maandag 4 december 2017

moet me toch een keer van het hart...

Los van het feit of je al dan niet bewust singel bent, wel of niet bewust kinderen hebt gekregen, kleinkinderen hebt, wil ik in deze blog toch een keer iets schrijven wat me al jarenlang stoort. Het is tijd dat wij als mannen en vrouwen, die singel zijn en geen kinderen hebben een keer wat van zich laten horen.

Het is opmerkelijk dat in deze tijd bij diverse bedrijven Sinterklaas gevierd gaat worden, dit is dan voor ouders die bij ons op school werken en hun kinderen, maar ook hun kleinkinderen mogen komen. kortom, iedereen met kinderen is welkom. De mensen zonder kinderen, die ook mee betalen aan het sinterklaasfeest, zijn niet welkom, die mogen niet hun buurjongen of meisje meenemen maar mogen alleen maar mee betalen. Natuurlijk is het nog steeds (helaas) zo dat het gezin als hoeksteen van de samenleving word gezien, met alle gevolgen van dien. Dit geeft privileges waar wij als bewust of onbewuste singels, bewust of gedwongen kinderloze mensen, niet krijgen. Wij krijgen geen papa-dag, wij krijgen geen vrij omdat we een kind krijgen of een kind hebben gekregen, wij krijgen ook geen vrij als onze kinderen gaan trouwen, laat staan als ze ziek zijn. Wij melden ons dan niet ziek, en ik weet dat er veel mensen zijn met kinderen die alles op alles zetten om toch maar te werken en voor oppas zorgen of opvang, maar ik weet ook dat er mensen zijn met kinderen die zich dan ziek melden. Er zijn mensen , die een geen onderwijzende functie hebben die dan zeggen dat ze thuis werken omdat hun kind ziek is. Wij als alleenstaande, of kinderloze mensen zullen dat nooit doen. Hooguit vragen we vrij voor iets anders een huwelijk van dierbare vrienden, of voor het overlijden van een ouder van een dierbare vriend of vriendin. Cao-technisch hebben we daar helaas geen recht op en zijn we afhankelijk van de goodwill van onze leidinggevende.

Het valt me ook vaak op, dat bij ons op het werk, de mensen met kinderen vaak hun roosters prachtig hebben, ze hebben eisen, namelijk het eerste uur vrij, hun kind moet naar school, de woensdagmiddag vrij, hun kinderen zijn dan vrij, liever vrij om 14.10 dan zijn ze op tijd thuis om met hun kind een kopje thee te drinken. Allemaal begrijpelijk maar wel oneerlijk, dit houd in, en dat is in mijn geval, dat ik de hele week vaak het eerste uur moet beginnen, en soms tot het laatste uur moet, soms heel veel tussenuren heb omdat het anders niet uitkomt wegens de eisen van de mensen met kinderen.

Laatst zei ik zo mooi in een gesprek dat het wel bijzonder is dat je als singel eigenlijk veel meer een mooi rooster moet hebben, wij kunnen nooit naar huis bellen en vragen of lief wil koken, of de inkopen wil doen, wij moeten dat hoe dan ook zelf regelen, zo ook kunnen wij onze huishoudelijke taken niet delen of verdelen, wij moeten het ( ik heb gelukkig een geweldige buuf die mijn huishouden doet) zelf doen. Wij moeten ook zorgen dat we onze sociale contacten onderhouden, als we ziek zijn is er niemand die voor ons even een sinaasappel uitperst, een broodje smeert, of de boodschappen doet. Wij hebben ons zorgvuldig opgebouwd netwerk meer dan nodig als singel.

Natuurlijk zijn er nu mensen die dan reageren en zeggen, maar je kan toch altijd aan mij vragen om te komen helpen. dat is niet waar het omgaat, het gaat eigenlijk gewoon om het feit dat mensen die singel zijn, of geen kinderen hebben, vaak niet dezelfde rechten krijgen als mensen met kinderen. Het zou eerlijker zijn als gewoon iedereen die werkt per jaar ongeveer 10 dagen krijgt om te gebruiken voor als ze iets moeten regelen of die ze vrij kunnen krijgen als dat nodig is, zodat een ieder recht heeft op vrije dagen en niet omdat je toevallig ouder bent van een kind wat jou dat recht geeft...

Nogmaals ik zeg niet dat wij zielig zijn als singel of als mens zonder kinderen, maar we zijn wel, laten we eerlijk zijn een beetje het vergeten kindje in de maatschappij, wij worden minder gezien en we accepteren dat, misschien is het tijd dat ook wij van ons laten horen... ons laten zien.. en bewust in de supermarkten vragen om blikjes met eten voor 1 persoon, de wokgroentes in 1 persoonsverpakking omdat wij ook graag variatie hebben in het eten etc.

Kortom laten we ons laten horen in de maatschappij in het belang van onszelf maar ook in het belang van alle singels en kinderloze ouders in de toekomst...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten