vrijdag 22 december 2017

een vraag en een wens

 Elk jaar, en dat al 21 jaar lang, vraag ik aan mijn leerlingen in de eerste, tweede en isk klas om op kerstavond om 19.00 een kaarsje te branden. Ik vertel er altijd bij of ze hem in de vensterbank willen zetten, dit om het te laten zien aan de buitenwereld. 

Ik vraag dit en dat leg ik ook uit, dat dit kaarsje licht moet geven voor een ieder die dit jaar voor het eerst iemand moet missen., of omdat ze nog steeds een dierbare of dierbaren missen,  omdat diegene er niet meer is. Dit kaarsje is voor de mensen die misschien wel al weten dat ze kerst 2018 niet halen omdat ze zijn uitbehandeld, een mooi woord maar eigenlijk zijn ze gewoon opgegeven. Daarnaast of ze het kaarsje willen branden voor iedereen die zich met kerst eenzaam voelt, niet voor niets lees je nu veel verhalen over mensen die zelf hebben besloten om te stoppen met het leven, ze zien het niet zitten in deze donkere dagen omdat ze eenzaam zijn. Of ze dat kaarsje willen branden voor alle mensen die op de vlucht zijn. Mensen die uit een ander land vluchten om dat er oorlog is, omdat ze geen veiligheid kennen, of ze ook voor hen een lichtpunt willen maken, willen vertellen dat er licht is voor een ieder en met name in Alphen aan den Rijn en omstreken dat er een koepel van licht is door al die kleine kaarsjes die om 19.00 aan gaan op kerstavond.


Ik besef dan ook drommels goed dat niet ieder leerling dat zal doen ,maar als ik er 2 bereik die dit doen ben ik al heel blij, zeker als ze dit vanaf dit jaar elk jaar weer doen, dat ze zo denken aan wat ik vertelde dat ze op die manier een stukje licht willen dragen in de wereld en dat ook zichtbaar maken. Elk jaar ben ik weer aangenaam verrast als ik op sociale media zie dat oud leerlingen nog steeds een kaarsje aansteken, en ik ben dan blij, kennelijk hebben ze het onthouden en doen ze het nog steeds. . wat zou het toch mooi zijn als dit zich door Nederland heen verspreid als een soort inktvlek en uiteindelijk, als ik ooit over mag gaan , dat dan heel Nederland  altijd op kerstavond om 19.00 dat kaarsje brand.. dat zou een geweldig kado zijn.

Zoals ik al schreef het is een vraag, het is geen verplichting maar het mag omdat het kan...
en ach het kost niets, het is even er aan denken en dat is genoeg, net zoals deze link even delen op Facebook in de hoop dat meer mensen worden geraakt en mee gaan doen met het 19,00 aansteken van het kaarsje. en wie weet zien we wel heel veel foto's van kaarsjes die staan te branden in een vensterbank op Facebook of waar dan ook op sociale media.. dat zou mooi zijn dat we iedereen licht gunnen in deze donkere dagen van het jaar maar vooral  voor altijd

heb mooie kerstdagen met je dierbaren 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten