donderdag 28 december 2017

Deel twee van de kersttoespraak.

Deel twee van de kers
toespraak aan de leerlingen

Nadat ik dus verteld heb over de kerst en dat kaarsje kom ik op het gedeelte wat de leerlingen altijd indrukwekkend vinden. Dit hoorde ik via een moeder, die mij vertelde dat haar zoon thuis was gekomen en helemaal onder de indruk was van mijn speech, dat ik er zelfs bij was gaan staan..

Kortom het maakt wel indruk.

Ik vraag ze altijd of ze heel veel vuurwerk willen kopen, of ze aub duizenden euro's willen uitgeven aan vuurwerk, omdat ik niks koop maar dat ik wel mooi kan kijken naar het vuurwerk en dus extra kan genieten. Ik geef meteen een bestelling op dat ik graag de blauwe pijlen wil, die vind ik mooier dan de roze, groene, etc, maar die mooi wat paarsachtige blauwe kleur. Ik vertel er meteen bij, terwijl ik wijs naar een van kleur veranderende kerstboompje welke kleur ik bedoel.

Altijd handig als je veel toehoorders hebt die je kan bewerken om vooral dat te kopen wat jij leuk vind.

Daarna vraag is ze om goed op te letten, namelijk dat ze niet het vuurwerk wat ze hebben aangestoken met een sigaret of sigaar, in hun mond moeten steken en de sigaret of sigaar weg te gooien, dat die wel een hele bijzonder manier is van plastic chirurgie
 en dat ze er echt niet knapper van worden, je ziet ze dan al lachen, zo dom zijn ze niet denken ze. maar ik ken inmiddels na 21 jaar wel mijn pappenheimers, ik weet dat het mis kan gaan. Daarna vraag ik ze om geen vuurwerk naar dieren te gooien, die kunnen het niet helpen dat ze er zijn op die plek. Ik vertel daarbij twee verhalen, over een eend die op het ijs zat en dat een leerling van onze school, heel lang geleden daar een rotje naar toe gooide, die eend hapte en zijn hele bek kapot. dat beest moest worden afgemaakt. Altijd zijn er dan een aantal jongens die lachen, ik ben dan meteen snoei hard en zeg als je dit leuk vind en daar om lachen moet dan ben je naar mijn idee niet goed bij je hoofd, dan moet je echt je na laten kijken, het is niet grappig dat je een dier op die manier mishandeld. Daarna vertel ik het verhaal over een kat in Zwammerdam die door een paar jongens is gevangen, ze hebben eerst een stuk ijzerdraad aan zijn staart gemaakt, en omdat dat nog niet genoeg was, ook meteen een blikje eraan vast gemaakt, en als kers op de taart, een rotje in zijn kont gestopt en die aangestoken en toen die kat los gelaten, dat beest is gaan rennen en door het blik en het ijzerdraad werd zijn staart ontveld en dat rotje knalde en die kat zijn hele achterkant was stuk, hij moest ook inslapen.. en zeg ik er dan bij, dit alleen maar omdat een paar pubers zich niet kunnen gedragen.

Daarna ga ik het hebben over dat ze geen vuurwerk naar mensen moeten gooien. ik vertel dan altijd dat het gevaarlijk is, zeker als vuurwerk in kleren komt, dat dan iemand voor zijn leven verminkt kan zijn, Ook vertel ik ze dat ze geen vuurwerk naar fietsers moeten gooien, ik vertel ze dan dat in het beste geval iemand schrikt en vloekt en dat is het, in een wat erger geval schrikt diegene gooit het stuur om en valt, dat is ook nog te overzien, maar in een ergere geval valt diegene en breekt iets, of nog erger hij gooit zijn stuur om en komt onder een auto... en dat alleen maar omdat zij niet nadenken.

Ik haal er altijd bij aan, dat ik een moeder heb van 83 die in Groningen woont, en vraag ze dan hoe het zou zijn als mijn moeder op 1 januari het bericht zou krijgen dat haar zoon dood is omdat een puber van 12 niet heeft nagedacht... hoe dat zou zijn. Dat ze dan natuurlijk wel geen drama meer van mij hebben maar dat dit niet de bedoeling kan zijn.

Je ziet ze dan ineens gaan nadenken, daarna vertel ik nog dat ze moeten nadenken en als ze iets doen met vuurwerk dat ze zich moeten afvragen hoe zij het zouden vinden als dit een van hun dierbaren overkomt, hoe ze dat zouden vinden... en als ze zeggen dat is leuk dan doen en bij twijfel of als ze denken dit kan niet dan niet doen.


Ik sluit altijd af met het verhaal over de voetzoeker. dat het niet leuk is als het glad is en als oma op straat loopt met haar afgezakte panty kousjes, met haar hoedje op,  haar bloemetjesjurk komt nog net onder haar jas uit,  ze loopt wat moeilijk omdat ze bang is om te vallen, loopt daarom met  haar rollator, dat ze dan geen voetzoeker achter oma moeten gooien.. dat oma dan in paniek raakt en gaat rennen, met als gevolg dat ze waarschijnlijk als die voetzoeker afgaat, zo schrikt, dat ze dan op haar kop in de heg beland, en dat je dan alleen maar twee benen omhoog ziet steken, met van die halve panty's, dat al oma uit de heg komt dat haar hoedje scheef zit  etc. . dat ze nog verdwaasd haar kapsel probeert goed te leggen.. haar bloemetjesjurk recht trekt etc

Ik zeg er bij, dat  het me geweldig lijk,  ik zou me echt in mijn broek plassen van het lachen, en dan ontspant een klas en lacht mee, maar zeg het mag niet en dat doen we ook niet. We mogen het ons verbeelden, en er om lachen maar we gaan het niet doen.

voetzoeker aan de haal
onze zoon
voor het eerst
het echte werk
hij mocht vuurwerk
afsteken
met een brandende sigaret
heel zenuwachtig
stak hij de
voetzoeker aan
gooide hem
zonder goed
te kijken
op straat
oma met haar rollator
had hij niet gezien
oma besefte ineens
dat ze rennen moest
voor haar leven
maar de voetzoeker
vervolgde zijn tocht
de rollator gleed sneller
oma vloog bijna
uit de bocht
ineens een gigantische knal
een gil
daarna was het ijzig stil
met de handen voor de ogen
die we lieten zakken
van schrik
maar ook van
de ingehouden lach
zagen we haar staan
met haar
verwaaide haren
haar steunkousen
op half acht

(ps deze mogen jullie ook delen, eigenlijk mogen jullie altijd alles wat ik schrijf delen, en wie weet ga je je wel abonneren op min site zodat ik meer volgers krijg.. zou erg leuk zijn )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten