er licht is voor een ieder en dat we hoop geven en hoop zien, dat er lichtpuntjes zijn hoe donker het ook is.


Dit jaar heb ik het gekoppeld aan leerlingen van de ISK(= internationale Schakelklas) Dit zijn leerlingen uit andere landen. Naast de groep die we uit Syriƫ hebben, hebben we nu ook een groep Ama-ers binnen (Alleenstaande minderjarige asielzoekers), jongens van soms net 13 jaar die uit hun land zijn gevlucht, hun ouders achter hebben gelaten, met net genoeg geld om een paar dagen door te komen zijn gaan vluchten. Die ontberingen hebben doorstaan, die soms dagen hebben gelopen, soms dagen geen eten hebben gehad en ik weet niet wat voor ellende nog meer. Die bang zijn geweest, doodsangsten hebben doorstaan, vrienden die mee vluchten uit het oog zijn verloren, soms hebben gezien hoe ze zijn doodgeschoten. Kortom dingen die wij voor onze kinderen van 12 of 13 jarigen niet voor mogelijk houden.

Deze jongens zitten in een huis waar ze begeleid worden, maar ze hebben maar 1 wens of hun ouders alsjeblieft over mogen komen naar Nederland, zodat ze samen kunnen zijn, maar aangezien de procedure nogal lang is, het vreselijk lang duurt voordat ze komen en er zoveel zijn, zitten deze kinderen dus hier en zijn ongelukkig.... 

Juist voor deze kinderen zou ik zo graag willen dat we dat kaarsje in de vensterbank zetten om 19.00 , zodat Nederland in het licht zit en aan een ieder die het nodig heeft laat zien dat er lichtpuntjes zijn dat we ze niet vergeten... Ik hoop ook dat men het blijft doen, elk jaar weer.. gewoon omdat we willen blijven geloven in het licht dat er moet zijn en willen laten zijn.

Ik hoop dat we daarnaast allemaal een foto maken van dat lichtpuntje in de vensterbank en dat op facebook, op instagram plaatsen zodat we het overal laten zien dat er hoop en licht is voor een ieder en dat we aan ze denken.

Dank jullie wel als jullie dit willen doen....
Ik hoop op een licht en mooie kerstavond. en ik hoop op vele kaarsjes op facebook.
Delen mag.. graag zelfs.. en wie weet gaat het een keer lukken dat bijna heel Nederland in het licht zit met een klein kaarsje voor het raam.. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten