donderdag 1 augustus 2013

dag 2 in Praaghet raam gemaakt door Mucha
 

 Vandaag was de dag van de Praagse Burcht, niet de brug die hadden we gisteren al gehad maar de Burcht met de st Vitus kathedraal. Het is bijzonder als je met de tram gaat en dan ineens ga je naar binnen en zie je een pracht van een pleintje waar we natuurlijk eerst zijn gaan zitten om wat te drinken. Het is iets wat ik denk me achtervolgt, waar ik een thee bestelde, vroeg men met een frons op het gezicht of ik een HOT Thee wilde, ik zei dan ja en men was verbaasd, men vond het vreemd en nog stommer, toen ik ook nog zei dat ik graag een green thee wilde was het helemaal raak.. Kennelijk zijn ze in Praag niet gewend dat je in de zomer thee drinkt, ik kreeg zelfs op een dag onderstaande theeglas aangeboden. Ik denk dat ze dachten die man spoort niet dus dan zal hij dit ook wel niet merken
 
Nadat we de nodige vochtregulerende dingen hadden gedaan, het verwijderen van overtollig vocht en het toedienen van vocht, wat eigenlijk natuurlijk gek is je voegt iets toe om iets te verwijderen. Zijn we kaartjes wezen kopen om alles te mogen zien. Daar hoorden we dat om 12.00 de wisseling van de wacht zou zijn en dat wilden we wel zien. Om de tijd te doden zijn we eerst naar de Kathedraal gegaan waar we heerlijk hebben lopen slenteren, en genoten met name van het prachtige glas en lood werk van Mucha, Daarna door naar de wisseling van de wacht. Gelukkig waren we slim en stonden we er vroeg, wat een lange sta is, maar waar we wel vooraan stonden om te genieten van een prachtig schouwspel Het grappige is ik heb dit al een keer eerder gezien in London maar toch is elke wisseling weer anders en tevens indrukwekkend. Zoveel discipline en zoveel vertoon van macht prachtig. Op een foto die later komt over praag zie je een aantal gezichten heel scherp en je ziet dat er een soort van glimlach om de monden zit. Het is theater en dat houden ze vol prachtig. Na dit spektakel van de wisseling zijn we naar het oude paleis gegaan, een lege ruimte maar wel erg mooi om te bekijken,   De basiliek van St. Joris was een eenvoudig kerkje maar wel prachtig om te lopen en te genieten.
natuurlijk maakte ik een grapje over een leeg schilderij.
 
voordat we langskwamen
ja toen waren we geweest.
Na al dit gedoe van de kerken het paleis zijn we ergens wat gaan eten om daarna vol goede moet weer verder te dwalen door het geheel, zo door de gouden straatjes, een prachtig openlucht museum waar je je even weer in de tijd van vroeger waant. Natuurlijk word ook hier Kafka uitgemolken, want het huisje op nummer 22 was waar hij tijdelijke bij zijn zus had gewoond. Daar schreef hij het boek dat ging over de verandering in een kever. Nadat we alles hadden gezien gingen we richting uitgang om bij een pracht van een ranke jongensbeeld te komen. Dit beeld werd door de mannen en vrouwen steeds bij zijn piemel gepakt, met als gevolg dat het beeld prachtig donker is maar zijn pik is goudkleurig. Het is een prachtig schouwspel hoe verschillend de mannen en vrouwen hier mee om gaan, de ene met heel veel ophef, de andere alleen een vingertje en stiekem lachen... prachtig. De wandeling terug door een prachtige tuin was genieten, al waren er veel trappen en vooral veel steile trappen... maar we zijn beneden aan gekomen via allerlei prachtige paden. Omdat we nog tijd over hadden zijn we naar de oude joodse begraafplaats gegaan om daar te genieten van hoe het daar is. Het is prachtig om te lopen en de oude graven te zien zoals ze zijn. Het schots en scheef zetten van de graven hoort erbij. Daarnaast hoorden we dat de overledenen in een linnen zak werden begraven en gewoon boven op elkaar liggen. Het ritueel van het afleggen was in een bijgebouwtje helemaal uitgewerkt zodat we dit ook konden aanschouwen. Na al dit cultuurgeweld en de overdonderring van indrukken zijn we maar lekker aan de Moldau gaan zitten om te genieten van de boten het weer en de dag na te praten. Heerlijk gegeten bij een tentje in de stad om zeer tevreden terug te keren naar het hotel voor een nacht met mooie dromen.
 
St Vitus kathedraal
joodse begraafplaats


wisseling van de wacht

gouden straatje

boek van kafka die
geschreven is in het
gouden straatje
st.Vitus kathedraal
prachtig plein met fonteinen
 
ontvangst tegel in de synagoge


stukje van het raam door Mucha
geen idee
st Joris met de draak


pronkstuk in de kathedraal
het betaste jongetje
marionetten in het gouden straatje
de tuin


tuin


tuin


Geen opmerkingen:

Een reactie posten