maandag 7 november 2016

eindelijk zag ik de lach op zijn gezicht doorbreken

Beseffende dat ik best veel deel over de ISK deze week, ga ik toch nog even door. In de lessen Drama, heb ik soms tijd over en ga dan met die gasten Chinees worstelen. Een simpel spel, we staan in tweetallen tegenover elkaar, en moeten elkaar uit het evenwicht slaan. met onze handen. Heel eenvoudig, stelt niets voor, maar ja omdat je denkt dat je de handen krijgt van die ander, die ze wegtrekt kan het zijn dat je dus een stap naar voren of naar achteren zet en dus ben je af.


Ik speel dit spel vaak met de leerlingen, mede omdat ik dat stukje lichamelijk contact zo belangrijk vind. In de ISK zit een leerling die altijd wat zorgelijk overkomt, hij heeft behoorlijk wat meegemakt en moet nog echt landen in Nederland, met zijn lichaam is hij  er, maar zijn hoofd is nog in het land van herkomst en hij is ook nog niet geworteld, hij heeft geen vaste grond onder zijn voeten., (Herkenbaar voor mensen die verhuizen naar een onbekende stad, je bent ontheemd, je hebt nog geen wortels gezet en je kent er niemand, je leeft nog steeds in de stad van waar je weg komt)

Kortom het is soms zoeken naar hoe deze kinderen hier met hun hoofd te krijgen, als is het maar 5 minuten, maar het moet.Dus af en toe ga ik chinees worstelen... 

Zo ook afgelopen week, dat joch wat ik hierboven al beschreef, was aan de beurt, eerst keek hij heel moeilijk en boos, maar al gedurende het spel, begon hij langzaam open te raken, begon hij te lachen.. en ik heb nog nooit zon mooie open lach gezien. Het was een prachtig kado. mede omdat hij zo zorgelijk is. Even was hij alles kwijt en was alleen maar bezig met dit spel en om van mij te winnen.. Dit lukt niet maar dat maakt niet uit.. 

De les erop, meestal zijn er dan maar 4 leerlingen, zet ik vaak thee en drink ik thee met deze gasten, zodat ze niet voor niets komen en dus besloot ik om even weer dit spel te doen wat ik hierboven beschreef. Dat joch was de eerste die wilde en al lopende naar de plek waar wij dit spel spelen begon hij al te stralen.. hij lachte al in voren..

Kadootjesdag noem ik zon dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten