donderdag 12 september 2019

heb het leven lief


Bij de lessen Levo, die ik ook dit jaar ga geven is het thema popmuziek. Aangezien ik vind dat je als docent ook kwetsbaar moet durven zijn, dat je dus moet laten zien dat je ook mens bent met zijn pijn en verdriet. heb ik als begin, nadat ik eerst met ze heb gepraat over de vakantie, verteld dat ik ze een lied wil laten horen. De vragen die ik erbij stelde waren, wat vind je er van en waarom denk je dat ik het mooi vind dit nummer.. 

Het nummer "heb het leven lief" had ik uitgekozen omdat dit lied  mij raakt, de leerlingen vonden het helemaal niets, ze lagen dan ook slap van het lachen over de tafel, de reacties waren dan ook, stom nummer, niet mijn smaak etc
De reden waarom ik het mooi vond was bij 1 klas hilarisch, ik had vergeten het beeld te bedekken dus ze zagen Liesbeth dit zingen. en ze zeiden omdat ze ook een transgender is.. ik kwam niet meer bij.. ik zei meteen nou ik niet hoor, anderen maakten doe opmerking omdat ik er mee opgegroeid ben.

Nadat ze diverse invullingen hadden gegeven heb ik ze het ware verhaal verteld namelijk:

Op de crematie van mijn vader was dit het slotnummer, ik wilde met alle geweld dit nummer erin. hoe dan ook, mijn moeder had haar twijfels mijn broer en het gezin ook, maar ik heb doorgezet en wilde het draaien op het moment dat de kist de grond in ging bij de crematorium, ( mijn regel waarom ik wil dat we niet eerst zelf weg gaan maar dat die gene die is gegaan weg gaat is omdat ik die niet achter wil laten in het niets maar dat ik symboliseer dat diegene is gegaan, die is vertrokken en je moet die gene laten gaan) De leerlingen vertelde ik dit dus, ik vertelde er ook bij dat het lied over mijn vader ging die van het leven hield, die het leven omarmde, over zijn werk als politieagent maar ook over zijn tweede leven, na zijn pensioen als straatmuzikant.. heb nog steeds zijn accordeon.

Daarnaast verteld ik over dat dit lied ook is gezongen bij de herdenking van de slachtoffers bij de Ridderhof,  dat Liesbeth is overgekomen, ze zat midden in haar tournee, maar wilde er zijn, en heeft dit lied gratis gezongen, zelfs haar reiskosten etc wilde ze niet betaald hebben. 

Bij de herdenking vooraf aan de plaat die is opgehangen in de Ridderhof, waar de tekst staat. "Heb het leven lief", heeft ze dit lied wederom geheel belangeloos gezongen..  kortom ze is een warm mens en haar stem doet het lied alle eer aan.

Nadat ik dit verteld had, het verhaal van het lied van mij, vanuit mijn wereld, in hun wereld heb gebracht, door het ook te koppelen aan een gebeurtenis die een ieder in het geheugen gegrift staat, ging het lied voor hun leven.. en ze waren muisstil.. ze waren onder de indruk. mooi cadeau

Als opdracht hebben ze gekregen om een muziekje te zoeken die iets voor hun betekenen of wat hun raakt, en daar moeten ze dan iets over vertellen, Voor mij is levo meer dan leer over godsdiensten maar het gaat voor mij met name over het mens zijn. de goede dingen pakken en gebruiken in je leven dat wil ik ze meegeven.

( onder de tekst is het lied te beluisteren)

De tekst

Leef als een kind
Van de wind en van de liefde
En herken de open blik
In de ogen van een vreemde
Dans met de maan
Sla je armen om de sterren
Ga je dromen achterna
Op de maat van de seizoenen
Heb het leven lief
Als de stormwind gromt en als de lente komt
En verberg je niet
Als de regen valt of de donder knalt
Zing het hoogste lied
Vlieg in vogelvlucht door de blauwe lucht
Heb het leven lief
En wees niet bang
Huil als het moet
Totdat je stikt in al je tranen
Maar ontwapen je verdriet
Met dezelfde overgave
Als waarmee je huilt
Je kunt uit je as herrijzen
Het geluk van het moment
Zet een streep door het verleden
Heb het leven lief
Als de stormwind gromt en als de lente komt
En verberg je niet
Als de regen valt en als de donder knalt
Zing het hoogste lied
Vlieg in vogelvlucht door de blauwe lucht
Heb het leven lief
En wees niet bang
Heb het leven lief
Met je ogen dicht of in het volle licht
Hou van wie je ziet
Pak de liefde vast
En verlies haar niet
Heb het leven lief
In de grijze nacht
En als de morgen lacht
Heb het leven lief
En wees niet bang
Wees maar niet bang
Wees maar niet bang
Wees maar niet bang
Wees maar niet bang, bang, bang
Wees maar niet bang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten