vrijdag 12 februari 2016

Talent op de vlucht (Theater)


Natuurlijk had ik er al van gehoord via vriendin Laura, en helaas afgelopen vrijdag kon ik niet, dus ja wat doe je dan.. juist je gaat kijken of hij nog een keer speelt, en dat deed deze voorstelling. Vriendin Els had ik gevraagd om mee te gaan, maar had ook 2 kaartjes besteld. Ik dacht ik ga hoe dan ook, en ik ga anders vast wel iemand vinden die mee wil, gelukkig gaf els aan dat ze mee wilde. 

En inderdaad wilde vriendin Els wel graag mee, dus wij vanavond in het theater, voor de tweede avond, bijna weer op dezelfde plek waar we gisteren ook zaten, maar dat is prima, zit je goed, kan je het goed zien en het geeft overzicht.

De voorstelling begon met een film over de reis en het leven in Syrië,  van een van de acteurs. Zo mooi gespeeld en gedaan. De hele voorstelling is in het Arabisch maar door het verhaal van te voren, wat je in het kort leest in het Engels, begrijp je precies waar het om gaat. Zo goed is het. 

Wederom ben ik er van overtuigd dat je inderdaad elkaar kan begrijpen, al spreek je een verschillende taal, als je maar wil.

Het is een aanrader. Al is de kans klein dat deze voorstelling nog verder zal gaan, het is namelijk zo dat de spelers elk moment kunnen worden doorgestuurd naar een ander centrum en dan.. hoe het dan verder gaat is onbekend. Ik hoop echter dat wij deze week het voor elkaar krijgen om deze voorstelling voor onze isk leerlingen te laten spelen, zodat ze kunnen zien wat theater kan en met ze kan doen.. Het lijkt me zo belangrijk ook dat we dat doen.
Maar nogmaals heb je de kans ga, zondag avond zijn er nog maar 70 plekken vrij en je krijgt er geen spijt van.

De flyer of zoals je wilt de vooraankondiging:


Talent op de vlucht’ is op vrijdag 12 februari te zien in het Parkvilla theater in Park Rijnstroom in Alphen aan den Rijn.
Op vrijdag 5 februari speelden negen vluchtelingen uit de Alphense noodopvang hun indrukwekkende voorstelling in Het Kruispunt. De tweehonderd toehoorders gaven hen een staande ovatie. Jan de Vries, een van de vrijwilligers die dit tot stand brachten, uitte ter plekke de wens: 'wie kan zorgen dat deze voorstelling verder gaat, roep ik bij deze op!'.

Productiehuis Alphen, St. De MuziekFabriek en Parkvilla - Expressie Filmhuis Educatie Theater pakten de handschoen op.
De dramatische verhalen van negen vluchtelingen maakten grote indruk op de aanwezigen in Het Kruispunt. De spelers, zeven amateur-acteurs en twee professionals uit Syrië, leven samen met meer dan 1100 anderen in de noodopvang in de gevangenis van Alphen aan den Rijn. Elk mens daar heeft zijn eigen verhaal. Negen daarvan zijn verwerkt in de voorstelling ‘Talent op de vlucht’. De monologen zijn in het Arabisch; de toehoorder verstaat dan ook geen woord. Maar door het spel van de acteurs komen de dramatische scènes onontkoombaar tot leven.
Na afloop lichten de acteurs met behulp van een tolk de verhalen toe en kan het publiek vragen stellen. In de foyer is er gelegenheid om persoonlijk met de acteurs te praten.
De opbrengst van de avond gaat, na aftrek van de kosten, naar de activiteiten pot van de Alphense noodopvang.
De voorstelling begint om 20.30 uur, de zaal gaat open om 20.00 uur. Kaarten kosten € 8,- en kunnen worden gereserveerd door een e-mail te sturen naar nancy@stichtingpa.nl.

Ook vrijwilligers zijn nog welkom om de organisatie rond de voorstelling te ondersteunen. Mail naar info@stichtingdemuziekfabriek.nl wie op vrijdag kan en wil helpen bij deze bijzondere avond.Geen opmerkingen:

Een reactie posten