dinsdag 26 februari 2013

POEP

Gisteren kom ik dus de wc binnen in La Cubanita en ja hoor daar zag ik deze poster hangen... Nieuwsgierig als ik ben, en zeker sinds ik blogjes probeer te schrijven, maak ik meteen een foto van de poster, of wat ik zie en ga dan later op onderzoek uit.. en ja dit is wel een heel bijzondere foto, hij is van de maag lever en darm stichting  om je poep te checken  of je darmen nog gezond zijn (www.lovepoep.nl), en ik moet zeggen het is een mooie pagina met veel leuke dingen en weetjes over poep.
Dit doet me meteen denken aan een tentoonstelling die ik heb bezocht in Groningen heel lang geleden. Die vertelde over hoe poep zijn weg vond door de riolering etc. Erg leuk deze tentoonstelling, zeker omdat je eerst via een toilet naar binnen ging om te kijken naar de weg die je poep gaat via de wc.. Tevens waren er heel veel doe en bedenk dingen te doen. zoals ruiken wat van welk dier welk poep was, tevens moest je raden van welk dier de poep was die je, gelukkig, in goed afgeschermde glazen potten stonden.. etc.. ik vond het toen boeiend om dit eens te bekijken. Daarnaast moet ik zeggen heeft poep nou niet echt mijn aandacht. Toen we ooit eens met een klas op excursie gingen naar het waterzuiveringsbedrijf in alphen, wist ik even niet wat me zou over komen.. ik was benieuwd. Het bleek echter dat bij dit bedrijf alles wat in het toilet beland hier in grote bakken word opgevangen, en je zag inderdaad de restanten van verschillende maaltijden in een speciale vorm langs komen, teven zag je ook papier en andere dingen in het woelige water drijven.. Kortom eigenlijk een heel grote toilet.. maar goed, dit werd dan gezeefd en de dingen die niet door de roosters konden werden dus later eruit gehaald en werden anders verwerkt. Daarna konden we naar binnen om te kijken hoe het verder ging met het zuiveren van het water en met de poep etc... Uiteindelijk kwamen we via allerlei lastige dingen uit bij een bak vol met zand.. dachten we. en een aantal leerlingen graaiden hier natuurlijk meteen in.. totdat ze hoorden dat dit zand gewoon poep was wat gedroogd was en vaak als compost word gebruikt in tuinen etc... De mevrouw vertelde dit heel trots terwijl ik alleen maar kon kijken naar die gezichten die zo vol afschuw keken.. naar mij en hun handen dat ik heb gelachen heerlijk... Maar het is een mooi geheel om te zien hoe de zuivering werkt.. alleen werd dus wel verteld dat we geen andere dingen dan urine en ontlasting in het toilet moeten doen omdat dit alleen maar extra kosten mee brengt om het er uit te halen.
Toch heb ik vaak het idee dat er toch een soort van taboe rust op het poepen.. Kan ik me iets bij voorstellen maar toch... een ieder doet het.. Zelfs onze koningin wat ik kan bewijzen omdat ik ooit een keer in het bijhuis je ben geweest van het paleis waar hare majesteit de koningin graag is om naar haar paarden te kijken, en daar ben ik op het toilet geweest. Gek idee om je te bedenken dat je op een plek bent waar de koninklijke billen zich hebben neergezet, en dat daar gekke bekken zijn getrokken etc tijdens het ledigen van haar darmen. Het meest ontroerde me daar het doosje lucifers wat daar lag. mede omdat ik het nogal bijzonder vond.. omdat kennelijk het milieu hoog op een aandacht punt staat geschreven.. het idee dat de koninklijke luchten met een lucifers met zwavellucht zal worden verdreven is toch wel heel bijzonder.
Tevens is het natuurlijk best wel genant als je naar de wc moet en iemand gaat na die tijd dat kleine kamertje in en daar heb jij net al je gassen etc los gelaten, en natuurlijk is dan altijd net de luchtverfrisser op dus ja genant.
Ook is gebleken dat veel mensen op het toilet lezen, ik behoor daar ook toe, en geloof me breien gaat niet handig op een toilet, het rustig lezen van een goed boek, een reclame folder werkt heel heilzaam en ontspannend. Moet ook bekennen dat ik ooit, toen wij nog hele hele moeilijke brieven kregen van onze directeur, die ik nooit begreep maar die ik geacht werd te lezen, ik deze brieven altijd mee nam naar het toilet omdat ik daar dan niets anders had te doen dan lezen en dan las ik die brieven... al is het wel zo dat ik nog steeds nooit begrepen heb waar die brieven over gingen..... Het is een beetje als die reclamespotje die je tegenwoordig hoort op de radio, waar een vraag word gesteld en waar iemand dan uitleg geeft in een andere onbekende taal. met als gevolg dat je er dus geen klap van begrijpt (volgens mij gaat het over pensioenen). Maar goed dat is wat anders nu, kortom ik blijf het een aanrader vinden om de pagina www.lovepoep.nl eens te bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten