zondag 24 januari 2016

eigenlijk best gek he?

Dat ik een heftige roker ben geweest, zal ik nooit ontkennen. Dat ik het ook altijd heerlijk vond, zal ik ook niet ontkennen, dat ik heul heul veel rookte, zal ik ook niet ontkennen. Dat ik gestopt ben zal ik ook niet ontkennen, dat ik nooit meer naar een sigaret heb verlangt zal ik ook niet ontkennen.

Ik zie me nog 6 jaar geleden besluiten om te stoppen met roken, het was genoeg, na een afgelopen relatie, was het klaar, ik vond dat ik nu maar eens kracht bij de daad moest zetten, omdat ik wel ooit een keer eerder was gestopt met roken, maar dat precies 3 uur vol heb gehouden, moest het nu echt gaan lukken.

Ik weet nog als de dag van gisteren, dat ik besloten had om op 25 februari te stoppen, de laatste dag van de voorjaarsvakantie. Ik had geregeld dat ik dan bij een lasermevrouw kon komen, die dan door middel van laseren er voor zou zorgen dat ik niet dikker zou worden, dat ik geen ontwenningsverschijnselen zou krijgen, dat het simpel en eenvoudig zou gaan. 

Ik zie me nog die laatste ochtend, ik had precies 2 peukjes bewaard om intens van te genieten, om deze dan met het beruchte meeneeemasbakje, en de laatste peuk in een speciaal kistje te doen, waar ook mijn spatel in zat waar ik, na mijn relatie van 9 jaar, mijn hele huis ontdaan had van behang, om het met structuurverf te verven.  Alles lag klaar om intens te genieten die ochtend. Ik stond op, was druk bezig en toen kwam het moment dat ik speciaal op de bank ging zitten om mijn laatste twee sigaretten van mijn leven te roken.... om daar tot de ontdekking te komen dat ik ze dus al had opgerookt, niet eens gemerkt... ik weet nog dat ik dacht.. als ik het zo gedachtenloos doe, dan geniet ik er dus niet van. Dus de twee peukjes toch maar uit de asbak gehaald, keurig in het meeneemasbakje gestopt en deze in de vitrinekist gedaan bij de spatel. Een rookvrij en leeg bestaan deed zijn intrede.
 
Natuurlijk had ik hordes kauwgom gekocht, om te zorgen dat ik niet weer in de rook zou belanden, natuurlijk had ik gezorgd dat ik van alles op voorraad had om niet meer in die poel der verderf te storten..  

Ik zie me nog met mijn auto naar die mevrouw rijden in Den Haag, de naam ben ik vergeten maar ze maken nog altijd reclame en het schijnt te werken. Ik zie me nog binnenkomen in dat zaakje waar een te blonde vrouw, met een te haags accent zei dat ze er zo aan zou komen, maar dat ze eerst even een ander schort aan moest doen, dat moest van het bedrijf waarvoor ze dit deed.

Ik kreeg een soort van kruisverhoor over waarom ik wilde stoppen en tevens werd me mede gedeeld dat ik mijn allerbeste vriend, die altijd bij mij was, in goede en slechte tijden, ging verliezen... zeg dit tegen iemand die net 2 maanden uit een relatie is, en je kan je voorstellen wat dat teweeg brengt.. voelde ik me niet al Remi, was ik nu een dubbele Remi. Maar goed, na haar verhaal, gaf ze me een doosje in de vorm van sigaretten doosje met zoethout stokjes, waar ik meteen op ging flippen omdat ik het stom vond wat ze deed, dit ging toch niet helpen, je moet van de handeling af en dan ga je  iets geven wat dezelfde vorm heeft en de zelfde handeling heeft.. iets in je mond stoppen.. dus ik vond dat dom.

De behandeling zelf stelde niet veel voor naar mijn idee, er werden op verschillende punten een laserstraaltje gezet en dan moest het wel goed komen, De dame zei nog in plat Haags dat ze niet veel zou zeggen tijdens de behandeling, dat klopt, haar buik echter praatte des te meer. 

Na afloop was ik 80 euro armer en toen ik de deur uitliep, reed er net een begrafeniswagen de straat in waar het bedrijfje gehuisvest was.. ik dacht meteen ze komen dus dat vriendje van mij halen die ik nooit meer heb. Dat is toch wel heel erg gaaf dat ze zoveel kunnen doen voor die 80 euro.

De weg naar huis was prima, maar ook vreemd, ik at kauwgom alsof het sigaretten waren, ik had zelfs kramp in mijn kaken na een dag zonder sigaretten.
Ik weet dat ik de volgende dag met vriendin Susan ging winkelen in Utrecht, we zijn niet verder gekomen dan Hoog Chaterijne, ik kon het niet, ik moest om de haverklap naar het toilet, ik was aan de diarree, achteraf niet gek, als je bedenkt dat ik in de ochtend al 3 van die plastick potjes met kauwgom, vol met sorbitol, op had. Dus we zijn die dag naar mijn huis gegaan, hebben daar wat spelletjes gedaan, wat geshopt in het centrum bij mij en dat was het.. Het was een eerste echte dag zonder de peuk.. zonder de nicotine.

Ik kan eindeloos lang door gaan hierover maar dat doe ik later nog wel een keer, zo tegen de tijd dat ik echt 7 jaar rookvrij ben,  want ik heb gekke dingen gedaan, niet te filmen... 

Maar waarom dit stukje, ik werd geraakt door de reclame van het KWF, met als titel Eigenlijk best gek he, dat men op meer plekken sigaretten kan kopen dan brood, etc... ik vond dat iets om toch aandacht aan te besteden, ook iets om bij stil te staan dat het nog steeds overal verkrijgbaar is.. dat vind ik bijzonder...  omdat als het zo slecht is zou het toch eigenlijk heel moeilijk verkrijg baar moeten zijn.. maar ach wat zeur ik eigenlijk.. de Mac is ook niet echt gezond en dat is ook in elk zich zelf respecterende en niet respecterende dorp of stad er eentje van te vinden...

toch nog een keer hier dat prachtige  filmpje van het kwf over wat ik hierboven beschreef.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten