donderdag 4 april 2019

schoenen kopen in een vreemde taal

Soms krijg je zomaar geniale ideeen, ik gaf les aan de leerlingen van de ISK.
De opdracht was, er staan 5 paar schoenen, schoenen van allerlei personage. zoals een rijke dame, een paar bergschoenen, een paar clownsschoenen, een paar motorrijdersschoenen etc.. kortom 5 paar
De leerlingen kregen de opdracht om een toneel stukje te bedenken waarin deze schoenen werden gebruikt. De ene groep maakt het sprookje van Assepoester na, de andere spelen de rollen die bij de schoenen passen en weer anderen spelen een scene waarbij ze de schoenen als schoenenwinkel gebruiken.

Alles is goed, het gaat om dat ze het bedenken en dat ze er over nadenken.

Aan het einde van de les had ik bij 1 groep tijd over, dus ik dacht hoe vul ik dat een beetje leuk in, dus... bedacht ik, ook omdat ik weet dat er in deze klas leerlingen zijn die nog niet in Nederland zijn, en er ook niet willen zijn, ze willen niet aan de Nederlandse taal, wat heel begrijpelijk is. maar toch , er moet wel iets gebeuren..  want ze blijven hier zo goed als zeker.

Dus ik heb besloten dat ik een toneelstukje ging spelen waarbij de ene in het Nederlands iets moest kopen en die ander sprak alleen maar in de taal van zijn  of haar land.

Het is hilarisch om te zien wat er gebeurt, maar ook de emoties. een leerling, die het lastig vind om Nederlands te spreken en te leren, raakte giga gefrustreerd, kon niet uitleggen wat hij wilde en op de vraag wat het koste kreeg hij geen antwoord.. en zo werden diverse stukjes gespeeld.

Daarna praat ik natuurlijk na over wat de ervaring is, maar ook of ze beseffen waarom ik dit doe, wat mijn reden is dat ze dit moeten spelen.. en dat weten ze.. dat konden ze goed verwoorden.

Daarna nog een stukje laten spelen dat de leerlingen iets hadden gekocht en wilden ruilen, maar ze spraken beiden hun eigen taal.. wederom die frustratie die naar buiten kwam, waaruit bleek dat ze het niet konden zo.. 

Het was voor velen een hilarische les maar ook meteen een les waarbij ze de spiegel voor hun gezicht kregen.. wat goed is en was.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten