vrijdag 29 maart 2013

Paaseieren

Tradities zijn er om in ere te houden, dus zo ook dit jaar weer. Het bijzondere is wel dat we dit keer op Goede Vrijdag les moesten geven omdat we zo dan twee weken vrij hadden met de mei vakantie, en dat is natuurlijk ook een heerlijk vooruitzicht. Traditie getrouw koop ik 4 grote chocolade paashazen en heel veel kleine paaseitjes, om deze voor de Internationale Schakelklas. Samen met mijn collega Marieke verstoppen we de kleine eitjes, en twee nep eieren op het plein op een plek waar ze moeten zoeken. De opdracht is natuurlijk dat ze de twee grote eieren moeten vinden en de winnaar krijgt dan een chocolade haas van mij , daarnaast vinden ze natuurlijk alle paaseitjes en zo heeft iedereen altijd wat om te eten en van te genieten. Ik wilde dit jaar het in eerste instantie maar overslaan wegens het weer, het is koud en kil en wat moeten die kinderen dan in die kou. Toch op aandringen van mijn collega heb ik het maar gedaan, Dus alles gekocht en verstopt op het achterplein. De eerste groep, die zijn vaak korter dan een jaar in Nederland, leg ik uit wat de bedoeling is en dat ze moeten zoeken naar de paarse eieren, dat zijn de neppers en als ze die vinden dan krijgen ze een paashaas... er zijn er twee. Met de groep ga ik altijd eerst een lange ronde door de school maken, en zeg altijd , blijf achter mij lopen, omdat je nooit weet waar ik heen ga.. en toch zijn er altijd kinderen die dan mij voorbij lopen en als ik dan ineens omdraai zijn ze mij kwijt en dus missen ze een stukje tijd om te zoeken.. en dat is jammer dan , maar helaas, de opdracht is duidelijk volgens mij..  Het is prachtig om te zien hoe ze zoeken en hun best doen om toch die grote eieren te vinden.. Dit keer waren van de eerste groep een meisje Kinga en een jongen John de gelukkigen. en de blijdschap die je dan ziet is heerlijk. ook hoe ze lachen en genieten maar ook hoe ze het elkaar gunnen heerlijk. De tweede groep is helemaal enthousiast want die weten al wat er gaat gebeuren en hebben er zin in.. dus ja, daar is het extra leuk want ze kunnen bijna niet wachten tot ze mogen gaan zoeken. en als ze dan mogen is het een groot feeest, het is heerlijk om deze gasten van soms 18 jaar gewoon weer kind te zien zijn, zoveel lol als ze hebben met het vinden van een ei, en de eitjes.. het genieten van dat ze even weer gewoon kind mogen zijn.. heerlijk. Vaak hebben deze kinderen achtergronden waar je als mens gewoon akelig van word en als ik met zo iets simpels hun een beetje lol kan geven en ze kan laten genieten en stralen is dat een mooi cadeau. Dit keer was de winnaar in de tweede groep, een jongen uit Turkije Necati en een jongen uit Spanje Sander. Necati is dit jaar voor de tweede keer de winnaar, want vorig jaar had hij het ei ook gevonden. Ik geniet dan van het stralen van hem en de blijdschap heerlijk gewoon.. ik vind het een cadeau.
Daarnaast was er op het lwoo, een paasviering, eerst met een film, daarna spel en versieren en feestelijk dekken van de tafel voor de gasten door de tweede klassen. De leerlingen hadden prachtige dingen gemaakt van oud servies en prachtig beschilderd, tevens de bestempelde tafelkleden etc, was mooi gemaakt. Moest wel even lachen toen een leerling heel mooi op het bord schreef tussen alle paas hazen en paasversieringen Merry Christmas, toen de klas daarop reageerde, kwam meteen de opmerking van haar, nou en dat is toch hetzelfde... waarop ik heb uitgelegd dat er wel degelijk een verschil is.. waarom de opmerking komt wat een ophef die man heeft maar 3 maanden geleefd..
ik moet dan wel lachen altijd
Ik moet zeggen dat ik dit keer het niet eens erg vond om te werken op goede vrijdag, omdat het met recht een hele goede vrijdag was ook wegens de sfeer die er was en ook omdat het weer zo gezellig is en ik zoveel kinderen heb zien stralen.. wat heb ik toch een gouden baan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten