vrijdag 21 december 2012

Simon (film)

 
Gisteravond met vriendin Heleen naar de film Simon geweest, en niet de nederlandse versie maar wel de Zweedse versie. En wat een kanjer van een film, zon mooi verhaal, en zo goed in elkaar gezet.. de prachtige uitspraak van de moeder, als ze in het ziekenhuis ligt, en een man haar een hele grote bos rode rozen brengt.. en haar man komt aan met een bosje witte tulpen.. waarop ze zegt terwijl ze naar de bos rozen kijkt.. "mooi he, maar ik hou toch veel meer van tulpen" De dubbelheid van die opmerking, en zon vrouw was het ook... en toch deze film is zo goed in elkaar gezet en zo goed geacteerd met prachtige beelden.. kortom ik vind het een aanrader... ga echt kijken als de film komt in de bios in de buurt of het filmhuis.


Filmrecentie
Elke familie heeft geheimen, of ze nu groot of klein zijn. Een mooi gegeven dat de basis vormt voor de prachtige Zweedse film Simon & the Oaks (2011). Het verhaal speelt zich af tussen 1939 en 1955 en toont de ontwikkeling van de bijzondere vriendschap tussen Simon en Isak. Twee totaal verschillende jongens, die elkaar vinden doordat ze zich anders voelen dan de rest. Een familiedrama in oorlogstijd, waarbij de sympathieke karakters en het goede script, geschreven door Marnie Blok (De gelukkige huisvrouw, 2010), voor veel emotie zorgen.   
De jongens groeien op aan de Zweedse westkust. Simon (Jonatan S. Wächter / Bill Skarsgård) woont hier al zijn hele leven en leeft op het platteland een zorgeloos bestaan. Toch voelt hij zich niet thuis in het arbeidersmilieu en wil hij niets liever dan lezen en studeren. Isak (Karl Martin Eriksson / Karl Linnertorp) is door de opkomende nazi-bewegingen met zijn Joodse ouders uit Berlijn gevlucht. Hier zijn ze door de neutraliteit van het land betrekkelijk veilig, toch zorgt het troepenvervoer van nazi’s voor angstaanjagende situaties.
Zo raakt Isak volledig in paniek als er een tank over straat rijdt, waardoor duidelijk wordt dat hij traumatische ervaringen heeft opgelopen als Joods jongetje in Berlijn. Deze gebeurtenis zorgt voor een intensief contact tussen de twee gezinnen en Simons ouders besluiten Isak in huis te nemen. Ondertussen dragen ook zij, ter bescherming van Simon, een geheim met zich mee. Wat volgt is een ontroerende opeenvolging van ruzies, vriendschappen en radeloosheid.

Natuurlijk spel

De cast is Zweeds, met uitzondering van Jan Josef Liefers  (Die Spätzünder, 2009). Deze Duitse topacteur speelt Isaks vader, een rijke Joodse man. Gelukkig is hij alleen niet want zijn ware liefde heeft hij nooit gevonden. Dit gemis weet Liefers subtiel over te brengen, net als het sympathieke karakter van de man. Een andere sterke rol is die van Helen Sjoholm als Karin, Simons moeder. Een onzekere vrouw die hard werkt voor haar gezin, maar stiekem meer zou willen. Simon wordt door zowel Jonatan S. Wächter als Bill Skarsgård gespeeld. Beiden zijn het mooie jongens met grote donkere ogen en brengen ze de rustige, bescheiden Simon op een gelijke manier over.

Mooie opbouw

De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller, geschreven door Marianne Frederiksson. Het boek werd door Zweedse critici gekozen in de top honderd van de beste boeken uit de twintigste eeuw. Het feit dat twee totaal verschillende gezinnen vanwege de vriendschap van hun zoons naar elkaar toegroeien, maakt het verhaal bijzonder. Dit is iets dat in een film alleen werkt als het verhaal goed genoeg is uitgewerkt en je als kijker genoeg sympathie hebt voor de verschillende personages. Regisseuse Lisa Ohlin (Sex hopp och kärlek, 2005) besteedt aan elk personage voldoende aandacht en bouwt het verhaal zodanig op dat de ontwikkelingen tussen de personages interessant zijn. Dit zorgt er, in combinatie met het geloofwaardige spel van de verschillende acteurs en prachtige beelden van de Zweedse westkust, voor dat je van begin tot einde geboeid blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten