vrijdag 15 december 2017

From sammy with love

 Vrijdagavond met vriend Frans naar de voorstelling geweest van Freek Bartels en Stanley Burleson. Een prachtige voorstelling, eenvoudig opgebouwd, liedjes van Sammy Davids Jr, zijn levensverhaal, waarin centraal staat dat hij door zijn huidskleur eigenlijk in dit tijd nergens bij hoorde. Zijn toetreden in het leger waar hij dus in een gemengde groep kwam, als een soort van experiment in het leger, de vernederingen die hij heeft meegemaakt etc. Een voorstelling dat meer is dan alleen maar liedjes. Het is een verhaal over zijn leven, zijn liefde, zijn verslaving maar ook zijn eenzaamheid, zijn zoektocht naar herkenning van zijn oma en zijn vader.

Mooi vond ik hoe het decor multifunctioneel werd gebruikt, ook de verschillende types die men speelde, vooral Stanley schittert in het uitbeelden van diverse types door zijn houding, zijn gezicht of zijn stem aan te passen, hij is een echt theaterbeest. Freek is een goede tegenspeler maar zingt zijn liedjes vooral met zijn musical stem, dit staat hem soms in de weg om een overtuigende rol te spelen als Sammy, die door beide spelers word gespeeld.

Tijdens de voorstelling zaten we op de eerste rij en hadden het genoegen om een keer mee te maken dat twee, dames op leeftijd, kennelijk hele bijzondere gevoelens kregen, ( ik zal niet zeggen wat een vriend van mij vaak zegt bij dit soort dames wat ze krijgen) maar ze moesten om alles wat Freek deed, behoorlijk lachen en na ieder lied wat hij zong werd er luiddruchtig ge-oed...  Zo erg dat bij Frans en mij de haren omhoog werden geblazen en dat is lastig met onze hoeveelheid lagen gel en haarlak in onze haren.  Verder was het ook bijzonder om te zien hoe een vrouw voor de voorstelling na de spelers liep, ze waren al op het podium een soort van warming up aan het doen, en ze een hand ging geven.. ik heb veel dingen mee gemaakt maar dit nog nooit.. Het was dus een avond met ongekende gebeurtenissen.. Bijzonder,maar ook wel een beetje een vraag bij mij, was dat de persoonlijke verhalen van Freek, zijn comming out en het verhaal van Stanley's ouders ontmoeting en hoe moeder zijn vader door het dorp heeft geleid in het stuk verwerkt waren. Misschien om aan te geven dat het in deze tijd nog steeds zo is dat mensen die anders zijn soms om bepaalde redenen geweigerd worden.. dat stukje kon ik niet zo goed plaatsen maar is vast heel erg overnagedacht.

hieronder de versie van Mr Bojangels van Sammy omdat dit nummer het einde was van de show met een prachtig eindbeeld van twee bolhoedjes die op vlak bij elkaar lagen.. zo mooi weergegeven.. prachtig met dit lied er onder
met recht een mooi eerbetoonHier staan twee bovengemiddelde showmannen die iets wezenlijks te melden hebben, maar die de ernst in een verfijnde glamourverpakking presenteren.’ (**** Parool)
‘Freek Bartels en Stanley Burleson spelen niet alleen afwisselend Sammy Davis Jr. en een grote keur aan bijpersonages, ook zichzelf. Het pakt bijzonder goed uit. (**** Theaterkrant) Hier staan twee bovengemiddelde showmannen die iets wezenlijks te melden hebben, maar die de ernst in een verfijnde glamourverpakking presenteren.’ (**** Parool)
‘Freek Bartels en Stanley Burleson spelen niet alleen afwisselend Sammy Davis Jr. en een grote keur aan bijpersonages, ook zichzelf. Het pakt bijzonder goed uit.’ (**** Theaterkrant) 'From Sammy with love is een indrukwekkende kleine musical over Sammy Davis jr., een geschiedenis die ik eigenlijk nog niet goed kende. Stanley Burleson heeft een prachtige stem en de combinatie van het biografische verhaal over Davis jr. en de persoonlijke verhalen van de hoofdrolspelers maken dit een actueel en boeiend stuk’, aldus José van der Knaap directeur en programmeur van het Isala Theater naar aanleiding van haar bezoek aan de première.   

Na 200 uitverkochte voorstellingen in Stockholm, drie maanden touren in Zweden en de voorstellingen in New York, is het een eer dat From Sammy with love nu te zien is in het Isala Theater. In 1967 trad Sammy Davis jr. eenmalig op in het concertgebouw in Amsterdam. Nu 50 jaar later treden Stanley Burleson en Freek Bartels beiden in zijn voetsporen in een show die zowel over zijn leven als over zijn muziek vertelt. Een warm, intiem portret door Nederlands top showduo.
Stanley Burleson en Freek Bartels kruipen beiden beurtelings in de huid van top-entertainer Sammy Davis jr., lid van de Ratpack en wereldberoemd door zijn nummer Mr. Bojangles. U wordt meegenomen naar het Verenigde Staten van de jaren ‘60, waar het leven en de carrière van de entertainment-legende zich kenmerkte door roem en succes, maar ook door eenzaamheid en isolement. Davis gebruikte zijn status als top-entertainer om de rechten van Afro-Amerikanen te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten