vrijdag 14 juni 2024

Miniruty report (film)



Deze film had ik opgenomen, maar hij blijkt ook op Netflix te staan, ik ben overtuigd over het spel van de jonge Tom Cruise, geweldig verder een prachtige film waarin je een blik krijgt op de mogelijkheden die we nooit kunnen waarmaken maar toch... ik vond het de moeite waard deze film.
 
Recensie van de film:

De naam van Steven Spielberg staat meestal garant voor iets bijzonders en dat is Minority Report zeker. De futuristische thriller speelt zich af in Washington D.C. in het jaar 2054 en is gebaseerd op het (korte) verhaal 'The Minority Report' van science-fiction schrijver Philip K. Dick (1928-1982). Het werk van Dick is populair in Hollywood, want ook films als Blade Runner en Total Recall zijn geinspireerd door zijn werk. Dick leed aan depressies, experimenteerde met psychedelische drugs en was zo paranoide als een deur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het werk van Dick geen vrolijk toekomstbeeld laat zien. De toekomstige mens is een psychologisch ontredderd wezen in een beklemmende Big Brother-maatschappij. 

In Minority Report zijn alle Dickiaanse elementen aanwezig. Het Washington van 2054 is een kille, deprimerende stad waarin de inwoners voortdurend via oogscans in de gaten worden gehouden door de autoriteiten, en persoonlijk worden toegesproken door 'levende' reclameborden. Het aantal moorden in de stad is te verwaarlozen dankzij een speciale rechercheafdeling: Pre-Crime. John Anderton (Tom Cruise) is er de spin in het web. Het hart van Pre-Crime wordt gevormd door 'De Tempel' waar in een bassin drie zogenaamde pre-cogs (pre-cognitieven) liggen: Agatha (Samantha Morton), Dashiel en Arthur (alledrie vernoemd naar beroemde misdaadauteurs.) De pre-cogs, die het onbedoelde product zijn van een genetisch experiment, beschikken over een bijzondere gave: ze kunnen toekomstige moorden zien. De visioenen van de drie pre-cogs worden via geleidende vloeistof in het bassin gevisualiseerd, waarna Anderton met sierlijke armbewegingen schuift en speelt met de beelden om zo de plaats van het toekomstige delict te bepalen. Het op muziek van Schubert uitgevoerde ritueel is een adembenemend mooie scene. Een soort lottoballenmachine produceert twee glimmende houten knikkers, waarin respectievelijk de naam van de dader en die van het slachtoffer zijn gegraveerd. Als de plaats van het delict eenmaal bekend is, gaat een politie-eenheid er als een speer op af om de moord te voorkomen en de toekomstige dader in te rekenen.

Het systeem lijkt feilloos, tot Anderton zelf door de pre-cogs als toekomstige moordenaar wordt aangewezen. De fanatieke voorstander van pre-crime wordt gedwongen de schaduwzijden ervan onder ogen te zien. Als de pre-cogs bijvoorbeeld de feitelijke toekomst kunnen zien, hoe is het dan mogelijk dat een pre-crime-unit die misdaden nog kan voorkomen? De bodem onder pre-crime wordt weggeslagen door pre-cog Agatha, die door Anderton is ontvoerd uit het bassin omdat hij denkt dat zich in haar hoofd een zogenaamd "minority report" bevindt: een afwijkend visioen dat zijn onschuld zou bewijzen. "We hebben nooit de toekomst gezien...je hebt een keuze.", vertelt Agatha Anderton. 

De voor zijn eigen collega's op de vlucht geslagen Anderton begint een steeds sterker vermoeden te krijgen dat hij er door iemand wordt ingeluisd. Om aan de onvermijdelijke oogscans te ontsnappen, laat hij zich in een hilarische gruwelscene twee nieuwe ogen aanmeten. Samen met pre-cog Agatha en in het bezit van een stel nieuwe ogen ("good morning mr. Yakamoto", zegt een vriendelijk reclamebord op een gegeven moment tegen Anderton), komt het tijdstip van de moord steeds dichterbij. Zal Anderton inderdaad iemand vermoorden? Of bewijst een "minority report" zijn onschuld? Op deze, en andere vragen geeft de film netjes antwoord, hoewel er ook een prikkelende alternatieve uitleg is van het slot van Minority Report. Om de pret voor de mensen die de film nog niet gezien hebben niet te vergallen, zal ik hier verder niks over vertellen. 

Steven Spielberg besteedde veel aandacht aan de special-effects in Minority Report. Hij liet een denktank brainstormen over hoe de samenleving er in het jaar 2054 uit zou kunnen zien. Dit leverde een aantal bijzonder creatieve vonsten op, waarvan de "spiders" een mooi voorbeeld zijn. Deze robotspinnen worden door pre-crime ingezet voor het maken van oogscans en zorgen voor een fraaie scene wanneer Anderton door hen wordt belaagd. Tom Cruise is in Minority Report trouwens uitstekend op dreef. Hij toont wederom aan niet voor niets een van Hollywoods meestgevraagde sterren te zijn. Een opvallende bijrol in Minority Report is weggelegd voor nieuwkomer Colin Farrell (die momenteel te zien is aan de zijde van Al Pacino in The Recruit) Farrell speelt een vertegenwoordiger van de Minister van Justitie die het fenomeen pre-crime moet onderzoeken en er sceptisch tegenover staat. Verder is er een belangrijke bijrol voor Max von Sydow (The Exorcist), als (mede)bedenker en opperbaas van Pre-Crime. Maar de show wordt, naast Cruise, gestolen door Samantha Morton, die indruk maakt in haar rol van pre-cog Agatha. 

Al met al is Minority Report een intelligente sci-fi-thriller, die is gefilmd in een opvallend kil, blauw licht. Het geeft de film een extra dimensie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten