maandag 21 oktober 2013

the lazerus child (film)

 
Zomaar tegen gekomen bij de kringloop en ik dacht nog dat is vast niks.. maar er staat bij in de stijl van the sixth sense en the cell, en dat zegt me wel wat daar heb ik heel graag naar gekeken met tranen in mijn ogen. Deze film is prachtig en inderdaad een combi van beide films ik geniet enorm ervan en zat met de tranen in mijn ogen deze film te bekijken inderdaad weer een aanrader.
 
recensie van The lazarus child:
 
De speelfilm/het verhaal
Basis
De basis van het verhaal is het meisje Frankie Heywood, gespeeld door Danielle Byrnes, die na een auto ongeluk in coma raakt. Door de reguliere geneeskunst is het meisje zo ongeveer afgeschreven, maar dan kom een stagiair met een nogal revolutionaire therapie. Deze therapie, waar men in de geest van de comateuze patiënt doordringt om deze zo terug e halen, is tevens omstreden.

Gezin Heywood
Het gezin Heywood met Alison, gespeeld door Frances O’Connor, Jack, gespeeld door Andy Garcia, en zoon Ben, gespeeld door Harry Eden, maken een moeilijke tijd door. Jack is vreemd gegaan en slaapt op de bank bij zijn bedrijf, den noodlijdende vliegmaatschappij. Zoon Ben voelt zich schuldig over het ongeluk met zijn zusje, want hij zou haar naar school brengen en moeder Alison, die heen en weer geslingerd wordt in haar huwelijk en haar dochtertje wat door de artsen “afgeschreven” is.

Alternatieve therapie
Als een medische student in het verpleegtehuis waar Frankie ligt met een omstreden techniek op te proppen komt, zien de ouders het als enige uitweg om hun dochter uit de coma te halen. Het is een dure therapie en financieel gaat het toch al niet zo goed. Maar Jack verkoopt zijn maatschappij en kan zo zijn dochter vanuit Engeland naar Canada sturen om deze therapie bij Dr. Elizabeth Chase, gespeeld door Angela Bassett, te ondergaan.

Stoppen
De therapie is omstreden en de regering zit haar op de hielen. Gesteund door haar vader die ook arts is, voert ze dit keer op keer uit en heeft regelmatig succes. Haar achterliggende gedachten is haar broertje wat ze als kind niet heeft kunnen redden van een coma.

Als ze met Frankie bezig zijn en Ben via de techniek tot Frankie’s gedachten door moet dringen, moeten ze stoppen op last van de politie. Ze verzinnen een list om de procedure af te maken, waarbij Alison’s moeder nog een hartaanval moet veinzen. De vraag is alleen of al deze moeite het waard blijkt te zijn en dus … krijgen ze Frankie uit haar coma?

De recensie

Achter de schermen
Regisseur Graham Theakston maakte in 2006 deze speelfilm met enkele bekende acteurs. Het exacte budget van producers Ciro Dammicco en Stefano Dammicco is niet bekend en ze maakte deze speelfilm Warner Bros. Waarbij de maatschappij in het relatief onbekende team voldoende vertrouwen bleek te hebben. Bass schreef het verhaal en de film werd gemixt ontvangen door de critici. Een moeilijk te categoriseren speelfilm.

De acteurs/het script
Het verhaal is weliswaar futuristisch, maar komt zo niet over. Het lukt de schrijver je gemakkelijk in te leven in het leven van het gezin en hoe de gedachten van de comateuze patiënt in beeld komen. Schrijver Ronald Bass, die we wellicht ook wel kennen van Dangerous Minds, My Best Friend’s Wedding, When a Man Loves a Woman en Sleeping with the Enemy schreef dit verhaal.

Andy Garcia, die redelijk grossiert in nominaties voor beste acteur, is de fanatieke vader en Frances O’Connor die de moeder speelt en het moeilijk heeft in haar huwelijk, komen levensecht over. Of er echt chemie is tussen deze mensen waag ik te betwijfelen, maar haalt de film niet in zijn geheel onderuit. Afzonderlijk hebben ze wel beter werk geleverd. Broertje Ben, gespeeld door Harry Eden, is goed in zijn rol en springt er eigenlijk in positieve zin uit. Hij zet het schuldbewuste kereltje erg goed neer. Daarentegen speelt Angela Bassett niet helemaal de rol van haar leven. Ze komt wel goed over, maar in het script is net even te weinig aandacht voor deze vrouw en haar motieven, om het geheel uit te verf te laten komen.

Natuurlijk is het verhaal niet echt, maar het is –behalve mooi gefilmd – wel een levensecht verhaal geworden. Dat maakt de film het bekijken waard.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten