zaterdag 28 september 2024

de mol en de paradijsvogel ( theater)

 

Afgelopen vrijdag naar Gouda gereisd om de voorstelling te gaan bekijken De mol en de Paradijsvogel.. ik was hier zeer benieuwd naar. De titel sprak me al aan.. vandaar misschien wel dat ik ging kijken. Het is even weer wennen  om een avondje naar het theater te gaan, maar dit jaar ga ik veel, te veel leuke voorstellingen die ik wil zien.  Wat een prachtige voorstelling was dit. ik heb genoten, had even niet de link gelegd met Albert Mol maar het is genieten..  ik heb gelachen, meegeleefd, gehuild en het raakt deze voorstelling.  een absolute aanrader om hem te gaan zien, het is meer dan alleen maar theater het is Theater met een hele grote vette hoofdletter..


recensie van het stuk

De Mol en de Paradijsvogel, uniek in zijn soort ⭐⭐⭐⭐⭐ – 5 sterren

Na een aantal werkplaatsvoorstellingen in het voorjaar van 2022 en een leesversie is de Mol en de Paradijsvogel helemaal af. Met behulp van feedback van bezoekers heeft regisseur Daniël Cohen er echt iets prachtigs van gemaakt en kan men met de Amsterdam Pride in het vooruitzicht (eerste week van augustus) genieten van deze mooie voorstelling.

De Mol en de Paradijsvogel

De Mol en de Paradijsvogel gaat over het leven van de flamboyante televisie- en theaterpersoonlijkheid Albert Mol. Albert was de eerste man die openlijk op televisie uit de kast kwam voor zijn homoseksualiteit. Tijdens de voorstelling blikt hij terug op zijn leven en allerlei mensen die hij heeft leren kennen. De rol van Albert Mol wordt vertolkt door Laus Steenbeeke en een betere Albert Mol hadden ze niet kunnen casten. Het leven van Albert had veel ups-and-downs en Steenbeeke weet dit te vertalen zoals Albert dit zou doen: met een flinke dosis humor net zoals Laus dat doet, maar dan in zijn eigen stijl.

Tweede verhaallijn

Naast het verhaal van Albert Mol speelt een tweede verhaallijn, namelijk die van Wassim. Een Syrische vluchteling die in Nederland hoopt door te breken in de drag scene. Dat gaat letterlijk en figuurlijk niet zonder slag of stoot. Wanneer Wassim op zijn glimmende stiletto’s door Amsterdam loopt na een drag show, wordt hij in elkaar geslagen. In de rol van Wassim zien we dit keer Silyan ElKattabi. Hij is tweedejaars student aan Codarts, maar wat een talent! De prachtige warme stem van Silyan geeft het personage van Wassim een mooie diepgang.  Wij hopen dan ook nog veel van hem te mogen gaan zien en horen.


Silyan vertelt ons na afloop van de première dat hij er soms best wel even erdoorheen moest schuren, want hoe kan je in een komisch stuk toch ook de pijn laten zien die Wassim ervaart? Hierbij leert hij veel van de andere castleden. Ervaren mensen zoals Frans Mulder (in de rol van Wim Sonneveld), Milan van Weelden (in de rol van Geurt) en Renée de Gruijl (in de rol van Miep). Naast deze castleden wordt de cast aangevuld met jonge talenten van Codarts en Fontys, Niek van der Deijl, Rick Bok, Ward van Klinken, Mats van Klinken, Brecht Coppers en Kees Nieboer. De cast vertolkt vele verschillende rollen op hun eigen mooie, flamboyante en komische wijze. Wat zijn ze allemaal geweldig goed. Prachtige stemmen die in solo’s, maar ook in de samenzang staan als een huis. Als publiek word je meegenomen in de verhaallijnen en ervaar je de pijn van Albert en Wassim, maar wordt zeker de komische noot geraakt en wordt er veel gelachen.

Het spel is geweldig en het verhaal komt helemaal tot zijn recht waarbij alle emoties zoals liefde, geluk, humor, verdriet, frustratie en woede boven komen waarbij het draait om acceptatie en zeker waar iedereen gehoord wil worden en geaccepteerd wil worden is dat juist de boodschap van deze musical, acceptatie en respect voor elkaar. Iets dat we vergeten hebben in deze tijd van extremen. De zang en muziek passen perfect in de voorstelling waarbij de muzikale leiding in handen was van Esra van Nassau die samen met Jan Groenteman verantwoordelijk was voor de muziek.

Daniel Cohen

Bij het aanpassen van de voorstelling heeft regisseur Daniel Cohen de verhaallijn van Wassim meer gewicht gegeven en het hoopvoller gemaakt. In de versie in 2022 overlijdt Wassim, nu blijft hij in leven en geeft Albert hem hoop. Volgens Cohen verdient Wassim het om verder te gaan. Beide personages leren van elkaar om de volgende stap te nemen. Voor Albert is het om het leven los te laten en te concluderen dat hij mensen heeft geïnspireerd en voor Wassim is de volgende stap om te durven leven zoals hij echt wil leven en zijn veren te spreiden als een echte paradijsvogel.

Cast

Laus Steenbeeke, Silyan ElKattabi, Frans Mulder, Renée de Gruijl, Milan van Weelden, Niek van der Deijl, Rick Bok, Ward van Klinken, Mats van Klinken, Brecht Coppers en Kees Nieboer.

Creatives

Tekst en regie: Daniël Cohen
Compositie: Jan Groenteman
Muzikale leiding & arrangementen: Ezra van Nassauw
Dramaturg: Jeroen van Wijhe
Choreografie: Roy Jonathans
Decor & kostuum: Timo Arling
Producent: OpusOne


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten