woensdag 6 mei 2015

mauritshuis en den haag


 
Woensdag met vriendin Susan afgesproken om onze verjaardag te vieren en lekker een leuk dagje te houden. We hadden afgesproken in Den Haag want het Mauritshuis moest ook bezocht worden, dat was al heel lang geleden vonden wij. Sterker nog ik was er nog nooit geweest. De schilderijen die er hangen en zeker de topstukken had ik al een keer gezien in een ander museum wegens de verbouwing van het Mauritshuis. We hadden om 11 uur afgesproken bij de bekende zwart witte klok van Den Haag. dus dat was een makkie. Dank zij de goede uitleg van vrienden Christian en Rick, had ik de beste parkeerplaats ontdekt waar ik zou kunnen staan, namelijk in Voorburg, vandaar uit is het maar een kippeneindje naar het centrum van Den Haag.
 
Gelukkig was ik wat te vroeg, wat mij altijd uitnodigt om te kijken of ik nog bijzondere foto's kan maken van gebouwen, van mensen of voorwerpen. Ik heb een gruwelijk hekel aan fietsen maar op de een of andere manier interesseert me dit tegenwoordig erg en maak ik graag foto's van fietsen op allerlei manieren en soorten. Eigenlijk vind ik de gesloopte fietsen of de fietsen die op een vreemde manier zijn opgeborgen het leukste.. misschien is dat het wel, dat ik daar meer om geef, gesloopt en stuk omdat ik een hekel aan fietsen heb.  Er is zelfs een tijd geweest dat ik het woord fietsen niet eens over mijn lippen kreeg.
 
Bij aankomst bij het Mauritshuis bleken we niet de enigen te zijn die ook hadden besloten om hier heen te gaan, een heel leger met grijs haar was opgetrokken en dus moesten we in de rij staan wachten.. dus ja dan maar eerst aan de thee met gebak ergens in een leuke tent in Den Haag. Daar zijn er gelukkig genoeg. Daarna terug en er stond nog een lange rij, vooral veel grijs haar en pittig geknipte dames met creatieve bril.. valt wel op dat vaak de man erbij wat slomer overkomt.
Gelukkig ging het snel, het is natuurlijk ook niet een echt groot museum en dat maakt dat je snel naar binnen kan.  Wij zijn eerst de collectie gaan zien, omdat er een enorme rij stond voor de exposite die er ook was.  Ik kan alleen maar zeggen ,dat de app van het Mauritshuis een aanrader is.. hij is geweldig. Je doet je oortjes in , je gaat een zaal binnen, je zoekt het nummer op van de zaal op de plattegrond en je kan dan bij bepaalde schilderijen een uitleg krijgen. De verhaaltjes zijn kort maar krachtig. 
Zo ook over het volgende schilderij, ik liep er natuurlijk eerst zomaar aan voorbij, ja mijn ervaringen met stillevens zijn dermate slecht, na een fotografie cursus, dat ik er niets mee heb. Toch blijkt dit een prachtig stukje stilleven te zijn met kazen. Het is een schilderij door en vrouw geschilderd namelijk Clara Peeters. Nog nooit van die vrouw gehoord, maar ze was in die tijd dus een schilderes wat al heel ongewoon was, maar nu komt het mooie, in het schilderij heeft ze heel subtiel zichzelf geschilderd wat je kan zien in de kan die er staat. ( Zie het detail van de kan onder deze foto.) Vind ik dan zon leuk weetje.
 
 
Nadat we alle stukken hadden bekeken, en het is zo mooi van het museum omdat het zo compact is zie je niet te veel en ben je niet gesloopt door de vele indrukken die je krijgt maar geniet je juist enorm. De tentoonstelling was ook bijzonder,  mooie stukken en zeker een hele mooie topstuk van een dame in het blauw prachtig hoe deze Heleen is geschilderd.
 
Na het museum, waar ook het schilderij Het Puttertje hing, waar het vreselijke boek van Donna Tart op geïnspireerd is..., een prachtig leuk lief klein schilderijtje.. vond ik toch mooi om te zien, net als het zien van het meisje met de parel , en zo waren er natuurlijk veel meer schilderijen die er waren die ik wilde zien. Kortom een prachtig museum voor even om er te kijken en dan weer te vertrekken, met een museum jaarkaart is het helemaal geweldig.
 
Daarna de stad in, maar de tijd was te snel voor ons, we hadden weinig tijd nog om te shoppen en te winkelen. Toch is het nog gelukt ook om leuke dingen te vinden en te kopen voor ons. Zo heerlijk ze hebben daar ook een geweldige winkel, waar ze heel veel dingen hebben die je niet nodig hebt maar die oh zo leuk zijn om te geven aan mensen dus ja ik ben even los gegaan. Prachtige dingen gekocht voor diverse mensen om ze te verrassen of om als aardigheidje weg te geven.
 
Vandaag kreeg ik van Susan een prachtig fotoalbum met de fotos van Madrid, zo mooi om op zon dag ook weer je vakantie te herbeleven en meteen is de nieuwe vakantie bedacht we willen naar Napels en naar Pompei, dus ik moet binnenkort me daar eens in gaan verdiepen.
 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten