dinsdag 31 maart 2015

Brigitte Kaandorp Grande de luxe

 
Dinsdagavond met vriend Frans naar Kaandorp Grande de Luxe geweest, ik vind eigenlijk alles wat Brigitte maakt mooi en boeiend en was dus erg benieuwd nu naar haar show hoe ze dit vorm heeft gegeven..
Van te voren hebben we heerlijk gegeten bij Humpreys, een heerlijk restaurant met heerlijk eten.
 
Daarna zijn we door de heftige wind naar het theater gelopen. Onze zorgvuldig gekapte haren waren dus al bij de eerste de beste windvlaag in de war en weg was het.. dus het was voor niets geweest. We zaten voor het eerst sinds jaren niet op de eerste of tweede rij maar op de 18de.. tussen het gepeupel. maar dat was niet erg, het was genieten.
Het meest bijzonder vond ik wel dat ik dacht dat het alleen maar liedjes waren maar nee dus, ze had geweldige stukjes cabaret, over haar puber dochter die steeds met haar telefoon door het huis loopt en die haar regelmatig onzeker maakt  door een opmerking die ze maakt.. Zoals dat ze in hele mooie kleding loopt, heel blij is en met zorg dat heeft uitgezocht, en dat ze naar beneden loopt en haar dochter zegt.. terwijl ze even van haar telefoon opkijkt.. : Doe je dat aan?" meer niet waardoor ze in een vlaag van onzekerheid beland. Daarnaast het moeilijke gedoe van mannen en de eenvoud van vrouwen.. Heel verhaal over hoe mannen hout halen in het bos etc, en dat gedoe, terwijl het al genoeg is om even langs de benzine pomp te rijden om een zak met openhaard hout te halen. Meer van dit soort geniale vindingen, Wat ik helemaal scherp vond, dat ze zich verbaasde over al die vrouwen aan de top terwijl er bijna geen vrouwen op de bodem zijn, voor werk als vuilnisman, als putjesschepper etc.. mooi gevonden en zeker scherp op gemerkt. Daarnaast is de hele show eigenlijk samen gesteld uit stukjes van oude shows, met oude liedjes maar wat een gave show,. ik heb genoten en kan het zeker aanraden om deze show te bezoeken
 
De beschrijving van de show:
 
In navolging van de aanpak die Ramses Shaffy, André Hazes, Abba en Doe Maar ten deel viel, zingt De Diva de gouden liedjes uit haar grootse en nu al ruim 30 jaar durende carrière, terwijl ze het herinterpreteren van haar leven gemakshalve in eigen hand neemt. Brigitte: “Ik ben weliswaar nog niet dood of uit elkaar, maar waarom zou ik daar op wachten?”
Onder begeleiding van meesterpianist Bernd van den Bos zullen geliefde nummers als Zwaar Leven, Andries Knevel en Annelies van der Pies de revue passeren. Ondertussen houdt Brigitte het publiek in haar hilarische en onnavolgbare conferences op de hoogte van de huidige stand van zaken.
Er is tenslotte, zoals altijd, weer veel gebeurd in haar roerige bestaan… Natuurlijk zal de uitbundige avond, geheel naar Kaandorpiaans gebruik, hier en daar de neiging hebben om ernstig te ontsporen…
Met aan de vleugel: Bernd van den Bos
Regie: Jessica Borst

recensie van de show:

 Brigitte Kaandorp is de koningin van het Nederlandse cabaret, in mijn ogen dan. Al dertig jaar zit ze in het vak en in die dertig jaar heeft ze natuurlijk heel veel liedjes geschreven. Een selectie van deze liedjes en ook liedjes van andere tekstschrijvers zingt ze in haar nieuwste show ‘Kaandorp Grande de Luxe’, afgewisseld met altijd hilarische conferences. Ze heeft deze keer haar bekende ukelele thuis gelaten en in plaats daarvan wordt ze begeleid op piano door Bernd van den Bos, die dat zeer soepel doet ondanks de soms wat hysterische (maar wel hilarische) Brigitte naast zich. Haar bekendste ‘hits’ ‘Annelies van de Pies’ en ‘Ik heb een heel zwaar leven’ mogen natuurlijk niet ontbreken. Ze zingt echter ook een stuk serieuzere nummers, zoals ‘Het is over’ van Annie MG Schmidt, wat over vreemdgaan gaat. Het knappe is dat ze na dit nummer, terwijl je het juist niet zou verwachten, meteen weer doorgaat met het humoristische deel van haar show. Hierdoor voelt de show nergens heel treurig aan en niemand zal de zaal bedroefd verlaten.

Wat ook erg knap is, is dat ze altijd dingen vertelt die voor iedereen herkenbaar zijn. Dat merk je ook meteen aan de reactie van de zaal (“precies! ojaaa! zó herkenbaar!”) Dit was vooral te merken toen ze een grap maakte over de beruchte Bartenbrug in het centrum van Den Bosch (‘’Is dat dingetje nou nog niet af?”). Dit was helemaal in het begin van de show en de toon is meteen goed gezet, ze krijgt zelfs al applaus (na amper 1 minuut!). Verder is haar humor nooit spottend of kwetsend, het is eerder zelfspot (ook voor het publiek zelf!). Dat is iets wat niet veel cabaretiers kunnen. Meestal maken ze grappen ten koste van iemand anders, maar dat doet Brigitte dus totaal niet.

Al met al is ‘Kaandorp Grande de Luxe’ een echte Brigitte Kaandorp voorstelling met haar typische humor en cabaretstijl. Als je genoten hebt van haar oude shows, dan zal dit zeker geen tegenvaller zijn. Zelfs als je niet van haar stijl houdt, zal je alsnog genieten van de vele liedjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten